«Κέρδισαν τις εκλογές με υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιήσουν»

«Κέρδισαν τις εκλογές με υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιήσουν»

Τι δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας - Διαψεύδει τις συζητήσεις για τρίτο πακέτο στήριξης. 

«Υπάρχει πολλή ρητορική στο εσωτερικό. Κέρδισαν τις εκλογές με πολλές υποσχέσεις τις οποίες δεν έχουν χρήματα να υλοποιήσουν», είπε σε συνέντευξη του στο Bloomberg ο Ντάισελμπλουμ σημειώνοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται το πρόγραμμα ως προστασία και τονίζοντας ότι «πρέπει ακόμη πολλά να γίνουν».

Ο Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε απολύτως αναληθή τα δημοσιεύματα που θέλουν την Ελλάδα να χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο στήριξης ύψους 30-50 δισ. ευρώ.

«Αυτό που έχουμε πει είναι πως όταν το υφιστάμενο πρόγραμμα ολοκληρωθεί με μια καλή συνεργασία Ελλάδας-Ευρωζώνης και εάν η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια, είμαστε έτοιμοι να το κοιτάξουμε. Δεν έχουμε συζητήσει κάτι συγκεκριμένο και σίγουρα δεν γνωρίζω κάτι για τα ποσά», είπε.

Σημείωσε πάντως ότι αν το υφιστάμενο πρόγραμμα ολοκληρωθεί με επιτυχία, τότε «είμαστε έτοιμοι να το κοιτάξουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει στους ψηφοφόρους του ότι δεν θα κρατήσει όλες του τις υποσχέσεις. Σε συνέντευξη του στην ισπανική El Pais αναφέρει: «Ο Τσίπρας έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα, ωστόσο πρέπει να εξηγήσει στους Έλληνες ψηφοφόρους ότι δεν θα κρατήσει όλες τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά».

Ακόμη συμπληρώνει: «ο Τσίπρας έχει την ικανότητα να θέτει τις σωστές ερωτήσεις. Ποτέ όμως, δεν έδωσε απαντήσεις. Οι εθνικές εκλογές μιας χώρας δεν μπορούν να αλλάξουν τις συνθήκες στη ΕΕ. Η νίκη του Τσίπρα δεν του δίνει το δικαίωμα να αλλάξει τα πάντα».