Κίνδυνος για ντόμινο αφερεγγυότητας στην Κίνα λόγω Evergrande – Στα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων

Κίνδυνος για ντόμινο αφερεγγυότητας στην Κίνα λόγω Evergrande – Στα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων
A sign of the Evergrande Center is seen at the Evergrande Center building in Shanghai on October 9, 2021. (Photo by Hector RETAMAL / AFP) Photo: AFP

Αθέτησε και τρίτο ομολογιακό κουπόνι μέσα σε τρεις εβδομάδες ο κινεζικός γίγαντας ανάπτυξης ακινήτων Evergrande, κλυδωνίζοντας για άλλη μία φορά τις χρηματαγορές.

Όπως αναφέρει το Reuters, ομολογιούχοι γνωστοποίησαν ότι δεν έλαβαν τις πληρωμές κουπονιών συνολικού ύψους 148 εκατ. δολαρίων για τα χρεόγραφα λήξεως Απριλίου 2022, Απριλίου 2023 και Απριλίου 2024 που έληγαν σήμερα, μετά και από δύο άλλες πληρωμές που η εταιρεία έχασε τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, οι αποδόσεις των ομολόγων στην Κίνα έχουν φτάσει στα ύψη, δεδομένου ότι το χρέος της Evergrande είναι, από ό,τι φαίνεται, μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Σημειώνεται ότι η Evergrande θεωρείται, με υποχρεώσεις πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια, η πιο χρεωμένη εταιρεία real estate στον κόσμο. 

Επισημαίνεται δε ότι οι τιμές των ομολόγων της έχουν πέσει στα τάρταρα, στα 21 σεντ στο δολάριο, ενώ τον Σεπτέμβριο χάθηκε η προθεσμία καταβολής κουπονιού 83,5 εκατ. δολαρίων, με την Evergrande να έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών προτού κηρύξει χρεοκοπία (μέχρι τώρα έχουν χαθεί 5 πληρωμές κουπονιών)

Μοιραία αυτή η κατάσταση συμπαρέσυρε και άλλες εταιρείες real estate. H Sinic Holdings, κινεζική κατασκευαστική, δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας 11 Οκτωβρίου ότι η αθέτηση των ομολόγων που αναμένονται αυτόν τον μήνα «πιθανότατα θα συμβεί» επειδή η εταιρεία δεν έχει αρκετούς «οικονομικούς πόρους».

Τα ομόλογα διαπραγματεύονται περίπου στα 25 σεντς ανά το δολάριο. Την περασμένη εβδομάδα, ο κατασκευαστής Fantasia, που ιδρύθηκε από μια ανιψιά του πρώην Κινέζου αντιπροέδρου Zeng Qinghong, αθέτησε την πληρωμή ομολόγου 206 εκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης, η κινεζική Modern Land ζήτησε από τους επενδυτές να αναβληθεί για τρεις μήνες η πληρωμή ομολόγων ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων στις 25 Οκτωβρίου «για να αποφευχθεί τυχόν αθέτηση πληρωμής».

Αυτό δεν ήταν αναμενόμενο και το ομόλογο της Modern Land λήξης Απριλίου 2023 έπεσε πάνω από 50% στις 30 μονάδες βάσης σε μια ημέρα.

Η Xinyuan Real Estate πρότεινε να καταβάλει μόνο το 5% του κεφαλαίου σε ομόλογο που λήγει στις 15 Οκτωβρίου.

Το δε ομόλογο της China Aoyuan Group, λήξης το 2024, έπεσε 13,2 μονάδες βάσης στις 57,5 μονάδες βάσης, ενώ το ομόλογο της Sunac έχασε το 6,5% της αξίας του.

Η Kaisa Group, η οποία ήταν η πρώτη κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων που υπέστη default το 2015, είδε επίσης κάποια από τα ομόλογά της δέχονται ισχυρές πιέσεις.

Σημειώνεται πως οι αποδόσεις των κινεζικών ομολόγων σε δολάρια έφθασαν έως το 17,54% την περασμένη εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και περίπου μια δεκαετία, σύμφωνα με δείκτη του Bloomberg.