Κέρι: Ο Ομπάμα δεν ζητάει να πάει σε πόλεμο

Κέρι: Ο Ομπάμα δεν ζητάει να πάει σε πόλεμο

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να δώσει απαντήσεις στη Γερουσία για το εάν οι ΗΠΑ θα στείλουν στρατό στη Συρία.

 

«Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν ζητάει από την Αμερική να πάει σε πόλεμο. Ζητάει την άδεια να περιορίσει την ικανότητα του (Σύρου προέδρου) Μπασάρ αλ Άσαντ να χρησιμοποιεί χημικά όπλα. Δεν είναι η ώρα τώρα να απομονωθούμε. Δεν είναι η στιγμή για να είμαστε θεατές μιας σφαγής. Ούτε η χώρα μας, ούτε η συνείδησή μας, μπορούν να μας επιτρέψουν να πληρώσουμε το τίμημα της σιωπής», δήλωσε καταθέτοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε στις ερωτήσεις της Επιτροπής σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία και την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να κινηθεί στρατιωτικά ενάντια του καθεστώτος Άσαντ, το οποίο θεωρεί υπεύθυνο για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στα προάστια της Δαμασκού που ευθύνονται για το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε πως η ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα έχει ως στόχο την «προστασία των αξιών και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ» και διαβεβαίωσε την επιτροπή ότι ο Ομπάμα δεν έχει καμία πρόθεση να στείλει στρατιώτες στη Συρία: «Ας το κλείσουμε αυτό το θέμα τώρα. Δεν θα σταλούν χερσαίες δυνάμεις για να μετάσχουν σε μάχες», είπε απαντώντας σε ερώτηση από τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Μπομπ Κόρκερ.

Όμως, λίγα λεπτά νωρίτερα ο Κέρι είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί η πρόταση που θα κατατεθεί στο Κογκρέσο να είναι συνταγμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκλείει την πιθανότητα αποστολής χερσαίων δυνάμεων. «Δεν θέλω να αποκλείσω μια επιλογή που μπορεί να έχει στη διάθεσή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ» δήλωσε, επαναλαμβάνοντας όμως ότι ο Ομπάμα «δεν έχει την πρόθεση» να αναπτύξει στρατεύματα στο συριακό έδαφος.

Ο Κέρι αναφέρθηκε ακόμη στον στενό σύμμαχο της Συρίας, το Ιράν, λέγοντας, «το Ιράν ελπίζει ότι θα κοιτάζετε από την άλλη πλευρά. Η απραξία μας θα του έδινε σίγουρα τη δυνατότητα, στην καλύτερη περίπτωση, να πλανηθεί όσον αφορά τις προθέσεις μας, αν όχι να τις θέσει σε δοκιμασία».

Στην επιτροπή κατέθεσε και ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τσακ Χέιγκελ, που εξήγησε πως βασικός στόχος μιας στρατιωτικής επέμβασης θα ήταν να «περιοριστεί η δυνατότητα» του συριακού καθεστώτος να διαπράξει και άλλες επιθέσεις με χημικά.

Ο Χέιγκελ είπε επίσης, αναφερόμενος με τη σειρά του στο Ιράν, ότι «η άρνηση να αναληφθεί δράση θα υπονόμευε την αξιοπιστία των ΗΠΑ στις άλλες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει όσον αφορά την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης και της δέσμευσης του προέδρου να αποτρέψει την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν. Ο λόγος των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να σημαίνει κάτι».

Διαβάστε ακόμη: Μόνη «πρόθυμη» η Γαλλία

Θα σπάσει ο πάγος ανάμεσα σε Ομπάμα και Πούτιν στη διάσκεψη των G20;
Η απόφαση των ΗΠΑ να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Συρίας έχει φέρει στα «άκρα» τη σχέση της με την Ρωσία, που εξακολουθεί να στηρίζει το συριακό καθεστώς, επιμένοντας στη θέση του πως χρήση χημικών όπλων έγινε από την πλευρά των ανταρτών.

O Τζον Κέρι αναφέρθηκε στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, λέγοντας πως ελπίζει οι πρόεδροι Ομπάμα και Πούτιν να έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν το θέμα της Συρίας κατά την σύνοδο κορυφής της G20 που θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι Ουάσινγκτον και Μόσχα ήδη συνεργάζονται για την επίλυση της συριακής κρίσης, επισημαίνοντας τις κοινές προσπάθειες Αμερικανών και Ρώσων να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις εμπόλεμες πλευρές. Η Ρωσία «αναζητεί σοβαρά» μια διέξοδο και  «συνεργάζεται», δήλωσε ο Κέρι. «Ας ελπίσουμε ότι στη σύνοδο η Ρωσία μπορεί να αλλάξει στάση», όταν ο Ομπάμα θα παρουσιάσει στον Πούτιν τις πληροφορίες που διαθέτει για την κατάσταση στη Συρία, είπε ακόμη ο Κέρι.

Διαβάστε ακόμη: Η Ρωσία καλεί τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν

Παρέμβαση του Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ
«Θα πρέπει να αναλογιστούμε τις συνέπειες που θα είχε μια τιμωρητική ενέργεια στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να αποφευχθεί η περαιτέρω αιματοχυσία και να διευκολυνθεί η εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, που τόνισε πως η χρήση βίας θεωρείται νόμιμη μόνο όταν γίνεται για λόγους αυτοάμυνας ή εάν έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Εάν επιβεβαιωθεί η χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε και κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες, αυτό θα συνιστά μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών συμβάσεων και ένα εξοργιστικό έγκλημα πολέμου. Οι δράστες θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, δεν πρέπει να υπάρξει ατιμωρησία. Αυτή η κλιμάκωση της βίας θα πρέπει να σημάνει το καμπανάκι για τη διεθνή κοινότητα. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στις θηριωδίες που συνεχίζει να υφίσταται ο συριακός λαός», είπε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, που χαιρέτισε την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει την άδεια του Κογκρέσου για μια επέμβαση στη Συρία, λέγοντας ότι ελπίζει η διαδικασία αυτή να αποφέρει «καλά αποτελέσματα».

Διαβάστε ακόμη: Ψηφιακά «χαρακώματα»