Καιρός: Μετά τον καύσωνα, «ψυχρή λίμνη» με θερμικές μπόρες

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η «ψυχρή λίμνη» που προκάλεσε τις εκτεταμένες πλημμύρες σε Γερμανία-Βέλγιο απομακρύνεται σταδιακά από την κεντρική Ευρώπη και κινείται αργά νοτιοανατολικά προς τη νότια Ιταλία όπου και θα βρίσκεται την Κυριακή το μεσημέρι.

Μετά τον καύσωνα σειρά έχει το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης», που αναμένεται από αύριο να πλήξει την Ιταλία και τα Βαλκάνια.

Η «ψυχρή λίμνη» είναι σύστημα χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων με θερμοκρασία που στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, μπορεί να φτάνει τους -20 βαθμούς. Η διαφορά από τα κατώτερα στρώματα δυναμιτίζει ακραία φαινόμενα.

Ο καιρός την Κυριακή

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις στην ηπειρωτική χώρα πλην της Θράκης θα αυξηθούν και, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και δεν θα ξεπεράσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός τη Δευτέρα

Στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στο Ιόνιο, τις Σποράδες και την Κρήτη, όπου υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν μικρής διάρκειας βροχές.

Με τα νεότερα προγνωστικά στοιχειά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr η «ψυχρή λίμνη» που προκάλεσε τις εκτεταμένες πλημμύρες σε Γερμανία και Βέλγιο απομακρύνεται σταδιακά από την κεντρική Ευρώπη και κινείται αργά νοτιοανατολικά προς τη νότια Ιταλία όπου και θα βρίσκεται την Κυριακή το μεσημέρι.