Κι όμΩς, «Το Σωματίδιο του Θεού» κινείται

Κι όμΩς, «Το Σωματίδιο του Θεού» κινείται

Ένα ταξίδι στο σύμπαν της σύγχρονης φυσικής από την ομάδα «κι όμΩς κινείται», τον Χαΐνη Δημήτρη Αποστολάκη και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

«Το Σωματίδιο του Θεού» είναι η παράσταση που παρουσιάζει η ομάδα χορού και ακροβασίας «κι όμΩς κινείται» μαζί με τον Χαΐνη Δημήτρη Αποστολάκη και σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Η ιδέα: Στις 4 Ιουλίου 2012, οι επιστήμονες του CERN επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη ενός νέου σωματιδίου με μάζα 126,5 GeV με απόκλιση 5 σίγμα, που σημαίνει βεβαιότητα κατά 99,99995%, και πως η παρατήρηση αυτή είναι επαληθεύσιμη και μπορεί να αναπαραχθεί οποτεδήποτε. Αυτό το σωματίδιο εικάζεται ότι είναι μποζόνιο και μάλιστα το βαρύτερο που έχει βρεθεί. Εικάζεται ότι το νέο σωματίδιο έχει χαρακτηριστικά του σωματιδίου Χιγκς, με επιφύλαξη, ώσπου να φανεί ότι φέρει πράγματι και τις λοιπές, θεωρητικά, προβλεπόμενες ιδιότητές του.

Ο Δημήτρης Αποστολάκης έχει υπάρξει στο CERN ως ερευνητής, υπότροφος του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε αυτό ακριβώς το πεδίο αναζήτησης του μποζονίου Χιγκς.

Εδώ έχουμε λοιπόν ένα ταξίδι στο σύμπαν της σύγχρονης φυσικής. Χορός, ακροβασία, μουσική και λόγος που μπλέκονται με χιούμορ και ευαισθησία. Σε ένα τρισδιάστατο σκηνικό, οι δέκα ερμηνευτές -χορευτές, ακροβάτες και μουσικοί- προσπαθούν να κατανοήσουν όλα αυτά τα σημαντικά και ασήμαντα, που αφήνουν εμάς τους ανθρώπους στη μέση μιας αδιανόητης κλίμακας να προσπαθούμε -βάζοντας σωματίδια να συγκρούονται με την ταχύτητα του φωτός- να τακτοποιήσουμε λιγάκι το σύμπαν. Οι ερμηνευτές αναπτύσσουν μια διαλεκτική σχέση με τις έννοιες και τους συλλογισμούς, αναδεικνύοντας την ασταμάτητη έρευνα του ανθρώπινου είδους να καταλάβει ποιοι είμαστε, πως φτιάχτηκε όλο αυτό στο οποίο ζούμε και τι τελικά θα απογίνουμε…

Διαβάστε ακόμη: Οι Ένγκελερτ και Χιγκς νικητές του Νόμπελ Φυσικής 2013

Στόχος της ομάδας είναι να διηγηθεί το πανάρχαιο παραμύθι της δημιουργίας του σύμπαντος, στη σημερινή του μορφή, έτσι όπως μας το διηγείται η επιστήμη της φυσικής. Με τους παράξενους όρους, όπως τη μεγάλη έκρηξη, το καθιερωμένο πρότυπο, τις χορδές, την υπερσυμμετρία, τα μποζόνια και τα φερμιόνια, την αντιύλη, την ενοποίηση των δυνάμεων, την σκοτεινή ενέργεια και ύλη, τις μαύρες τρύπες…

Η ομάδα «κι όμΩς κινείται» ιδρύθηκε το Μάιο του 2003 από την Χριστίνα Σουγιουλτζή (χορεύτρια) και τον Camilo Bentancor (καλλιτέχνη τσίρκου). Από το 2009 η ομάδα φιλοξενεί σταθερά τον Ερμή Μαλκότση με την ιδιότητα του χορευτή και χορογράφου. Πρόκειται για τη συνεργασία καλλιτεχνών με διαφορετική κινησιολογική πληροφορία, ομάδας σύνθετων σωματικών παραστάσεων, όπου συναντιούνται ο χορός με το τσίρκο και την performance.

Η ιδέα είναι του Χαΐνη Δ. Αποστολάκη. Η σκηνοθεσία της παράστασης του B. Camilo, η μουσική σύνθεση και ερμηνεία των Χαΐνη Δ.Αποστολάκη, Κ.Αντωνίου, Τ.Κανέλλου, Θ. Ρέλλου(mode plagal). Ο φωτισμός του Β.Καψούρου.Το βίντεο της Μ. Αθανασοπούλου. Τα κοστούμια των Α. Μάνεση και Φ. Μουζάκη. Στην ερμηνεία οι Δημήτρης Αποστολάκης, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Camil Bentancor, Βασίλης Δημάς, Αντιγόνη Λινάρδου, Ερμής Μαλκότσης, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Χριστίνα Σουγιουλτζή.

16-20 Οκτωβρίου, 21.00

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (Θέατρο Μακεδονικών Σπουδών), Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη.

Είσοδος: 15€, 12€ (φοιτητές), ειδικά για τους σπουδαστές σχολών χορού ισχύει μειωμένη τιμή: 8 €. Προσκλήσεις σε κατόχους κάρτας ανεργίας  Τηλέφωνα κρατήσεων – Πληροφορίες: 2315 200200.

Δείτε ακόμη: Η ζωή με το «βλέμμα» των τυφλών