Κεντρικοί τραπεζίτες: Παροδικός αλλά επίμονος ο πληθωρισμός παγκοσμίως

Επίμονο αλλά παροδικό φαινόμενο χαρακτήρισαν οι τέσσερις από τους κορυφαίους κεντρικούς τραπεζίτες στον κόσμο, ο Jerome Powell της Fed, η Christine Lagarde της ΕΚΤ, ο Andrew Bailey της Bank of England και o Haruhiko Kuroda της Bank of Japan την αύξηση του πληθωρισμού. 

Προειδοποίησαν δε ότι οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες είναι πιθανό να διαρκέσουν περισσότερο από το αναμενόμενο, ενώ, όπως είπαν, παρακολουθούν τα σημάδια που δείχνουν ότι κινούμαστε σε έναν αυτοεκπληρούμενο κύκλο υψηλότερου αναμενόμενου πληθωρισμού και μισθών.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jay Powell, δήλωσε το ότι είναι «απογοητευτικό» το ότι οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες εμποδίζουν την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών.

«Ο συνδυασμός ισχυρής ζήτησης και εφοδιαστικών σοκ σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα υπερβεί κατά πολύ τον στόχο», δήλωσε ο Powell σε ομιλία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey και τον κυβερνήτη της Τράπεζας της Ιαπωνίας Kuroda.

«Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες, προτού μετριαστεί, καθώς οι δυσχέρειες φαίνεται πως αμβλύνονται» είπε ο κ. Powell…

Παρόμοια σχόλια ακούστηκαν και από τους άλλους συμμετέχοντες κεντρικούς τραπεζίτες, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Financial Times.

Η Lagarde είπε ότι τα σημεία συμφόρησης της προσφοράς «φαίνεται να επιταχύνονται σε ορισμένους τομείς», όπως η αποστολή εμπορευματοκιβωτίων και οι ημιαγωγοί.

Και πρόσθεσε: «Πόσο καιρό θα χρειαστούν για να ξεθωριάσουν αυτά τα σημεία συμφόρησης είναι ένα ζήτημα που παρακολουθούμε πολύ στενά και βρίσκεται στην οθόνη του ραντάρ μας».

Οι ελλείψεις καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν ως αποτέλεσμα ορισμένοι άνθρωποι να μην μπορούν να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους με βενζίνη, δείχνουν να αποσυμπιέζονται, είπε ο Bailey.

Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, η οικονομική παραγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να μην επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την πανδημία μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους – «λίγους μήνες αργότερα» από ό, τι πιστεύαμε.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως εύλογα, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει μετά το σοκ του κορωνοϊού, ο πληθωρισμός αυξάνεται ταχύτερα του αναμενομένου, λόγω των αυξανόμενων τιμών στην Ενέργεια, της έντονης ζήτησης, των καθυστερήσεων στην παράδοση αγαθών και των ελλείψεων σε βασικά προϊόντα.

Ο Kuroda είπε ότι οι Ιάπωνες κατασκευαστές δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στη ζήτηση, ιδιαίτερα για προϊόντα τεχνολογίας, ενώ δεν υπάρχει κανένα ευοίωνο σημάδι για αποσυμπίεση βραχυπρόθεσμα. 

Η Lagarde, τέλος, από την πλευρά της, ανέφερε ότι στην οικονομία της ευρωζώνης δεν υπάρχουν σημάδια διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας που να τροφοδοτούν «δευτερογενή αποτελέσματα», όπως σημαντικά υψηλότερες μισθολογικές απαιτήσεις.