«Κύμα» μείωσης των δημόσιων εγγραφών σε όλο τον κόσμο στο α’ τρίμηνο

«Κύμα» μείωσης των δημόσιων εγγραφών σε όλο τον κόσμο στο α’ τρίμηνο
Photo:

Για πρώτη φορά μετά το 2009 είναι τόσο χαμηλός ο αριθμός των επιχειρήσεων και των συνολικών εσόδων τους.

Επιβραδύνθηκε σημαντικά η δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών, παγκοσμίως, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της ΕΥ Global IPO Trends: 2016 1Q, καταγράφοντας τη χαμηλότερη επίδοση πρώτου τριμήνου από το 2009.

Συνολικά, 167 δημόσιες εγγραφές συγκέντρωσαν μόλις 12,1 δις δολάρια, σημειώνοντας μείωση 39% ως προς τον αριθμό των εγγραφών και 70% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οι φόβοι για μία παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, η αυξημένη αστάθεια, η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η τρέχουσα αναταραχή στις χρηματαγορές, συνέβαλαν στην αργή εκκίνηση της χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποτονική δραστηριότητα ήταν εμφανής στην αμερικανική ήπειρο, τη Νοτιοανατολική Ασία και την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA), σε αντίθεση με τα τελευταία τρίμηνα, κατά τα οποία η ύφεση σε ορισμένες αγορές αντισταθμίσθηκε από καλύτερες επιδόσεις σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Καθώς οι δημόσιες εγγραφές επηρεάσθηκαν από τη γενικότερη αστάθεια και το αρνητικό οικονομικό κλίμα, κυριάρχησε μία στάση αναμονής. Οι επιχειρήσεις είτε αναμένουν τη βελτίωση των συνθηκών της αγοράς είτε αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, όπως οι Σ&Ε, οι οποίες, ενώ υστερούν σε σχέση με τις υψηλές επιδόσεις του 2015, παρουσιάζουν μικρότερη κάμψη από τις δημόσιες εγγραφές.

Αυτή η στάση αναμονής επιβεβαιώνεται από τη διεθνή πτώση του ποσοστού των δημόσιων εγγραφών, προερχόμενες από εταιρίες επιχειρηματικών συμμετοχών και καινοτόμων κεφαλαίων (μείωση κατά 80% ως προς τον αριθμό των εγγραφών το πρώτο τρίμηνο του 2016, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015). Κατά 24% μειώθηκε και ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών στον τομέα της τεχνολογίας, ενώ στις ΗΠΑ δεν υπήρξαν δημόσιες εγγραφές στον τομέα αυτόν κατά το πρώτο τρίμηνο, καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας και οι παλαιοί επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, προσδοκώντας σε υψηλότερες αποτιμήσεις σε μία μεταγενέστερη ημερομηνία. Επιπλέον, η μείωση κατά 70% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια δείχνει ότι έχει μειωθεί αισθητά η μέση αξία των δημόσιων εγγραφών (η μέση αξία στις κύριες αγορές μειώθηκε κατά 30% σε ετήσια βάση), καθώς οι επιχειρήσεις επιλέγουν να προχωρήσουν σε μία μικρότερη δημόσια εγγραφή με την προοπτική μίας επαναληπτικής προσφοράς, όταν βελτιωθούν οι συνθήκες.

Ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών στη Νοτιοανατολική Ασία μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2016 κατά 31% (102 προσφορές) και τα αντληθέντα κεφαλαία κατά 55% (6,6 δις δολάρια). Ωστόσο, η περιοχή παραμένει η πιο δραστήρια, παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 61% του συνολικού αριθμού των δημόσιων εγγραφών.

Σημαντική μείωση (76%) σημείωσαν τα αντληθέντα κεφάλαια και στην EMEIA, φθάνοντας τα 4,7 δις δολάρια, ενώ ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών μειώθηκε κατά 43%, φθάνοντας τις 51. Αντίθετα με άλλες γεωγραφικές περιοχές, οι δημόσιες εγγραφές προερχόμενες από εταιρίες επιχειρηματικών συμμετοχών και καινοτόμων κεφαλαίων, αν και μειωμένες σε σχέση με το 2015, εξακολουθούν να αποτελούν τη βασική κινητήρια δύναμη της δραστηριότητας, αντιπροσωπεύοντας το 33% των αντληθέντων κεφαλαίων και το 10% του αριθμού των εγγραφών κατά το πρώτο τρίμηνο, καθώς η αγορά εξακολουθεί να επωφελείται από την επεκτατική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η κύρια και η εναλλακτική (ΑΙΜ) αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου παραμένουν οι πιο δραστήριες χρηματαγορές της περιοχής κατά το πρώτο τρίμηνο, συγκεντρώνοντας το 47% των ευρωπαϊκών δημόσιων εγγραφών. Δύο από τις πέντε μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές, παγκοσμίως, το 2016 πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο, καθώς επιχειρήσεις με σωστές αποτιμήσεις, συχνά με την υποστήριξη εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών, εξακολουθούν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών και να εξασφαλίζουν ισχυρές επιδόσεις.

Για μία σειρά από λόγους εκτιμάται ότι τα επόμενα τρίμηνα θα υπάρξει τόνωση της δραστηριότητας. Από οικονομική σκοπιά, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να περιορίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της, ενώ η ΕΚΤ αύξησε περαιτέρω τη ρευστότητα στις αρχές Μαρτίου. Η Κίνα, επίσης, έχει χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική και ενδέχεται να αντιδράσει στην επιδείνωση των αναπτυξιακών προοπτικών με περαιτέρω υποστηρικτικά μέτρα. Οι κινεζικές αρχές διαμορφώνουν, επίσης, ειδικά μέτρα για τη στήριξη της αγοράς των δημόσιων εγγραφών, συμπεριλαμβανομένου ενός καθεστώτος αποζημιώσεων, για την πρόληψη περιστατικών απάτης. Η μελλοντική πορεία των τιμών του πετρελαίου είναι δύσκολο να προβλεφθεί, ωστόσο οι πρόσφατες ενδείξεις σταθεροποίησης, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα, θα πρέπει να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.