Κεφαλονιά: Οι κάτοικοι φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους

Κεφαλονιά: Οι κάτοικοι φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στο Νησί- Νέος μετασεισμός 4,2 ρίχτερ το βράδυ της Τρίτης. 

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στο νησί της Κεφαλονιάς, με χιλιάδες κατοίκους να φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος σημείωσε πως έως το βράδυ της Τρίτης είχαν γίνει 250 νέες αυτοψίες σε κτίρια στο Ληξούρι, με το ποσοστό των κτισμάτων που χρειάζονται επισκευές να ανέρχεται πλέον στο 55%. Στο μεταξύ νέα σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στις 21:42 και αναστάτωσε εκ νέου τους κατοίκους όλης της Κεφαλονιάς, ενώ έγινε αισθητός και στη Ζάκυνθο. Ο δυνατός μετασεισμός, σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο Αθηνών, είχε επίκεντρο 17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου και εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Ο κ. Σιμόπουλος τόνισε πως, με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση οι σεισμόπληκτοι θα δικαιούνται διετή επιδότηση από 200 έως 400 ευρώ στο ενοίκιο που θα καταβάλουν, ανάλογα με τις οικογενειακές τους ανάγκες. Σχετικά με τις προτεραιότητες των αρχών, υπογράμμισε πως πρώτος στόχος είναι να καταστεί το νησί «λειτουργικό», με έργα για την αποκατάσταση λιμανιών και του οδικού δικτύου. «Καταβάλλεται προσπάθεια να λυθούν προβλήματα πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου» επισήμανε.

Διαβάστε επίσης: Σεισμόπληκτη περιοχή κηρύσσεται η Κεφαλονιά

Αναφορικά με τις ζημιές που έχουν καταγραφεί σε σχολικές μονάδες του νησιού, ο γγ Δημοσίων Έργων δήλωσε πως σοβαρά προβλήματα έχουν διαπιστωθεί σε 3 με 4 σχολεία, αλλά υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των κενών με προκατασκευασμένες αίθουσες. Τέλος, κάλεσε τους κατοίκους να ακούν μόνο «υπεύθυνες φωνές», καθώς το «κύριο πρόβλημα είναι ο πανικός».

«Κανένας υπουργός δεν πάει για πασαρέλα στην Κεφαλονιά»
Την ίδια ώρα, μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να ζητήσει η Ελλάδα βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών σε σπίτια και υποδομές του νησιού.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε πως κανένας υπουργός δεν πάει για «πασαρέλα» στην Κεφαλονιά, άλλα όλοι πάνε για να δώσουν επί τόπου οδηγίες στις υπηρεσίες του τομέα τους, ενώ ανέφερε πως τον γενικό συντονισμό έχει αναλάβει ο Στράτος Σιμόπουλος.