Κίνα εναντίον Gap για επίμαχα μπλουζάκια

Κίνα εναντίον Gap για επίμαχα μπλουζάκια

Η GAP απολογήθηκε χθες για μια μπλούζα με το χάρτη της Κίνας, που δεν περιλαμβάνει περιοχές που διεκδικεί το Πεκίνο.

Η Gap απολογήθηκε για ένα χάρτη της Κίνας που εμφανιζόταν σε ένα από τα μπλουζάκια του και αναστάτωσε τους χρήστες του διαδικτύου της χώρας.

Ένας χρήστης του κινεζικού κοινωνικού δικτύου Weibo (WB) δημοσίευσε φωτογραφίες μιας μπλούζας, λέγοντας ότι πωλούνταν στον Καναδά, ενώ παρατήρησε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν περιλάμβανε την Ταϊβάν και νησιά που το Πεκίνο διεκδικεί στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η κινεζική κυβέρνηση του Πεκίνο θεωρεί την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν ως ένα ζωτικό κομμάτι της επικράτειάς του και επιτίθεται έντονα σε όσους δηλώνουν το αντίθετο. Η Κίνα, επίσης, υποστηρίζει ότι διαθέτει κυριαρχία σε ένα μεγάλο μέρος της περιοχής στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που διεκδικούνται και από άλλες χώρες, όπως το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες.

Η Gap απάντησε στην κριτική που της ασκήθηκε στο κοινωνικό δίκτυο Weibo, ανακοινώνοντας ότι είχε αποσύρει τις επίμαχες μπλούζες από την κινεζική αγορά και τις κατέστρεψε.

«Η Gap Inc. σέβεται την κυριαρχία της Κίνας και την εδαφική της ακεραιότητα. Έχουμε πληροφορηθεί ότι μπλούζα της μάρκας Gap πουλήθηκε σε μερικές αγορές του εξωτερικού, χωρίς να παρουσιάζει το σωστό χάρτη της Κίνας στο σχέδιό της», δήλωσε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε χθες στο Weibo.

«Ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη για αυτό το ακούσιο σφάλμα», πρόσθεσε. «Επί του παρόντος, διεξάγουμε εσωτερικό έλεγχο».

Η εταιρεία δεν αναφέρθηκε στο εάν το προϊόν θα αποσυρόταν και από άλλες αγορές, πέραν της κινεζικής.

Η συγγνώμη της Gap ήρθε σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία το Πεκίνο εντείνει τις προσπάθειες ελέγχου της διατύπωσης που χρησιμοποιείται για την περιγραφή των εδαφών που το Πεκίνο θεωρεί αναπόσπαστο μέρος της εθνικής επικράτειας, όπως η Ταϊβάν. Άλλες αμερικανικές εταιρείες έχουν επίσης ζητήσει συγγνώμη για παρόμοια περιστατικά. Ανάμεσά τους οι Delta Air Lines και Marriott International Inc.

Φωτογραφία: Δημοσίευση χρήστη στο Weibo