Κύκλωμα «τουρισμού γεννήσεων» εξάρθρωσαν οι αμερικανικές αρχές

Κύκλωμα «τουρισμού γεννήσεων» εξάρθρωσαν οι αμερικανικές αρχές
U.S. passports are arranged for a photograph in New York, U.S., on Tuesday, April 23, 2013. A court challenge by federal immigration agents seeking to block President Barack Obama?s deferred-deportation initiative will probably succeed, a judge said. Photographer: Victor J. Blue/Bloomberg via Getty Images

Ταξιδιωτικά πρακτορεία αναλάμβαναν να μεταφέρουν έγκυες προκειμένου να γεννήσουν στις ΗΠΑ και τα παιδιά τους να πάρουν την αμερικανική υπηκοότητα.

του Lucas Laursen

To να δώσει ένας γονιός στα παιδιά του την αμερικανική υπηκοότητα έχει μια αρκετά υψηλή τιμή, και συγκεκριμένα από 40.000 έως 100.000 δολάρια, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη στο Λος Άντζελες.

Στη μεγαλύτερη ομοσπονδιακή ποινική έρευνα πάνω στον «τουρισμό γεννήσεων»- όπως ορίζεται η είσοδος ανθρώπων στις ΗΠΑ για να γεννήσουν και να διεκδικήσουν αμερικανική υπηκοότητα για το παιδί τους βάσει της 14ης Τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ- κατηγορούνται 19 άτομα για εγκλήματα που σχετίζονται με ταξιδιωτικά πρακτορεία ειδικευμένα στην υποβοήθηση του συγκεκριμένου φαινομένου.

Αν και το να πάει κανείς στις ΗΠΑ για να γεννήσεις δεν είναι παράνομο, οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι μπορούν να αρνηθούν την έκδοση βίζας ή την είσοδο σε αλλοδαπούς που υποψιάζονται ότι επισκέπτονται τις ΗΠΑ για τον σκοπό αυτό.

Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο επιδιώκουν να παρακάμψουν αυτή τη λεπτομέρεια, συμβουλεύοντας τις πελάτισσές τους να κρύβουν τις κοιλιές τους και να κάνουν κρατήσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία στη Χαβάη ώστε τα ταξίδια τους να μοιάζουν με διακοπές. Σε ένα από αυτά τα πρακτορεία, με την επωνυμία «You Win USA» και έδρα στην Καλιφόρνια, εισέβαλαν οι αστυνομικές αρχές το 2015, και το ίδιο συνέβη σε άλλες δύο εταιρείες.

Η ιδιοκτήτρια του «You Win USA», Dongyuang Li, έβγαλε εκατομμύρια από την επιχειρηματική της δραστηριότητα και αγόρασε ένα σπίτι αξίας 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων μαζί με μια νέα Mercedes, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press. Η ίδια συνελήφθη την Πέμπτη, μαζί με τους Michael Wei Yueh Liu και Jing Dong, ιδιοκτήτες του πρακτορείου «Happy American Baby».

Παρά την κλίμακα της επιχείρησης, είναι πιθανόν όλο αυτό να είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. «Μιλάμε για τρία πρακτορεία στο Λος Άντζελες όταν υπάρχουν ίσως και 300 συνολικά», δήλωσε ο ειδικός πράκτορας Mark Zito στην εφημερίδα New York Times.

Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο εστιάζουν στην παροχή βοήθειας σε Κινέζους πολίτες, αλλά ο ειδικός πράκτορας Zito δήλωσε στην εφημερίδα ότι η Ρωσία, η Νιγηρία και οι χώρες της Μέσης Ανατολής είναι επίσης σημαντικοί «παίκτες» στον συγκεκριμένο κλάδο.