Κέρδη δισεκατομμυρίων για Microsoft και Alphabet – Προβληματίζονται οι επενδυτές

Κέρδη δισεκατομμυρίων για Microsoft και Alphabet – Προβληματίζονται οι επενδυτές
The logo of the Alphabet companies Calico, Google X, Google fiber, Google ventures, Google Capital, Nest, Google, Android, Search, Youtube, Play, Maps, Ads is seen on a screen of a smartphone next to a screen with an illustration ofthe stock market. Alphabet is listed in Nasdaq. The Nasdaq is the second-largest stock exchange in the world after the New York Stock Exchange. Alphabet is the head company of Google. (Photo by Alexander Pohl/NurPhoto) Photo: AFP
Επιβράδυνση σε έσοδα και κέρδη σημείωσε η μητρική εταιρεία της Google, Αlphabet

Ο φόβος για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση τροφοδοτεί τις ανησυχίες στους επενδυτές, που εν πολλοίς απογοητεύτηκαν από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τριμήνου τεχνολογικών κολοσσών όπως η Microsoft και η μητρική της Google, Alphabet, παρότι ανέφεραν και αυτό το τρίμηνο κέρδη δισεκατομμυρίων

Σύμφωνα με τον Εl Erian, το sell off αντικατοπτρίζει τους φόβους των επενδυτών για τα μακροοικονομικά δεδομένα…

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η Microsoft

Αύξηση στα καθαρά κέρδη στα 16,73 δισ. δολάρια, ή 2,22 δολ. ανά μετοχή, το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, από 15,46 δισ. δολάρια ή 2,03 δολ. ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα, σημείωσε η Microsoft

Eπίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα 49,36 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο, έναντι 41,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο έσοδα 49,05 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv IBE 

Η Microsoft ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street, βοηθούμενη από την ισχυρή ζήτηση για τις υπηρεσίες cloud του γίγαντα λογισμικού από τη στροφή σε υβριδικά μοντέλα εργασίας που προκλήθηκε από την πανδημία.

Άτομα και οργανισμοί στράφηκαν στα διάφορα προϊόντα της Microsoft, όπως το Outlook και η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων στο χώρο εργασίας Teams, για να επικοινωνήσουν κατά τη μετάβαση στην εργασία και τη μάθηση από το σπίτι, καθιστώντας την εταιρεία νικητή της πανδημίας.

Τώρα που οι οικονομίες ανοίγουν ξανά, οι επιχειρήσεις στρέφονται όλο και περισσότερο σε ένα υβριδικό μοντέλο που επιτρέπει στο προσωπικό να εργάζεται εναλλακτικά από το γραφείο και το σπίτι.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια συνεχή ισχύ για τις υπηρεσίες cloud της Microsoft, συμπεριλαμβανομένης της ναυαρχίδας του cloud, Azure.

Αlphabet… και προβληματισμός

Επιβράδυνση σε έσοδα και κέρδη σημείωσε η μητρική εταιρεία της Google, Αlphabet, την Τρίτη 26 Απριλίου το α’ τρίμηνο του 2022.

Ειδικότερα, o μεγαλύτερος πάροχος διαφημίσεων αναζήτησης και βίντεο στον κόσμο ανακοίνωσε ότι τα έσοδα αυξήθηκαν στα 68,01 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο από 55,31 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα. 

Τα έσοδα έχασαν ωστόσο τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών στα 68,11 δισ. δολ. όπως μεταδίδει το Reuters. Τα τριμηνιαία κέρδη ήταν 16,436 δισ. δολ. ή 24,62 δολ. ανά μετοχή, χάνοντας τις προσδοκίες που κυμαίνονταν στα 25,76 δολ. ανά μετοχή.

Η Alphabet αντιμετωπίζει επιβράδυνση στα έσοδα, που είχαν εκτιναχθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, η αύξηση των πωλήσεων αναμένεται να ανέλθει στο 23% για το τρίμηνο, σημειώνοντας επιβράδυνση σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους (+34%). 

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, η Google απέσυρε πολλές από τις υπηρεσίες της από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, εν μέρει λόγω των ομοσπονδιακών κυρώσεων, μια ενέργεια που είναι πιθανό να βλάψει τα ευρωπαϊκά έσοδα.

Η υποδομή του cloud συνεχίζει να αναπτύσσεται ταχύτερα από το τμήμα διαφημίσεων, καθώς η Google μάχεται με την Amazon και τη Microsoft για να συγκεντρώσει έσοδα από εταιρείες που μετακινούν ροές εργασίας από τα δικά τους κέντρα δεδομένων.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η εταιρεία θα αναφέρει ανάπτυξη 42% στο cloud. Τον Μάρτιο, η Google ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Mandiant αντί 5,4 δισεκ. δολ., με την επιφύλαξη της έγκρισης κλεισίματος τους επόμενους μήνες. Η επιχείρηση θα λειτουργούσε παράλληλα με το Google Cloud.

Από αυτόν τον μήνα, η Google άρχισε να φέρνει τους υπαλλήλους πίσω στα φυσικά γραφεία τρεις ημέρες την εβδομάδα παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε κάποιες αντιδράσεις από το προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν επίσης σε ετήσια έρευνα ότι γίνονται όλο και πιο δυσαρεστημένοι με τις αμοιβές, τις προαγωγές και την εκτέλεση, ανέφερε το CNBC.