Καίτη Γαρμπή στο Fortune: «Δεν πιστεύω, ούτε και εύχομαι να πάμε στην υιοθέτηση ενός “αποστειρωμένου” μοντέλου διασκέδασης»

Καίτη Γαρμπή στο Fortune: «Δεν πιστεύω, ούτε και εύχομαι να πάμε στην υιοθέτηση ενός “αποστειρωμένου” μοντέλου διασκέδασης»
Το νέο σκηνικό στον χώρο της διασκέδασης, η αγωνία των καλλιτεχνών και οι εναλλακτικές που εξετάζουν οι επιχειρηματίες.

Η επικοινωνία, οι κοινωνικές συναναστροφές, αλλά και ο τρόπος που διασκεδάζουμε, περνάνε μια φάση επαναπροσδιορισμού, καθώς το αίσθημα του φόβου που άφησε πίσω του ο κορωνοϊός κάνει τους ανθρώπους περισσότερο επιφυλακτικούς και ιδιαίτερα προσεκτικούς, ως προς τα μέρη που επισκέπτονται.

Όμως την ίδια ώρα, ο δίμηνος εγκλεισμός στο σπίτι και το lockdown, σε συνδυασμό με την εξωστρεφή φύση των Ελλήνων, δημιουργούν ένα αίσθημα λαχτάρας και συνάμα νοσταλγίας για τη νυχτερινή διασκέδαση του παρελθόντος. Αναμφίβολα, το φετινό καλοκαίρι θα αποτελέσει μια πρωτόγνωρη εμπειρία από πολλές απόψεις αφού, όσες συναυλίες πραγματοποιηθούν, θα είναι ολιγάριθμες σε κοινό και θα πραγματοποιηθούν υιοθετώντας την «drive in» εκδοχή, ενώ τα νυχτερινά κέντρα θα δουλέψουν σχεδόν με το ένα τρίτο των θαμώνων, όπερ σημαίνει ότι η απειλή αναφορικά με τη βιωσιμότητα των μικρότερων σε μέγεθος μαγαζιών θα είναι μεγάλη.

Καλλιτέχνες, τεχνικοί, διοργανωτές και επιχειρηματίες κρατούν μικρό καλάθι και διακατέχονται από αγωνία. Ούτε λίγο ούτε πολύ, 200.000 άνθρωποι που απασχολούνται στην βιομηχανία της μουσικής βρίσκονται στον αέρα και περιμένουν να δουν που θα κάτσει η μπίλια για να αναπροσαρμόσουν με τη σειρά τους τη στρατηγική τους, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως τα περιθώρια είναι στενά.

Η Καίτη Γαρμπή, μια τραγουδίστρια που αποτελεί κεφάλαιο για την μουσική βιομηχανία της χώρας, με τριάντα χρόνια παρουσίας στον κλάδο, 25 album, 4 CD singles και περισσότερες από 1.500.000 πωλήσεις δίσκων, μιλά αποκλειστικά στο Fortune Greece για το μέλλον της ελληνικής δισκογραφίας, τα νέα δεδομένα στον κλάδο της διασκέδασης και τις νέες προκλήσεις που φέρνει στην καθημερινότητα των καλλιτεχνών η μετα-κορωνοϊό εποχή.

 

Κα Γαρμπή, είστε μια επιτυχημένη τραγουδίστρια που αποτελεί κεφάλαιο για τη σύγχρονη ελληνική μουσική βιομηχανία, με 30 χρόνια ενεργούς παρουσίας στον χώρο. Κάνοντας έναν απολογισμό της μέχρι στιγμής διαδρομής σας, ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που συναντήσατε;

Θα έλεγα, πως ήταν η εποχή μετά από τις εμφανίσεις μου στην κινηματογραφική αίθουσα του Cosmopolis και τους δύο δίσκους με τον έντεχνο συνθέτη Νίκο Αντύπα, που αποφάσισα να επιστρέψω στις μεγάλες πίστες. Και ήταν μεγάλη πρόκληση, γιατί έπρεπε να επαναπροσδιορίσω το αυτονόητο, σε ό,τι αφορούσε στο ποια ήμουν.

Στο παρελθόν έχετε ζήσει στιγμές δόξας και υψηλών οικονομικών απολαβών, διότι και η χώρα χαρακτηριζόταν από οικονομική ευμάρεια. Σήμερα ένας καλλιτέχνης μπορεί να βιοποριστεί από το τραγούδι; Μπορείτε να μας δώσετε μια τάξη μεγέθους, όσον αφορά την πτώση, των αποδοχών στον κλάδο;

Ας μου επιτρέψετε να μιλήσω μόνο για τον εαυτό μου. Για μένα και την οικογένειά μου ήταν θέμα προσαρμογής από τις οικονομικές απολαβές των 6ημερών, στις απολαβές των δύο ημερών. Προσαρμοστήκαμε σχετικά εύκολα και φτιάξαμε τη ζωή μας βάσει των καινούριων οικονομικών δεδομένων.

Το πλήγμα που δέχτηκε ο κλάδος της μουσικής από τον κορωνοϊό ήταν αναμφίβολα μεγάλο και ακόμα δεν έχουμε την πλήρη εικόνα για τον οικονομικό αντίκτυπο. Πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα; Είναι εφικτή η επιστροφή στην κανονικότητα ή μιλάμε για νέα δεδομένα που ήρθαν για να μείνουν;

Νιώθουμε ανασφάλεια γιατί δεν ξέρει κανείς μας πως θα είναι η επόμενη μέρα. Όλοι είμαστε σε αναμονή, τραγουδιστές, μουσικοί, τεχνικοί, διοργανωτές, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, όλοι στον αέρα… Θέλω να είμαι αισιόδοξη, πως κάτω από ειδικές συνθήκες και μέτρα που θα διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία, θα πραγματοποιηθούν κάποιες εμφανίσεις σε ανοιχτούς χώρους και θα δούμε τότε στην πράξη αν και πώς λειτουργεί. Δεν μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε για κανονικότητα, ούτε αν τα νέα δεδομένα ήρθαν για να μείνουν.

Την ίδια ώρα, στον αέρα μένουν σχεδόν 200.000 άνθρωποι που απασχολούνται στην βιομηχανία της μουσικής. Από την επαφή που έχετε με την αγορά, ποιες είναι οι προσθέσεις των επιχειρηματιών;

Κάποιοι επιχειρηματίες είναι αρκετά τολμηροί, κάποιοι αρκετά επιφυλακτικοί. Οι τολμηροί και οι αισιόδοξοι είναι αυτοί που έχουν τους μεγάλους χώρους οπότε το βλέπουν εύκολο ένας χώρος 2.000 ατόμων να μετατραπεί σε ένα χώρο 700. Το πρόβλημα το έχουν οι επιχειρηματίες με τους μικρότερους χώρους.

Διαχρονικά οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες και ευνοούν όσους επιδεικνύουν προσαρμοστικότητα και γρήγορα αντανακλαστικά. Ποια είναι η άποψή σας για τις “drive in” συναυλίες; Είναι λύση ανάγκης ή θεωρείτε ότι μπορεί να γίνει trend; 

Προσπαθούμε να κρατήσουμε με κάθε τρόπο τις πολιτιστικές εκδηλώσεις όμως δεν είμαι σίγουρη ότι αυτός ο τρόπος λειτουργεί και για τις συναυλίες. Ναι στην ασφάλεια του αμαξιού για να δούμε την ταινία μας, να φάμε κιόλας και να πιούμε και το ποτό μας. Ίσως για τους θαυμαστές μας να είναι ένας εναλλακτικός τρόπος διασκέδασης να βλέπουν και ακούνε τον αγαπημένο τους καλλιτέχνη, έστω και μέσα από το αμάξι τους, εγώ όμως μιλώντας από τη θέση του καλλιτέχνη το βρίσκω τρομερά αμήχανο. Οι καλλιτέχνες πρέπει να νιώσουμε τον παλμό του κόσμου για να λειτουργήσουμε, να ανταλλάξουμε ενέργειες για να πάρουμε δύναμη!

Πώς ο κόσμος μπορεί να αισθανθεί ασφαλής σε μια συναυλία ή σε μια μουσική σκηνή, όταν εξ’ ορισμού, ο συνωστισμός είναι βασικό στοιχείο της όλης διαδικασίας και εμπειρίας; Πιστεύετε ότι θα αλλάξει ο τρόπος διασκέδασης και ότι θα πάμε στην υιοθέτηση ενός πιο “αποστειρωμένου” μοντέλου;

Ούτε ασφαλής μπορεί να νιώσει ο κόσμος και σαφώς ούτε να διασκεδάσει! Μιας και όπως πολύ σωστά λέτε ο συνωστισμός είναι βασικό στοιχείο της διαδικασίας μια συναυλίας. Δεν πιστεύω ούτε και εύχομαι να πάμε στην υιοθέτηση ενός αποστειρωμένου μοντέλου γιατί ούτε εμείς θα περνάμε καλά πάνω στη σκηνή ούτε ο κόσμος από κάτω. Κι αν δε γίνεται να είμαστε όπως πριν, ας εφεύρουμε έναν καινούργιο τρόπο διασκέδασης.

Στο παρελθόν τα νυχτερινά κέντρα ήταν ανοιχτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει με τις μεγάλες μουσικές σκηνές να δυσκολεύονται να γεμίσουν ακόμη και δυο ημέρες την εβδομάδα. Θεωρείτε ότι αυτή η εξέλιξη ήταν απόρροια της οικονομικής κρίσης ή μιας νοοτροπίας ετών που έφτασε σε κορεσμό;

Ο κλάδος της νυχτερινής διασκέδασης ήταν από τους πρώτους που δέχτηκαν πλήγμα λόγω της οικονομικής κρίσης. Θεωρώ πως σήμερα η δύσκολη περίοδος για τα νυχτερινά κέντρα περνάει αργά και σταθερά. Τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης αναπροσαρμόζονται συνεχώς και με δυνατές, έξυπνες συνεργασίες καλλιτεχνών παραμένουν επίκαιρα κερδίζοντας όλο και μεγαλύτερο μέρος της νεολαίας.

Η Τέχνη ενέχει μέσα της το στοιχείο της δημιουργικότητας, της πρωτοπορίας και της ανανέωσης. Σταδιακά βλέπουμε να κερδίζουν έδαφος καλλιτεχνικά ρεύματα, όπως αυτό της trap μουσικής, τα οποία έχουν δεχτεί επικρίσεις, όμως, κάνουν γκελ στη νέα γενιά. Προς τα που οδεύει κατά τη γνώμη σας η μουσική βιομηχανία; Θεωρείτε ότι απειλείται το λαϊκό τραγούδι;

Το λαϊκό τραγούδι είναι η πολιτιστική κληρονομιά μας. Προέρχεται από τον ίδιο το λαό και εκφράζει τον πόνο, την χαρά, την αγάπη και τον έρωτα των απλών καθημερινών ανθρώπων. Η μουσική trap ορίζεται από ένα δυσοίωνο, καταθλιπτικό και ανύπαρκτο σχεδόν περιεχόμενο στίχων, όμως έχει ωραίο ήχο και τα παιδιά που γράφουν trap κάνουν καταπληκτικές παραγωγές.

Στην Ελλάδα οι νέοι κι όσοι αισθάνονται νέοι, ακούνε τα πάντα και αυτοί που ακούνε λαϊκό ακούνε και Τραπ και τέκνο.

Πάντως πιστεύω πως η ελληνική λαϊκή μουσική μας εκφράζει πολύ περισσότερο από την ηλεκτρονική. Είναι στο dna μας το μπουζούκι.

Για κάποιους ο εγκλεισμός ήταν αφορμή για restart και ξεκούραση, για κάποιους άλλους μια μεγάλη ψυχολογική δοκιμασία. Εσείς πώς το διαχειριστήκατε; Πώς διαμορφώθηκε η καθημερινότητά σας κατά την περίοδο της καραντίνας;

Για μένα ήταν πραγματικά μια ωραία αφορμή για restart και ξεκουραση! Χάρηκα το σπίτι μου, την οικογένεια μου! Είχα χρόνο να κάνω την εσωτερική μου ενδοσκόπηση, επαναξιολόγησα,  αναθεώρησα και εκτίμησα πράγματα που τα θεωρούσα δεδομένα και αυτονόητα.

Οραματίστηκα και σχεδίασα τις επόμενες επαγγελματικές κινήσεις μου, ξέθαψα αγαπημένες ασχολίες που τις ανέβαλλα, λόγω έλλειψης χρόνου, ή διάθεσης. Διάβασα αρκετά βιβλία, είδα παρά πολλές ταινίες και μοιράστηκα ωραίους περιπάτους με τον Διονύση, κάτι που είχαμε να το κάνουμε χρόνια.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο τραγουδιστή/ τραγουδίστρια που θέλει να ξεκινήσει τώρα τη δική του διαδρομή; Εσείς, έχετε κρατήσει κάποια αντίστοιχη συμβουλή που σας έμεινε και σας βοήθησε στη μέχρι τώρα πορεία σας;

Όλοι έχουν δικαίωμα στα όνειρα. Σαφώς δεν είναι εύκολα τα πράγματα για ένα νέο τραγουδιστή. Χρειάζεται πολλή διαφήμιση για να συστηθεί στο κοινό, άρα ένα κεφάλαιο για να κάνει το promo του και μια μεγάλη δισκογραφική εταιρία.

Το ταλέντο, η πίστη, η πειθαρχία, η εντιμότητα και η αγάπη για το τραγούδι είναι απαραίτητα για να σταθεί μέσα στο χώρο ο καινούργιος αλλά και ο φτασμένος καλλιτέχνης.

Θα εμφανιστείτε κάπου το καλοκαίρι; Ποια τα σχέδιά σας για το χειμώνα;

Μετά από 20 χρόνια θα ξαναβρεθούμε επί σκηνής με τον Διονύση στο πανέμορφο Estate Athens club στο Γκάζι. Έχω μια συγκρατημένη αισιοδοξία πως όσο περνούν οι μέρες, οι εβδομάδες, οι μήνες, θα επανερχόμαστε στη φυσιολογική ροή της προ πανδημίας καθημερινότητας μας πιο δυνατοί και πιο ώριμοι, με σεβασμό και ευγνωμοσύνη για το δώρο της ζωής που είναι η ίδια η ζωή. Είμαι τρομερά ενθουσιασμένη γι’ αυτή τη συνεργασία, έχουμε ξεκινήσει εδώ και μέρες να φτιάχνουμε το πρόγραμμα μας και ανυπομονώ να σας το παρουσιάσουμε αρχές Σεπτέμβρη!