Κεφαλαιοποίηση ρεκόρ για την Coinbase στο ντεμπούτο της στον Nasdaq, στα 76 δισ. δολ.

Κεφαλαιοποίηση ρεκόρ για την Coinbase στο ντεμπούτο της στον Nasdaq, στα 76 δισ. δολ.
Photo:

Στα 76 δισεκ. δολ. έφτασε η κεφαλαιοποίηση της Coinbase κατά την ημέρα εισαγωγής της στον σύνθετο τεχνολογικό δείκτη Nasdaq του αμερικανικού χρηματιστηρίου την Τετάρτη 14 Απριλίου. Mάλιστα, αυτό το ποσό θα μπορούσε να φτάσει στα 86 δισεκ. δολ. αν ληφθούν υπόψη τα συνδεόμενα με τη μετοχή της εταιρείας παράγωγα προϊόντα.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, αν και οι μετοχές κινήθηκαν χαμηλότερα – από την τιμή έναρξης των 381 δολ. στα 328 δολ. – έφτασε να έχει κεφαλαιοποίηση 112 δισ. δολ., αλλά στο κλείσιμο «προσγειώθηκε» στα 65,4 δισ. δολ.

Οι μετοχές ξεκίνησαν trading στα 381 δολάρια και έφτασαν μέχρι τα 429,54 δολ., πριν ολοκληρώσουν την πρώτη μέρα στα 328,28 δολ.

Η πρωτιά της Coinbase

Η Coinbase πρόκειται να γίνει η πρώτη μεγάλη επιχείρηση κρυπτογράφησης που θα ενταχθεί στην αμερικανική αγορά, και με τη κεφαλαιοποίηση που έχει είναι μία από τις 150 πιο πολύτιμες εταιρείες της χώρας.
Η αξία της εταιρείας έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο παράλληλα με το BitCoin και το ethereum, τα κύρια νομίσματα που διαπραγματεύονται στον ιστότοπο.

Direct listing

Η Coinbase επέλεξε το direct listing για τη δημόσια διαπραγμάτευσή της αντί να ακολουθήσει την παραδοσιακή δημόσια εγγραφή (IPO).

Αυτό σημαίνει ότι, αντί να συγκεντρώσει μετρητά με την πώληση νέων μετοχών σε μια ομάδα θεσμικών επενδυτών, επέτρεψε στους υφιστάμενους ενδιαφερόμενους να ξεκινήσουν αμέσως τις πωλήσεις τους σε μια αγορά με βάση την τιμή.

Η τιμή αναφοράς

Στα 250 δολάρια ορίστηκε η τιμή αναφοράς της μετοχής του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, της Coinbase, προτού εισαχθεί στον σύνθετο τεχνολογικό δείκτη του αμερικανικού χρηματιστηρίου Nasdaq. Σημειώνεται πως η τιμή αναφοράς που παρέχεται από το Nasdaq αντικατοπτρίζει τις πρόσφατες συναλλαγές στην ιδιωτική αγορά και τις εισροές από επενδυτές και τραπεζίτες, αλλά δεν δείχνει πού θα ανοίξει η μετοχή.

Στις πέντε τελευταίες εισαγωγές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης – Spotify, Slack, Palantir, Asan και Robles – η τιμή ανοίγματος ήταν κατά μέσο όρο περίπου 37% πάνω από την τιμή αναφοράς.