Και όμως, το μέλλον της μόδας μπορεί να βρίσκεται στη βιωσιμότητα

Και όμως, το μέλλον της μόδας μπορεί να βρίσκεται στη βιωσιμότητα
epa05173556 A model presents a creation of designer Anya Hindmarch during the London Fashion Week in London, Britain, 21 February 2016. The Fall/Winter 2016 collections are presented from 19 to 23 February. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε η Anya Hindmarch, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της ομώνυμης βρετανικής μάρκας τσαντών.

της Katherine Dunn

Η στροφή προς μια πιο βιώσιμη μόδα θα αποτελέσει πλεονέκτημα για τις μάρκες πολυτελείας, σύμφωνα με την Anya Hindmarch, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλο της ομώνυμης βρετανικής μάρκας τσαντών.

«Είναι πολύ καλύτερο να αγοράζουμε λιγότερα, να αγοράζουμε όμορφα πράγματα, και να τα φοράμε περισσότερο», δήλωσε η Hindmarch, μιλώντας στη σύνοδο Most Powerful Women του Fortune στο Λονδίνο. «Η αειφορία ταιριάζει απόλυτα με αυτά που πρεσβεύουμε».

epa06209683 Fashion designer Anya Hindmarch after her show during the London Fashion Week in London, Britain, 17 September 2017. The presentation of the Women's collections runs from 15 to 20 September. EPA/WILL OLIVER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυτή η τάση προς την παραγωγή λιγότερων και καλύτερων προϊόντων έχει έρθει εν μέσω μιας μετατόπισης της βιομηχανίας μόδας συνολικά προς την πώληση αξεσουάρ που τονίζουν τη «μαστοριά» και την προσωπική «ιστορία» πίσω από το προϊόν, είπε η Hindmarch.

«Υπήρξε ένα στάδιο όπου η πολυτέλεια ήταν μαζικής παραγωγής, για να είμαστε ειλικρινείς», επεσήμανε η Hindmarch, προσθέτοντας ότι για την τελευταία τσάντα που παρήγαγε η εταιρεία της απαιτήθηκαν δύο χρόνια από το σχεδιασμό μέχρι την ολοκλήρωση του προϊόντος. «Η ιδέα της γρήγορης μόδας ή της μαζικής παραγωγής είναι εντελώς μακριά απ’ όλο αυτό».

Ωστόσο, η στροφή προς μια πιο βιώσιμη μόδα έρχεται με ένα κόστος καθώς προσαρμόζονται οι αλυσίδες εφοδιασμού: «Υπάρχει ένα πραγματικό πλήγμα για το περιθώριό κέρδους. Υπάρχει μια μεταβατική περίοδος όπου προσαρμοζόμαστε ώστε να συμπεριφερθούμε με πιο συνετό και βιώσιμο τρόπο».

Η ώθηση προς τη βιωσιμότητα έρχεται εν μέσω μιας περιόδου μετάβασης για την εταιρεία, με την Hindmarch να επανέρχεται στο τιμόνι του εμπορικού σήματος που ίδρυσε η ίδια, μετά την αποχώρησή της πριν από οκτώ χρόνια για να αναλάβει το πόστο της δημιουργικής διευθύντριας της εταιρείας. Η ιδιοκτησία της μάρκας άλλαξε επίσης τον περασμένο Μάρτιο, αφότου η ιρανική οικογένεια Maharandi αγόρασε το πλειοψηφικό μερίδιο από το επενδυτικό ταμείο της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ.

Ως διευθύνουσα σύμβουλος, η Hindmarch είπε ότι το πρώτο της βήμα ήταν να «αναποδογυρίσει την επιχείρηση».

Η αλλαγή στο branding δεν συνέβη μόνο στη μάρκα της Anya Hindmarch. Αυτή η ώθηση προς την οικοδόμηση μιας «ιστορίας» γύρω από τα επώνυμα είδη πολυτελείας αναδύεται και πάλι σε όλο τον κλάδο της high-end μόδας, τόνισε η Kristina Blahnik, διευθύνουσα σύμβουλος της μάρκας υποδημάτων πολυτελείας Manolo Blahnik, η οποία εμφανίστηκε στο πάνελ μαζί με τη Hindmarch.

«Νομίζω ότι σήμερα οι καταναλωτές δεν θέλουν απλώς μόνο ένα αντικείμενο, αλλά ένα αντικείμενο που να τους λέει κάτι», είπε η Blahnik. «Για μένα, η λέξη ‘πολυτελής’ χρησιμοποιείται τόσο πολύ που δεν σημαίνει τίποτα πια, και το ίδιο ισχύει με τη λέξη ‘μάρκα’».