Key driver το 5G στα κινητά εν μέσω προκλήσεων για τους ημιαγωγούς

Key driver το 5G στα κινητά εν μέσω προκλήσεων για τους ημιαγωγούς
epa07820019 The Galaxy not 10 plus and plus 5g are on display during a presentation of the new releases of Samsung at the International Funkaustellung Berlin (IFA), an international consumer electronics fair, in Berlin, Germany, 05 September 2019. The new long awaited device will hit markets in Korea starting 06 September and France, Germany, Singapore, the UK, and US later in September. The IFA is the world's leading trade show for consumer electronics and home appliances and open for the general public from 06 to 11 September 2019. EPA/OMER MESSINGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι μισές πωλήσεις smartphones τον Ιανουάριο ήταν 5G - Εναλλακτικές λύσεις δρομολογούν οι κατασκευαστές για τους ημιαγωγούς.

Ισχυρή ώθηση έλαβε η νέα γενιά κινητών επικοινωνιών 5G τον Ιανουάριο, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι οι πωλήσεις 5G smartphones ξεπέρασαν τις πωλήσεις κινητών τεχνολογίας 4G, φτάνοντας στο 51% της αγοράς.

Αν και η επίδοση αυτή αποδίδεται κυρίως στις πωλήσεις νέων μοντέλων iPhone της Apple, είναι ενθαρρυντική καθώς προηγήθηκαν εκθέσεις (Euler Hermes, Allianz) που προϊδεάζουν για μείωση της αξίας της αγοράς τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Counterpoint Research οι συσκευές iPhone αποτέλεσαν το 37% των πωλήσεων συσκευών 5G τον μήνα Ιανουάριο παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι και στην Ελλάδα δεν παρατηρείται η φρενήρης ζήτηση άλλων εποχών για αλλαγή κινητού ενώ υπενθυμίζεται ότι με βάση επίσημα στοιχεία η χώρα είναι στην πρώτη δεκάδα των χωρών της ΕΕ με το πιο γρήγορο Ιnternet, προσφέροντας ταχύτητες λήψης κοντά στα 200 Mbps (Speedtest Intelligence).

Σε καταλύτη της παγκόσμιας ζήτησης για κινητά νέας γενιάς αναδείχθηκε η Κίνα, η Βόρεια Αμερική αλλά και η Δυτική Ευρώπη, τάσεις που υποστηρίζουν τα σχέδια τεχνολογικών κολοσσών για ανάπτυξη παραγωγής ημιαγωγών και εκτός παραδοσιακών αγορών, σε συνέχεια και των προκλήσεων που ανέδειξε η πανδημία.

Εντωμεταξύ ο πόλεμος στην Ουκρανία αναδύει νέες αβεβαιότητες καθώς βασικοί προμηθευτές της παγκόσμιας αγοράς σε νέον, αέριο που χρησιμοποιείται στην χάραξη των πλακών πυριτίου κατά την παραγωγή μικροτσίπ, είναι στην Ουκρανία. Για παράδειγμα, η Cryoin, με έδρα την Οδησσό, είναι παγκόσμιος ηγέτης. Καθώς η Ρωσία δεν παράγει ημιαγωγούς προμηθεύεται από τις ΗΠΑ, από εταιρείες όπως η Intel. Ο πόλεμος αλλάζει τα δεδομένα. Σημειώνεται ότι η ΕE υποστηρίζει πλήρως το σχέδιο αύξησης της παραγωγής επεξεργαστών 5G στην Ευρώπη και είχε αρχίσει πριν ένα χρόνο να αξιολογεί τη σκοπιμότητα επενδύσεων σε εργοστάσια που θα είναι ικανά να παράγουν chips με την υποστήριξη κορυφαίων κατασκευαστών. Ήδη ανακοινώθηκαν τα σχέδια της Intel για κατασκευή μονάδων παραγωγής ημιαγωγών στη Γερμανία ενώ κυοφορούνται σχέδια και από άλλες εταιρείες.

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει νέα μεγάλη αναταραχή στην αγορά την ώρα που η ζήτηση αυξάνεται.

Σύμφωνα με την έκθεση “Global Monthly Handset Model Sales Tracker” της Counterpoint Research, που επικαλείται σε άρθρο του ο ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος), η Κίνα είχε την υψηλότερη διείσδυση 5G στον κόσμο τον πρώτο μήνα του 2022, με 84%. Στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη το ποσοστό διαμορφώθηκε σε 73% και 76% αντίστοιχα. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι η Apple είναι ο κατασκευαστής, που κυριαρχεί στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη με μερίδιο πωλήσεων πάνω από 50% και 30% αντίστοιχα.

Σχετικά με τη διαθεσιμότητα σημειώνεται ότι η ταχεία διείσδυση των συσκευών 5G ακολουθεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη γενιά δικτύων κινητών επικοινωνιών, που είναι το 5G. Μέχρι τα τέλη του 2022, παρά τη συνεχιζόμενη πανδημική κρίση, οι 5G συνδέσεις αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της GSMA (Global System for Mobile Communications Association), οι συνδέσεις 5G θα υπερβούν τα 2 δισ. έως 2025 αντιπροσωπεύοντας πάνω από 25% των συνολικών συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας ή τριπλάσιο ποσοστό έναντι του 2021.