Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Fortune

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Fortune

Στα περίπτερα με ειδικό αφιέρωμα στις ισχυρότερες γυναίκες της Ελλάδας στις επιχειρήσεις και πολλά αποκλειστικά θέματα. 

Από την Αναστασία Παρετζόγλου*

Για δεύτερη χρονιά φέτος, στο Fortune γιορτάζουμε τις γυναίκες. Με χαρά σας παρουσιάζουμε τη λίστα με τις 20 πιο ισχυρές Ελληνίδες στις επιχειρήσεις, καθώς και τη λίστα με τις 10 πιο ισχυρές διεθνείς Ελληνίδες.

Υπάρχει, λοιπόν, το εξής παράδοξο: παρά την ισχυρή παρουσία των γυναικών τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στην αγορά εργασίας, σε επίπεδο ηγεσίας οι γυναίκες παραμένουν μειονότητα και αυτό δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα.

Αν δει κανείς τη λίστα του Fortune 500, μόνο το 6% των CEO’s, Πρόεδρων και Γενικών Διευθυντών είναι γυναίκες. Η κατάσταση δεν διαφέρει και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις 50 μεγαλύτερες εταιρείες κάθε κράτους – μέλους μόνο το 4% των CEO’s και των Προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων είναι γυναίκες. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της International Business Report (IBR), το ποσοστό των γυναικών στις ανώτατες διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα το 2014 ήταν 29%, κατά 6% υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό της ευρωζώνης (23%), ενώ το ποσοστό των ανώτατων διοικητικών θέσεων που καλύπτεται παγκοσμίως από γυναίκες το 2014 ήταν 24%.
΄
Οι Ελληνίδες που ηγούνται στις επιχειρήσεις σήμερα, διαπιστώνουμε ότι έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά: είναι doers, με γερές σπουδές, δίνουν προτεραιότητα στην καριέρα τους, προσλαμβάνουν πιο εύκολα γυναίκες και έχουν πιο πολλές γυναίκες στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας τους.

Επιπλέον, είναι γυναίκες που διαθέτουν χαρακτήρα, θέτουν στόχους, έχουν άποψη, φιλοδοξίες και, οι περισσότερες, συνδυάζουν οικογένεια και καριέρα.

Εν τούτοις, όλες οι έρευνες δείχνουν πώς ο περιορισμένος αριθμός γυναικών σε ηγετικές θέσεις είναι αποτέλεσμα μιας σειράς συνειδητών και ασυνείδητων στερεοτύπων σχετικά με τις γυναίκες, τους άνδρες και τους ηγέτες. Η μία μετά την άλλη, οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι άνθρωποι συνδέουν τις γυναίκες και τους άνδρες με διαφορετικά χαρακτηριστικά, ενώ συνδέουν τους άνδρες με τα χαρακτηριστικά που ταυτίζονται με την ηγεσία. Οι γυναίκες συνδέονται με τις κοινωνικές συμπεριφορές, όπως το να είναι κανείς τρυφερός, εξυπηρετικός, φιλικός, ευγενικός, ευαίσθητος και γλυκομίλητος.

Αντίθετα, οι άνδρες συνδέονται με τις ατομικές συμπεριφορές, οι οποίες εκφράζουν την τάση για διεκδίκηση και έλεγχο: επιθετικότητα, φιλοδοξία, τάση κυριαρχίας και δυναμικότητα. Συμπεριφορές δηλαδή που συνδέονται από τους περισσότερους ανθρώπους με την αποτελεσματική ηγεσία – πράγμα που οφείλεται στην εδώ και χρόνια κυριαρχία των ανδρών σε ηγετικούς ρόλους, κάνοντας δύσκολο τον διαχωρισμό των ηγετικών και των ατομικών συμπεριφορών.

Οι γυναίκες ηγέτες βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Αν επιδείξουν έντονα κοινωνικά χαρακτηριστικά κινδυνεύουν να κατηγορηθούν ότι δεν διαθέτουν ηγετικά προσόντα. Αν επιδείξουν έντονα ατομικά χαρακτηριστικά, ίσως κατηγορηθούν για αρνητική συμπεριφορά. Η «εξουσία» θέλει τα κατάλληλα προσόντα και δεδομένης αυτής της πίεσης, δεν είναι καθόλου περίεργο που οι άνθρωποι αντιστέκονται περισσότερο σε μία γυναίκα που ασκεί επιρροή παρά σε έναν άνδρα.

Παρόλα αυτά, αν δει κανείς τις λίστες με τις πιο ισχυρές Ελληνίδες στις επιχειρήσεις, θα διαπιστώσει ότι τα εμπόδια και οι δυσκολίες υπάρχουν αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτρέπουν την επιδίωξη του στόχου. Η Ηρώ Αθανασίου της Unilever, η Πέγκυ Αντωνάκου της Microsoft, η Γεωργία Δραγίνη της Mediterraneo Hospital, η Νέλλη Κάτσου της Pharmathen η Σοφία Ρατσιάτου της ING είναι μερικές από τις Ελληνίδες που κατέκτησαν την κορυφή στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή, πλάι σε διεθνείς Ελληνίδες, όπως η Αριάννα Χάφινγκτον ή η Αγγελική Φράγκου.

Αυτό αποδεικνύει ότι οι δύσκολες αποστολές δεν είναι μόνο γένους αρσενικού. Απαιτούν όμως τεράστιο αγώνα και μεγαλύτερες επιδεξιότητες από τις γυναίκες, προκειμένου να σκαρφαλώσουν στην κορυφή και να κρατηθούν εκεί.

Δείτε επίσης στο site Fortunegreece.com πλάι στις ισχυρές γυναίκες στις business, τις πιο ισχυρές γυναίκες στην πολιτική, την τέχνη, τη φιλανθρωπία. Είμαι βέβαιη ότι θα τις θαυμάσετε, αν αναλογιστείτε τι κόπος και τι ισορροπίες απαιτούνται, προκειμένου να συνδυάσουν τους ρόλους σύζυγος, ερωμένη, μάνα και σκληρά εργαζόμενη γυναίκα.

Διαβάστε ακόμη: 

Ισχυρές Ελληνίδες στην πολιτική

Οι πιο ισχυρές κυρίες από το χώρο της Τέχνης

Οι σημαντικότερες Ελληνίδες φιλάνθρωποι

* Η Αναστασία Παρετζόγλου είναι Διευθύντρια Έκδοσης του Fortune στην Ελλάδα