Κινεζικό χτύπημα στις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ

Κινεζικό χτύπημα στις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ
epa06429929 US President Donald J. Trump makes remarks prior to signing the bipartisan Interdict Act, a bill to stop the flow of opioids into the United States in the Oval Office of the White House in Washington, DC, USA, on 10 January 2018. EPA/Ron Sachs / POOL

Ο κινεζικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Dagong υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ στη βαθμίδα BBB+.

H κινεζική εταιρεία πιστοληπτικής αξιολόγησης Dagong Global Credit Rating, μία από τις εξέχουσες της χώρας, υποβάθμισε σήμερα το αξιόχρεο των ΗΠΑ σε εγχώριο και ξένο νόμισμα, επικαλούμενη την αυξανόμενη εξάρτηση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου από το χρέος. Η Dagong ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι υποβαθμίζει το αξιόχρεο σε BBB+ από Α- με αρνητική προοπτική. Η αυξανόμενη εξάρτηση από μία καθοδηγούμενη από το χρέος οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσει να διαβρώνει τη φερεγγυότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, σημείωσε η εταιρεία που έχει την έδρα της στο Πεκίνο.

Τον Δεκέμβριο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε σε νόμο ένα πακέτο φορολογικών περικοπών, το οποίο θα αυξήσει κατά 1,4 τρισ. δολάρια το εθνικό χρέος των 20 τρισ. δολαρίων σε μία δεκαετία. «Οι ανεπάρκειες στη σημερινή πολιτική οικολογία των ΗΠΑ καθιστούν δύσκολη την αποτελεσματική διαχείριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, επομένως η οικονομική ανάπτυξη της χώρας εκτροχιάζεται από τον σωστό δρόμο», ανέφερε η Dagong. «Οι μεγάλης κλίμακας φορολογικές μειώσεις περιορίζουν τις πηγές αποπληρωμής του χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, εξασθενίζοντας περαιτέρω τη βάση αποπληρωμής του», πρόσθεσε.

Οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch και Moody’s Investors Service δίνουν την υψηλότερη βαθμολογία τους, ΑΑΑ, στο αξιόχρεο των ΗΠΑ. Ο οίκος S&P Global έχει υποβαθμίσει ελαφρά το αξιόχρεο της χώρας στο ΑΑ+ από το 2011. Τον Δεκέμβριο, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα έλλειμμα 23 δισ. δολαρίων έναντι ελλείμματος 27 δισ. δολαρίων τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 225 δισ. δολάρια για το δημοσιονομικό έτος έναντι 210 δισ. δολαρίων ένα χρόνο πριν.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να αυξάνει συχνά το ανώτατο όριο του χρέους, σημείωσε η Dagong. «Η εικονική φερεγγυότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης πιθανόν να αποτελέσει τον πυροκροτητή της επόμενης οικονομικής κρίσης», ανέφερε. Την περασμένη εβδομάδα, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι Κινέζοι αξιωματούχοι, που επανεξέτασαν το τεράστιο χαρτοφυλάκιο συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας, συνέστησαν την επιβράδυνση ή διακοπή αγορών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, εν μέρει επειδή η αγορά αυτή έχει γίνει λιγότερο επικερδής.

Αυτό το δημοσίευμα προκάλεσε ανησυχία των επενδυτών ότι απότομες κινήσεις στο τεράστιο κινεζικό χαρτοφυλάκιο αμερικανικών ομολόγων θα προκαλούσαν μαζικές πωλήσεις στις αγορές ομολόγων και μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο. Το δημοσίευμα οδήγησε τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου σε υψηλό επίπεδο 10μήνου και το δολάριο σε χαμηλότερα επίπεδα. Η κινεζική ρυθμιστική Αρχή διέψευσε στη συνέχεια το δημοσίευμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ