Κεντρικός τραπεζίτης Αγγλίας: Έρχεται Αρμαγεδδώνας στις τιμές των τροφίμων

Κεντρικός τραπεζίτης Αγγλίας: Έρχεται Αρμαγεδδώνας στις τιμές των τροφίμων
Governor of the Bank of England Andrew Bailey speaks during the Monetary Policy Report Press Conference at The Bank of England in the City of London on February 3, 2022. - The Bank of England on Thursday lifted its main interest rate for the second time in a row in a bid to tackle decades-high inflation. (Photo by Dan Kitwood / POOL / AFP) Photo: AFP

Στιγμές Αποκάλυψης σε ό,τι αφορά τις τιμές στα τρόφιμα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άρθουρ Μπέιλι.

«Η ρωσική εισβολή θα έχει καταστροφικό αντίκτυπο στους πιο ευάλωτους πολίτες παγκοσμίως» ανέφερε. Και ενώ είπε στο βρετανικό Κοινοβούλιο ότι είναι δυσαρεστημένος για το επίπεδο των αυξήσεων, πρόσθεσε πως το 80% της υπέρβασης του στόχου πληθωρισμού προκλήθηκε από παράγοντες εκτός του ελέγχου της τράπεζας.

Ο Μπέιλι προειδοποίησε ότι η ουκρανική κρίση θα έχει συνέπειες για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και για τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές ουκρανικού σιταριού και μαγειρικού λαδιού.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τρόπος να αποσταλεί τροφή και τα πράγματα χειροτερεύουν», είπε ο Bailey, προσθέτοντας: «Αυτό δεν είναι μόνο μια μεγάλη ανησυχία για αυτή τη χώρα, αλλά μια ανησυχία για τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Λυπάμαι που είμαι τόσο ζοφερός».