Κινέζοι σχεδιαστές προτείνουν προϊόντα για τη προστασία από τον κορονοϊό

Κινέζοι σχεδιαστές προτείνουν προϊόντα για τη προστασία από τον κορονοϊό
epa08272669 People work at their workstations in Hytera factory in Shenzhen, Guangdong province, China, 05 March 2020. Established in 1993, Hytera is dedicated to providing customised and complete professional and private wireless communications solutions for government and public security, utility, transportation, enterprise & business to improve organisational efficiency and make the world safer. In 2017, Sepura Group PLC (in UK) and its subsidiary Teltronic S.A.U. (in Spain) became a part of Hytera in May, and Norsat International Inc. (in Canada) and its Sinclair Division became part of Hytera in July. During Covid-19 outbreak they are trying to keep their production which at the moment has reached about 90 percent of capacity and company is controlling and advising their employees about coronavirus protection on regular basis. EPA/ALEX PLAVEVSKI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έξι σχεδιαστές από την Κίνα δημιούργησαν μια σειρά προϊόντων – concept που στόχο έχουν τη βελτίωση της δημόσιας υγείας εν μέσω επιδημιών όπως ο κορωνοϊός.

Προσαρμοσμένα στο πλαίσιο που θέτει η εξάπλωση του Covid-19, τα νέα προϊόντα είναι σχεδιασμένα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα dezeen, για να προστατεύουν τόσο τον χρήστη όσο και τους ανθρώπους γύρω του από τη λοίμωξη.

Η σειρά φέρει την επωνυμία Create Cures. «Πιστεύουμε ότι ο κορωνοϊός θα τελειώσει κάποια στιγμή, αλλά εμείς ως άνθρωποι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε περισσότερες προκλήσεις δημόσιας υγείας στο άμεσο μέλλον» λέει ο Frank Chou, ο οποίος ηγείται του πρότζεκτ.

Ιδού τα έξι σχεδιαστικά concept που στόχο έχουν τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, όπως παρουσιάστηκαν από το dezeen:

Φωτιστικό Αποστείρωσης

Το Φωτιστικό Αποστείρωσης του Frank Chou ιδανικά θα πρέπει να τοποθετείται στην είσοδο της κατοικίας του χρήστη. Οι επισκέπτες καλούνται να τοποθετούν εκεί προσωπικά αντικείμενα όπως κινητά τηλέφωνα, κλειδιά ή πορτοφόλια, προτού εισέλθουν στο σπίτι. Το φωτιστικό διαθέτει λάμπα υπεριώδους ακτινοβολίας που αποστειρώνει τα αντικείμενα, αφού αυτά τοποθετηθούν εντός της συσκευής για 60 δευτερόλεπτα.

Κάψουλα Ασφαλείας

Η Κάψουλα Ασφαλείας του Benwu Studio στήνεται από τον ίδιο τον χρήστη στον χώρο εργασίας του ενώ εργάζεται στο γραφείο και τρώει. Σύμφωνα με τον σχεδιαστή τα υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή της κάψουλας μπορούν να αγοραστούν από τοπικά καταστήματα. Το σύστημα είναι σχεδιασμένο για να διατηρεί την κυκλοφορία καθαρού αέρα μέσα στην κάψουλα με τη χρήση φίλτρου, ενώ η λάμπα υπεριώδους ακτινοβολία προσθέτει επιπλέον απολύμανση.

Μάσκα-Μαντήλι

Η Μάσκα-Μαντήλι του Chen Min είναι ένα πολυ-λειτουργικό μαντήλι που μπορεί να μετατραπεί σε μάσκα σε περίπτωση εκτάκτων καταστάσεων, ενώ αλλιώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά για το σκούπισμα ή την κάλυψη της μύτης. Ο σχεδιαστής πρότεινε το συγκεκριμένο design ως έναν τρόπο ο χρήστης να διαθέτει «κάτι παραπάνω από μια μάσκα» στην προσπάθεια αποφυγής των ασθενειών. Το προϊόν ενσωματώνει και τη περιβαλλοντική διάσταση της αποφυγής χρήσης χαρτομάντιλων μιας χρήσης.

Ασπίδα Bat Man

Ο Sun Dayong στράφηκε στην θεωρούμενη ως πηγή του κορωνοϊού – τη νυχτερίδα – για να σχεδιάσει τη δική του λύση στο πρόβλημα της εξάπλωσης της πανδημίας. Η κινητή συσκευή ασφαλείας είναι ουσιαστικά μια φορετή ασπίδα κατασκευασμένη από ανθρακόνημα και PVC, ενώ το σχήμα παραπέμπει στα φτερά της νυχτερίδας. Ένα δίκτυο καλωδίων θερμαίνει την επιφάνεια, αποστειρώνοντας το περιβάλλον εντός της ασπίδας. Το σύστημα είναι αναδιπλούμενο, ώστε ο χρήστης να το ανοίγει μόνο όταν εισέρχεται σε έναν δημόσιο χώρο.

Μάσκα με αποσπώμενο φίλτρο

Οι Lu Xu και Zihan Zhang του στούντιο Above σχεδίασαν τις μάσκες Buckle Masks με ενσωματωμένο φίλτρο. Το χρώμα του φίλτρου αλλάζει από λευκό σε μαύρο καθώς απορροφά περισσότερα βακτήρια και σκόνη, με το μαύρο να σηματοδοτεί το τέλος της ωφέλιμης ζωής της μάσκας. Τότε, το εξωτερικό περίβλημα αφαιρείται και αντικαθίσταται.

Υγρό σαπούνι χεριών με αλλαγή χρώματος της σαπουνάδας

Το συγκεκριμένο προϊόν των Pino Wang και Frank Chou αλλάζει χρώμα καθώς ο χρήστης πλένει με αυτό τα χέρια του. Στόχος είναι να γίνει η διαδικασία πλυσίματος των χεριών λιγότερο βαρετή. Ο χρήστης ενθαρρύνεται να πλύνει τα χέρια του για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα, καθώς εάν το κάνει θα επιβραβευθεί βλέποντας το χρώμα του υγρού να αλλάζει από ροζ σε μωβ και, τέλος, σε μπλε. Έτσι, γνωρίζει και ότι έχει πλύνει για αρκετό χρόνο τα χέρια του.