Κίνδυνος για την αξιολόγηση η πολιτική κρίση στη Γερμανία

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη δίνη του γερμανικού πολιτικού «κυκλώνα» ρισκάρει να βρεθεί η ελληνική κυβέρνηση που υποδέχεται στην Αθήνα το κουαρτέτο την επόμενη εβδομάδα.

Η ξαφνική κατάρρευση των συνομιλιών για τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία και το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών απειλούν με καθυστερήσεις και «εμπλοκές» το ελληνικό πρόγραμμα και την τρίτη αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τον νέο γύρο συζητήσεων με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, που καταφθάνουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο, το πολιτικό περιβάλλον αποκτά μία ιδιότυπη ρευστότητα. Το χρονοδιάγραμμα της τρίτης αξιολόγησης είχε στηθεί κατά ένα μεγάλο μέρος πάνω στη βεβαιότητα ότι περί τα μέσα Νοεμβρίου θα είχε σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία.

Η νέα τροπή που παίρνουν τα πράγματα αφαιρεί τόσο από τους διαπραγματευτές, όσο και από τους υπουργούς της Ευρωζώνης, που καλούνται να αποφασίσουν στη συνέχεια τη «γραμμή» που θα χαραχθεί.

Πηγές πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση υποστηρίζουν πως καμία απόφαση δεν θα μπορεί να ληφθεί για τα μέτρα για το χρέος ή για την επόμενη ημέρα του προγράμματος, όσο η Γερμανία θα μπαίνει σε έναν κύκλο εσωστρέφειας.

Μάλιστα, οι φόβοι για άνοδο του ξενοφοβικού AfDτο οποίο έχει εξαρχής ταχθεί κατά της βοήθειας στην Ελλάδα, σε ενδεχόμενες νέες εκλογές, μπορεί να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Αναλυτές με καλή γνώση της γερμανικής πραγματικότητας υποστηρίζουν πως το καλύτερο για την Ελλάδα θα είναι να κλείσει το συντομότερο δυνατόν την αξιολόγηση, ώστε να μη βρεθεί στη δίνη του… γερμανικού πολιτικού «κυκλώνα».

Ωστόσο, μία ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς δρομολόγηση των μέτρων για το χρέος, θα είναι πολιτικά δύσκολη έως αδύνατη για την ελληνική κυβέρνηση. 

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ημέρες έως την άφιξη του κουαρτέτου δεν αναμένεται να ρίξουν φως στις προθέσεις των δανειστών, αλλά με την έναρξη των συζητήσεων θα φανεί προς ποια κατεύθυνση οδηγείται το πρόγραμμα.