Κινεζικός «Μεγάλος Αδελφός» φοβίζει τις ΗΠΑ

Κινεζικός «Μεγάλος Αδελφός» φοβίζει τις ΗΠΑ

Ο πρώην διευθυντής της CIA κατηγορεί ανοιχτά την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei για κατασκοπεία.

Ένας κορυφαίος πρώην αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών κατηγόρησε πρόσφατα την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού υλικού Huawei για παροχή ευαίσθητων πληροφοριών σχετικά με συστήματα επικοινωνιών των ΗΠΑ στο Πεκίνο.

Ο Μάικλ Χέιντεν, πρώην διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ, ανέφερε ότι η Huawei έχει προσφέρει σε Κινέζους αξιωματούχος τουλάχιστον «εκτενή γνώση των ξένων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων».

«Νομίζω ότι το γεγονός αυτό είναι αδιαμφισβήτητο – αποτελεί μία πραγματικότητα», είπε στην Australian Financial Review.

Όπως επισημαίνει το CNN Money, οι κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Χέιντεν, ο οποίος παλαιότερα βρέθηκε και στο τιμόνι της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), έρχονται να προστεθούν σε μία σειρά προειδοποιήσεων από Αμερικανούς αξιωματούχους κι επιτροπές του Κογκρέσου ως προς τους κινδύνους που ελλοχεύουν αν επιτραπεί στη Huawei να αποκτήσει πρόσβαση ή να κατασκευάσει δυτικά δίκτυα.

Διαβάστε ακόμη: Ποιος φοβάται την Huawei;

Όμως, ο Χέιντεν είναι ο πρώτος που κατηγόρησε ανοιχτά τη Huawei για κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου. Ο πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ δεν ανέφερε την οποιαδήποτε λεπτομέρεια για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του, αλλά είπε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν συγκεντρώσει αδιάσειστα στοιχεία.

O Χέιντεν είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Motorola Solutions, και ανώτερο στέλεχος στην εταιρεία συμβούλων ασφαλείας Chertoff Group.

Η Huawei έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι τα προϊόντα και η υποδομή δικτύων της είναι ασφαλή κι ότι δεν διατηρεί σχέσεις με το Πεκίνο.

«Αυτές οι κουραστικές, αβάσιμες, συκοφαντικές αναφορές αποσπούν την προσοχή από τις πραγματικές ανησυχίες που αφορούν την κατασκοπεία – βιομηχανική και άλλη – και απαιτούν πράγματι ένα σοβαρό διάλογο παγκοσμίως», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Huawei Σκοτ Σάικς.

Διαβάστε ακόμη: Κυβερνοπόλεμος Κίνας – ΗΠΑ με έπαθλο την παγκόσμια ψηφιακή κυριαρχία.

Η Huawei είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, προσφέροντας μία γκάμα προϊόντων που περιλαμβάνει routers και άλλο διαδικτυακό εξοπλισμό. Εδώ και χρόνια έχει προσπαθήσει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Δύση, αλλά αυτές οι προσπάθειες έχουν βρει αντίσταση με πρόφαση την εθνική ασφάλεια και τις υποτιθέμενες σχέσεις της εταιρείας με την κινεζική κυβέρνηση.

Πέρυσι, η Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων δημοσίευσε μία έκθεση που ήταν ιδιαίτερα επικριτική έναντι της εταιρείας, κάνοντας λόγο για παραβιάσεις της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία, υποτιθέμενες σχέσεις με το Ιράν και «μία τάση και πρακτική εν δυνάμει παράνομης συμπεριφοράς».

Η Huawei έχει γνωρίσει μεγαλύτερη επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο – αλλά ακόμα κι εκεί δεν λείπουν τα εμπόδια.