Η Κίνα ξεκινάει άμεσες πωλήσεις φρούτων και λαχανικών στη Ρωσία

Η Κίνα ξεκινάει άμεσες πωλήσεις φρούτων και λαχανικών στη Ρωσία

Κινεζικές εταιρίες κατασκευάζουν ζώνες εμπορίου στα σύνορα με τη Ρωσία - Πώς σκέφτεται να αντιδράσει η Ε.Ε. 

Η Κίνα θα ξεκινήσει να πουλάει φρούτα και λαχανικά άμεσα στη Ρωσία και η εταιρεία Baorong σκοπεύει να εγκαταστήσει ένα κέντρο διανομής στα σύνορα με την Ρωσία, αναφέρει το Russia Today.

To κέντρο αυτό θα είναι 70.000 τετραγωνικά μέτρα με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και θα κοστίζει 9,7 εκατ. δολάρια για να κατασκευαστεί.

Επίσης ακόμα μια κινεζική εταιρεία, η Dili, σκοπεύει να δημιουργήσει ένα παρόμοιο κέντρο εμπορίου μέχρι το τέλος του 2014.

Στο μεταξύ αξιωματούχοι της Ε.Ε. άρχισαν να αναλύουν κατά προϊόν τις επιπτώσεις της ρωσικής απαγόρευσης των εισαγωγών τροφίμων. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ωστόσο πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πουν αν θα καταβληθεί κάποιο ποσό –και ποιο θα είναι αυτό– από το ύψους 400 εκατ. ευρώ ταμείο αποζημιώσεων της ΕΕ για να βοηθηθούν οι αγρότες.

Ο επίτροπος Γεωργίας Ντάτσιαν Τσόλος διέκοψε το σαββατοκύριακο τις αυγουστιάτικες διακοπές που κάνει παραδοσιακά η Επιτροπή για να επιστρέψει στις Βρυξέλλες, μαζί και με άλλο υψηλόβαθμο προσωπικό, και σήμερα δημιούργησαν μια ειδική ομάδα.

Ο στόχος είναι να βρεθούν εναλλακτικές αγορές και να αναλυθούν οι επιπτώσεις από τη μονοετή απαγόρευση που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία στις εισαγωγές κρέατος, ψαριών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία.

Καθώς μερικές χώρες μέλη αυξάνουν τη πίεση για να καταβληθούν αποζημιώσεις, οι αξιωματούχοι ενδέχεται επίσης να συμφωνήσουν να δοθούν αποζημιώσεις από ένα ειδικό ταμείο που δημιουργήθηκε στα τέλη του 2013, στο πλαίσιο των αγροτικών μεταρρυθμίσεων. Μέχρι σήμερα το ταμείο αυτό δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.

Στο μεταξύ, οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν από άλλες χώρες να μην αυξήσουν τις εξαγωγές τροφίμων προς τη Ρωσία. «Δεν πιστεύουμε πως θα ήταν αποδεκτό να επωφεληθούν κάποιες χώρες από την τρέχουσα κατάσταση και να αντικαταστήσουν αυτές τις εισαγωγές που απαγορεύθηκαν», δήλωσε η πηγή.

Διαβάστε ακόμη: 

Τι σημαίνουν για τις επιχειρήσεις οι ρωσικές κυρώσεις;