Kέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής αλλά είναι ακόμη αναπληρώτρια καθηγήτρια

Kέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής αλλά είναι ακόμη αναπληρώτρια καθηγήτρια
epa07064904 Canadian Donna Strickland, an associate physics professor at the University of Waterloo, speaks at a press conference after being awarded the 2018 Nobel Prize for Physics, in Waterloo, Canada, 02 October 2018. Strickland was awarded the prize alongside American and French scientists for their work in laser physics. EPA/WARREN TODA Photo:

Το παράδοξο της περίπτωσης της Δρ. Donna Strickland, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα Φυσικός με Νόμπελ μετά από 55 χρόνια.

του Clifton Leaf

Η «γυάλινη οροφή» είναι παντού. Και η ύπαρξή της μόλις επιβεβαιώθηκε σε ένα πεδίο όπου μάλλον δεν θα το περίμενε κάποιος: στον ακαδημαϊκό χώρο.

Δείτε την καριέρα μιας από τους τρεις νικητές του Βραβείου Νόμπελ Φυσικής για το 2018: της Δρ. Donna Strickland, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Waterloo, στο Οντάριο του Καναδά.

Το φετινό Βραβείο απονέμεται από κοινού στη Strickland, τον Arthur Ashkin, τον 96χρονο Αμερικανό επιστήμονα που είναι πλέον ο γηραιότερος Νομπελίστας στην ιστορία και έχει πίσω του μια καριέρα υψηλού κύρους στο Bell Labs και σε άλλους χώρους, και τον Γάλλο Gérard Mourou, ο οποίος έχει ήδη λάβει μια ποικιλία βραβείων και ακαδημαϊκών τίτλων.

Όμως, η Strickland, η οποία ανέπτυξε μαζί με τον Mourou «μια μέθοδο παραγωγής εξαιρετικά βραχέων οπτικών παλμών υψηλής ισχύος» εξακολουθεί να είναι μόνο αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της – ένας σχετικά χαμηλός ακαδημαϊκός βαθμός για κάποιον που μόλις πήρε το Νόμπελ…

Το Twitter, βέβαια, δεν άφησε ασχολίαστο το παράδοξο αυτό δεδομένο. Ο Alex Tabbarok έγραψε: «Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κερδίζει το Νόμπελ! Θα φανεί καλό στην αίτησή της για να προαχθεί σε Καθηγήτρια».

Αρκετοί χρήστες σατίρισαν τους λόγους για τους οποίους το Πανεπιστήμιο του Waterloo δεν έχει ακόμη προσφέρει θέση Καθηγήτριας στη Strickland – μία από τις τρεις μόνο γυναίκες που έχουν λάβει το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής και η πρώτη γυναίκα που κερδίζει το Βραβείο από το 1963.

Ένας αστειεύτηκε ότι η επιτροπή ακαδημαϊκής προαγωγής του πανεπιστημίου της μάλλον πιστεύει ότι η Strickland «δεν έχει αρκετή πανεπιστημιακή προϋπηρεσία». Ένας άλλος υπέθεσε ότι η επιστήμονας δέχθηκε επίπληξη από το πανεπιστήμιό της επειδή «ακύρωσε το μάθημα για να πάει να παραλάβει ένα βραβείο στο εξωτερικό». Κι ένας τρίτος χρήστης έγραψε ότι η αναπληρώτρια καθηγήτρια μάλλον «χρειαζόταν τουλάχιστον άλλη μία δημοσίευση» για να προαχθεί σε Καθηγήτρια.

Η ίδια η Strickland πάντως έσπευσε να απορρίψει κάθε υπόνοια ότι μπορεί η ίδια να έχει πέσει θύμα σεξισμού. Σε συνέντευξή της στο BBC ανέφερε ότι σε όλη την καριέρα της την αντιμετώπισαν «ως ίση» προς τους άνδρες επιστήμονες. Κι όταν ερωτήθηκε πώς γίνεται μία πανεπιστημιακός με τα επιτεύγματα και τη φήμη της να μην έχει ήδη θέση Καθηγήτριας, η Strickland απάντησε απλά: «Ποτέ δεν υπέβαλλα τα χαρτιά μου».

Πηγή: fortune.com