ΚΕΠΕ: Επενδύσεις 37,6 δισ. ευρώ τη διετία 2012-2014

ΚΕΠΕ: Επενδύσεις 37,6 δισ. ευρώ τη διετία 2012-2014

Σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών οι ρυθμοί ανάπτυξης κινούνται στα ίδια επίπεδα με τον προϋπολογισμό του 2015.

Συνολικές επενδύσεις 37,6 δισ. ευρώ έχουν καταγραφεί, τη χρονική περίοδο από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2014, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφέρει ο πρόεδρός του Νικόλαος Φίλιππας, σε συνέντευξη του στο Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, επισημαίνοντας το ενδιαφέρον που υπάρχει για επενδύσεις.

«Ωστόσο, στον αντίποδα, έχουμε πολλά παραδείγματα περιπτώσεων όπως αυτά της αξιοποίησης του Ελληνικού και της Οξυάς, που έχουν αναβληθεί λόγω δικαστικών προσφυγών. Στις αποκρατικοποιήσεις, σίγουρα παρουσιάζονται σημαντικές καθυστερήσεις, ενώ το ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο, κυρίως λόγω του αυξημένου κινδύνου και της χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας» τονίζει.

Αναφορικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, ο κ. Φίλιππας σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ κινούνται σε παρόμοια επίπεδα με τις εκτιμήσεις του σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2015 (σύμφωνα με το προσχέδιο ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2015 εκτιμάται σε 2,9%). Ειδικότερα, για τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2015, προβλέπονται ρυθμοί ανάπτυξης 1,85% και 2,07% αντίστοιχα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα έχει ουσιαστικές, αλλά και ψυχολογικές συνέπειες στις αγορές, αλλά και στην κοινωνία, αφού θα αισθανθεί ότι οι θυσίες της δεν πήγαν χαμένες, υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, επισημαίνοντας επίσης ότι η Ελλάδα επέστρεψε το 2014 με επιτυχία στις αγορές, ενώ για πρώτη φορά από το 1948 παρουσίασε «δίδυμα» πλεονάσματα.