«Και όμως η Ελλάδα πουλά»

«Και όμως η Ελλάδα πουλά»

Στα σχέδια της Ελλάδας να πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του λιμανιού του Πειραιά αναφέρονται Γερμανικά ΜΜΕ.

«Και όμως η Ελλάδα πουλά» είναι ο τίτλος άρθρου της Handelsblatt, ενδεικτικός του κλίματος και άλλων γερμανικών εφημερίδων, οι οποίες αναφέρονται στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του λιμανιού του Πειραιά. Η Handelsblatt επισημαίνει ότι, αν και αρχικά η ελληνική κυβέρνηση είχε σταματήσει όλες τις ιδιωτικοποιήσεις, τώρα προκειμένου να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της χώρας αποφάσισε να αλλάξει στάση.

Η εφημερίδα εξηγεί ότι προφανώς η Ελλάδα υπέκυψε στις πιέσεις των πιστωτών της για να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του 51% του Πειραιά.

Την ίδια εκτίμηση κάνει και η Frankfurter Allgemeine, η οποία προσθέτει ότι τρεις ξένες εταιρείες αναμένεται να υποβάλουν προτάσεις για την απόκτηση των μετοχών του ΟΛΠ.
Πιο σκληρό τόνο υιοθέτησαν η Rheinische Post, η οποία γράφει ότι η Ελλάδα προφανώς θέλει να πουλήσει τα ασημικά της για να αντιμετωπίσει την κρίση, και το Spiegel.

Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει: «Κάτι γίνεται στην Αθήνα: έπειτα από μακρά περίοδο μπλοκαρίσματος η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε τις διαδικασίες για την πώληση του λιμανιού του Πειραιά. Με αυτό τον τρόπο η χώρα αντιμετωπίζει την πίεση των πιστωτών της».

Εξάλλου το Spiegel προσθέτει ότι η πώληση του Πειραιά αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα για τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του News247.gr, η κυβέρνηση ενημέρωσε ήδη από την Τετάρτη τους επενδυτές σχετικά με τη βελτιωμένη πρόσκληση υποβολής προσφορών για το 51% του ΟΛΠ, με μπόνους ένα ποσοστό 16% ακόμη, σε ορίζοντα 5ετίας.

Στη διάρκεια συνεδρίασης του το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ εξέτασε τους νέους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού, τους οποίους γνωστοποίησε σε όλους τους επενδυτές που είχαν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού είχαν περάσει η κινεζικών συμφερόντων Cosco, η ολλανδική APM Terminals (θυγατρική της δανέζικης Maersk), καθώς και η Ports of America, η ICTS και η Utilico.

Με βάση του νέους όρους τελικά, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, επελέγησαν η κινεζική Cosco, η ολλανδική APM Terminals και η International Container Terminal Services (ICTS).

Επιδίωξη είναι να ανακηρυχθεί ο πλειοδότης επενδυτής έως το τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβριου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ