Οι Κινέζοι επελαύνουν

Οι Κινέζοι επελαύνουν

Επενδύουν μαζικά σε ακίνητα από το Λονδίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη και το χρεοκοπημένο Ντιτρόιτ.

Τα νέα για την βρετανική οικονομία τον Νοέμβριο ήταν αρκετά καλά: οι τιμές των ακινήτων στο Λονδίνο έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ λόγω της αυξημένης ζήτησης σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας. Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο Jones Lang LaSalle που ειδικεύεται στα ακίνητα, η «επιδρομή» αγοραστών από την Κίνα ενίσχυσε πολύ την αγορά: την τελευταία τριετία οι επενδύσεις των Κινέζων σε ακίνητα στο Λονδίνο αυξήθηκε κατά 1500% και από 54 εκατομμύρια που ήταν το 2010, έφθασε το 1δισ. λίρες το τρίτο τρίμηνο το 2013, με αποτέλεσμα οι Κινέζοι να είναι πλέον τρίτοι στην λίστα των ξένων που «ψωνίζουν» ακίνητα στη βρετανική πρωτεύουσα, μετά τους Γερμανούς και τους Αμερικανούς, οι οποίοι έχουν διαθέσει 1,2 και 1,1 δισ. λίρες αντίστοιχα.

«Περιμένουμε ότι αυτή η δεξαμενή επενδυτών από την Ασία θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια», λέει ο Ντάμιαν Κόρμπετ επικεφαλής της JLL στο Λονδίνο. «Ενδιαφέρονται για κάθε είδους ακίνητα, από αστικά κτίρια υπό ανάπλαση μέχρι πολυτελείς βίλες και διαμερίσματα».

Τα καλά νέα για την οικονομία, βέβαια είναι κακά νέα για τους Λονδρέζους που δεν βρίσκουν πλέον σπίτια- είτε για αγορά είτε για ενοικίαση- παρά μόνο σε εξαιρετικά ακριβές τιμές. Το πρόβλημα για τα χαμηλά εισοδήματα είναι τόσο μεγάλο, που άρχισε η εισαγωγή κοντέινερς …φυσικά από την Κίνα, τα οποία μετατρέπονται σε φθηνά διαμερισματάκια. Την ιδέα είχε ο Τίμοθι Πάιν και το YMCA Forest hostel στο ανατολικό Λονδίνο, που τα εισάγει και μετά τα στέλνει σε μια εταιρεία για μετατροπή, έναντι συνολικού κόστους 20.000 λιρών το ένα. Τα αποκαλούμενα mYpad «διαμερισματάκια» έχουν ενοίκιο 75 λίρες την εβδομάδα- πάμφθηνα για το Λονδίνο- και είναι εξοπλισμένα με μια πολύ μικρή κουζίνα, μπάνιο και «κρεβατοκάμαρα» με μονό κρεβάτι και τηλεόραση. Στο 30% του κατώτατου μισθού, το mYpad μπορεί να αποδειχθεί διέξοδος για χιλιάδες Βρετανούς, πόσο μάλλον εάν επιβεβαιωθεί η τάση των Κινέζων να αγοράζουν σχεδόν τα πάντα, χωρίς να υπολογίζουν το κόστος.

Γιατί οι επενδυτές πρέπει να ξαναδούν τη Ρωσία

Το ίδιο γίνεται και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και μάλιστα πιο μεθοδικά. Οι συναλλαγές των Κινέζων στις ΗΠΑ είναι γρήγορες και «καθαρές». Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτικών Γραφείων το 70% εξ αυτών πληρώνουν μετρητά. Οι δυο κορυφαίες πόλεις της προτίμησης τους είναι η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια και την «έκπληξη» κάνουν η Φιλαδέλφεια και το χρεοκοπημένο Ντιτρόιτ στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα.

«Παρόλο που η χρεοκοπία θεωρείται κακό σημάδι μεγάλης παρακμής από τον περισσότερο κόσμο, για τους Κινέζους είναι ευκαιρίες” λέει η Ιβόν Σου, δικηγόρος στο Μίσιγκαν με μεγάλη πελατεία από την Κίνα. Που αλλού άλλωστε μπορεί να αγοράσει κανείς ένα διώροφο σπίτι στις ΗΠΑ μόνο για 39 δολάρια; Η κρατική τηλεόραση στην Κίνα σχεδόν διαφήμισε τις ευκαιρίες αυτές, μεταδίδοντας σε ρεπορτάζ της τον Μάρτιο ότι δυο σπίτια στο Ντιτρόιτ κοστίζουν όσο ένα ζευγάρι δερμάτινα παπούτσια στην Κίνα.

Διαβάστε: Νέα Υόρκη η «βασίλισσα» των επενδύσεων

Ο Ομιλος Dongdu της Σαγκάης αγόρασε ήδη σε δημοπρασία τον Σεπτέμβριο, δυο από τα σύμβολα της πόλης, το κτίριο David Stott και το κτίριο Detroit Free Press για 4,2 εκατομμύρια και 9,4 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα. Επιπλέον, Κινέζοι είναι οι αγοραστές «φθηνών» κατοικιών- με τιμή από 25.000 δολάρια και κάτω- στις σχεδόν εγκαταλελειμμένες περιφερειακές συνοικίες της πόλης. «Έχω πελάτες που μου τηλεφωνούν και μου ζητάνε να αγοράσουν 100, 200 ιδιοκτησίες» λέει η μεσίτρια Καρολίν Τσεν. «Μου ξεκαθαρίζουν ότι δεν χρειάζεται να δουν τα ακίνητα και με εξουσιοδοτούν να διαλέξω τα καλύτερα».

Τι τα κάνουν αυτά τα ακίνητα οι Κινέζοι; Η Dongdu, για παράδειγμα, σκοπεύει να μετατρέψει το κτίριο του Free Press σε σύμπλεγμα κατοικιών και καταστημάτων. Αλλά αυτή είναι η εξαίρεση. Συνήθως αγοράζουν σε δημοπρασίες περιουσίες που έχουν χρεοκοπήσει, τις επισκευάζουν και μετά τις νοικιάζουν, προσλαμβάνοντας ντόπιους που αναλαμβάνουν ως διαχειριστές να εισπράττουν και τα ενοίκια. Άλλοι αγοράζουν και περιμένουν, ελπίζοντας η ιστορική Motown να ανακάμψει σύντομα και οι επενδύσεις που απέκτησαν για ένα κομμάτι ψωμί, να πάρουν πάλι αξία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2012 η μέση τιμή που πλήρωσαν οι Κινέζοι αγοραστές για αγορές στις ΗΠΑ ήταν 425.000 δολάρια και συνολικά απέκτησαν ακίνητα αξίας 8,2 δισ δολαρίων.

Διαβάστε επίσης: Ο θησαυρός στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας

Με εξαίρεση ίσως το Ντιτρόιτ η επιλογή γίνεται συνήθως με κριτήριο την ύπαρξη ήδη σε διάφορες πόλεις μεγάλων κινεζικών κοινοτήτων ή την πόλη όπου σπουδάζουν τα παιδιά τους, ή απλώς για να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιο τους και να διασφαλίσουν τα χρήματα τους. Σε κάθε περίπτωση σημαντικά κεφάλαια αρχίζουν να βγαίνουν από την χώρα. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις οι Κινέζοι έχουν μόνο το 13% των περιουσιακών τους στοιχείων στο εξωτερικό, ενώ ο μέσος όρος είναι 20%.

Ωστόσο οι υπολογισμοί διαφέρουν. O Ομιλος Boston Consulting, για παράδειγμα εκτιμά ότι η συνολική αποτίμηση της περιουσίας αυτής φθάνει ήδη τα 450 δις δολάρια, ενώ η Wealth Insight ανεβάζει το ποσό αυτά στα 658 δισ. Και δεν είναι μόνο τα χρήματα που «φεύγουν» από την χώρα. Η Τράπεζα της Κίνας διαπίστωσε σε μελέτη της ότι περισσότεροι από τους μισούς εκατομμυριούχους της χώρας έχουν ήδη κάνει τα πρώτα βήματα για να μεταναστεύσουν ή σκέφτονται να το κάνουν σύντομα.