Κίνα προς ΗΠΑ: «Η λογική να επικρατήσει της απερισκεψίας»

Κίνα προς ΗΠΑ: «Η λογική να επικρατήσει της απερισκεψίας»

Νέα προειδοποίηση από το Πεκίνο – Ο Τζον Κέρι απορρίπτει τους ισχυρισμούς Άσαντ.

Κάθε ισχυρισμό του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ, ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του λαού του, απέρριψε ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, την ώρα που άρχιζε στο Λονδίνο τη συνάντησή του με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι «η απόδειξη μιλά από μόνη της». Το CBS μετέδωσε μια περίληψη της συνέντευξης η οποία δεν περιείχε ηχητικό ή βιντεοσκοπημένο υλικό από την συνέντευξη του Ασαντ, ο οποίος και έστειλε ένα μήνυμα για τους Αμερικανούς, ότι «η δέσμευσή τους σε πολέμους και συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή δεν ήταν καλή εμπειρία γι αυτούς».

Διαβάστε την συνέντευξη του Σύρου προέδρου στο CBS

Στο διπλωματικό επίπεδο ο Τζον Κέρι συνεχίζει την περιοδεία του στην Ευρώπη για να πείσει για την ανάγκη μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία. Ο Κέρι επιστρέφει αύριο στην Ουάσινγκτον, μετά τη συνάντηση που θα έχει αύριο το πρωί με τον βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ, του οποίου η κυβέρνηση δεν θα μετάσχει σε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία μετά την καταψήφιση της πρότασης αυτής από το κοινοβούλιο.

Παράλληλα σήμερα ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ παραδέχτηκε ότι οι κίνδυνοι μιας αμερικανικής αεροπορικής επιχείρησης στη Συρία «είναι πολλαπλοί» όπως δήλωσε στο CNN. Κίνδυνοι όπως οι ΗΠΑ να εμπλακούν στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται ή τα «αντίποινα εναντίον των φίλων μας. Ετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο». «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ακριβείς στον στόχο μας και με περιορισμένη εμπλοκή. Δεν είναι Ιράκ, ούτε Αφγανιστάν, ούτε Λιβύη». Δεν θα υπάρξουν χερσαίες δυνάμεις, τόνισε ο επιτελάρχης αλλά αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν η επιχείρηση υποστηριχθεί από μαχητικά αεροσκάφη.

Ομπάμα: «Η Συρία δεν θα είναι ένα ακόμα Ιράκ ή Αφγανιστάν»

Μετά την Ρωσία, προειδοποιεί και η Κίνα
Η Κίνα συνέστησε στις ΗΠΑ προσοχή και τις κάλεσε να επιστρέψουν στα Ηνωμένα Έθνη για να συζητήσουν την πιθανότητα επίθεσης στη Συρία, μετά την ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον ότι δεν θα φέρει το θέμα προς έγκριση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, ο Γουάνγκ Γι, δήλωσε ότι οι χώρες που εμπλέκονται στην κρίση θα πρέπει να «σκεφτούν τρεις φορές» προτού αναλάβουν δράση και να επιδείξουν την «απόλυτη προσοχή». Το Πεκίνο κάλεσε ακόμη την Ουάσινγκτον «να επιστρέψει στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να επιδιώξει ομοφωνία και να χειριστεί με σωστό τρόπο το συριακό ζήτημα», είπε ο Γουάνγκ στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι σε τηλεφωνική τους επικοινωνία αργά χθες το βράδυ.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας υποστήριξης ψηφίσματος του ΟΗΕ για την «διατήρηση και προστασία των βασικών κανόνων των διεθνών σχέσεων και να αντιταχθούν στην όποια χρήση χημικών όπλων», είπε ο Γουάνγκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.

Τα σχόλια του Γουάνγκ ακολουθούν την δήλωση του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την Παρασκευή στην Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της Ομάδας των 20 (G20) στην Αγία Πετρούπολη ότι ένα στρατιωτικό χτύπημα δεν θα έλυνε το πρόβλημα και ότι η σωστή αντιμετώπιση της κρίσης είναι μία πολιτική λύση.

Τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σήμερα ότι η προσπάθεια του Ομπάμα να πείσει για την αναγκαιότητα της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. «Ήρθε η ώρα να επιτρέψουμε στην λογική να επικρατήσει της απερισκεψίας», αναφέρει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα σε σχόλιό του, το οποίο αντανακλά την επίσημη θέση του Πεκίνου.

Διαβάστε ακόμη: Το «μυστικό» του Ομπάμα