«Κυνήγι» για οφειλές στα ταμεία: Ποιοι απειλούνται με κατασχέσεις

«Κυνήγι» για οφειλές στα ταμεία: Ποιοι απειλούνται με κατασχέσεις

Το σχέδιο προβλέπει είσπραξη 375 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο και 750 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους. 

Με email θα ειδοποιούνται οφειλέτες που δημιουργούν νέα οφέλη από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Συνολικά περίπου 280.000 οφειλέτες χρωστάνε 15,3 δισ. ευρώ, από τους οποίους οι μισοί άρχισαν να οφείλουν μετά το 2009.

Σύμφωνα με Τα Νέα, από το επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ για το 2016 προκύπτει ότι 104.596 οφειλέτες (περίπου 39% των οφειλετών) έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας. Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλής αφορά λίγους μεγαλοοφειλέτες (1.028 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23% του υπολοίπου οφειλής).

Οι αρμοδιότητες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ανάγονται στον τομέα της είσπραξης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ άνω των 5.000 ευρώ και των οφειλών προς τους ανωτέρω φορείς που κατέστησαν απαιτητές λόγω μη τήρησης προηγούμενων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ, οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμες οφειλές θα είναι 750 εκατ. ευρώ έναντι 632,8 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν το 2015, των 333,2 εκατ. ευρώ το 2014 και των 25,2 εκατ. ευρώ το 2013 (πρώτος χρόνος λειτουργίας του).

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο το 2016, θα ακολουθηθεί «διαδικασία μαζικής παραγωγής πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης μέσω νέας αυτοματοποιημένης προγραμματιστικής ροής, η οποία θα σταθμίζει και θα ελέγχει παραμέτρους, όπως π.χ. η καταβολή ποσών έναντι οφειλής, επίδοση της ατομικής ειδοποίησης, υπαγωγή οφειλετών σε ρύθμιση, απώλεια της ρύθμισης κ.λ.π». Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποδώσει καλύτερα αποτελέσματα από πλευράς εισπραξιμότητας, καθώς, όπως τονίζεται, «η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων που η χρησιμότητά τους συναρτάται άμεσα με την άσκηση της επαγγελματικής του δραστηριότητας ή και την ατομική ή οικογενειακή ιδιοκτησιακή κατάσταση αποτελεί μέσο πίεσης προς τον οφειλέτη».

Να σημειωθεί ότι σε σύνολο 15,3 δισ. ευρώ που είναι οι οφειλές οι οποίες έχουν «μεταφερθεί» στο ΚΕΑΟ, το 2015 ελήφθησαν μέτρα για την αναγκαστική είσπραξη 6,2 δισ. ευρώ…Μεγάλο μέρος των χρεών, ωστόσο, δεν θεωρείται ότι μπορεί να εισπραχθεί.

Ανάμεσα στα μέτρα είσπραξης θα είναι η μαζικότερη επιβολή κατασχετηρίων εις χείρας τραπεζών με ηλεκτρονικό τρόπο . Στο στόχαστρο θα είναι οφειλέτες που δεν υπάγονται σε ρυθμίσεις ή τις «χάνουν».