Κίνηση υψηλού συμβολισμού: Ο Πάπας επέστρεψε από τη Λέσβο στο Βατικανό με 10 πρόσφυγες

Κίνηση υψηλού συμβολισμού: Ο Πάπας επέστρεψε από τη Λέσβο στο Βατικανό με 10 πρόσφυγες
(Ξένη Δημοσίευση) Ο Πάπας Φραγκίσκος (Α) συνομιλεί με πρόσφυγες και μετανάστες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Μυτιλήνης, Σάββατο 16 Απριλίου 2016. Επίσημη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Λέσβο, στην προσπάθεια τους για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Με 10 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μητέρες με παιδιά, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, από διάφορες εθνικότητες, θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής, στις 3.15 μετά το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη Λέσβο, ο Πάπας Φραγκίσκος. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Μια ακόμη παρέμβαση του Ποντίφικα που στέλνει ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη.

Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Μυτιλήνη ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα με μια κίνηση υψηλού συμβολισμού. Στο αεροδρόμιο του νησιού και έπειτα από μια σύντομη συνάντησή του με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Ποντίφικα περίμεναν 10 πρόσφυγες που είχαν μπει στην Ελλάδα πριν από τις 20 Μαρτίου και τους οποίους ο Πάπας πήρε μαζί του στο Βατικανό. Πρόκειται για τρεις οικογένειες από εμπόλεμες ζώνες της Συρίας, τρία ζευγάρια με έξι παιδιά. Σημειώνεται ότι οι δυο από τους ενήλικες, μία γυναίκα και ένας άνδρας, είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία έχρηζαν άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.

Μία από τις γυναίκες, η Νουρ («Άγιος φως» σημαίνει το όνομα της στα αραβικά) λίγο πριν αναχωρήσει είπε πως «το βράδυ είδε ένα πολύ φωτεινό όνειρο. Το πρωί σαν ξύπνησε τής είπαν ότι μαζί με την οικογένεια της αναχωρεί για το Βατικανό και μάλιστα μαζί με τον Πάπα».

Χθες το μεσημέρι ο Πάπας ζήτησε μέσω αξιωματούχων του να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια και στις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Η ενέργεια αυτή του Ποντίφικα τη Ρώμης ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειας του για την ακολουθουμένη πολιτική και πρακτική αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Οι πρόσφυγες επιλέχθηκαν με κλήρωση ανάμεσα στους διαμένοντες στον καταυλισμό του δήμου Λέσβου, στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Στο σύνολο τους είχαν μπει στην Ελλάδα και καταγράφηκαν στο hotspot της Μόριας πριν από την 20η Μαρτίου, όταν και ίσχυσε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στη Λέσβο υπάρχουν συνολικά 417 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα πριν από την 20η Μαρτίου, και έχουν εγκλωβιστεί στη νησί

Αμέσως μετά τον Πάπα, για την Κωνσταντινούπολη αναχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη συνοδεία του. Ακολούθησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα αναχωρήσει με ιδιωτική πτήση για την Κομοτηνή νωρίς το απόγευμα.

Τα μηνύματα των τριών θρησκευτικών ηγετών

Μήνυμα αγάπης, ειρήνης και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, αλλά και ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας απέναντι στο προσφυγικό δράμα, απηύθυναν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μιλώντας στο προαύλιο της καταχώρησης των προσφύγων, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια.

(Ξένη Δημοσίευση) Ο Πάπας Φραγκίσκος (Κ) με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (Α) και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο (Δ) στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Μυτιλήνης, Σάββατο 16 Απριλίου 2016. Επίσημη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου  και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Λέσβο, στην προσπάθεια τους για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Με 10 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μητέρες με παιδιά, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, από διάφορες εθνικότητες, θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής, στις 3.15 μετά το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη Λέσβο, ο Πάπας Φραγκίσκος. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti
(Ξένη Δημοσίευση) Ο Πάπας Φραγκίσκος (Κ) με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (Α) και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο (Δ) στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Μυτιλήνης, Σάββατο 16 Απριλίου 2016. Επίσημη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Λέσβο, στην προσπάθεια τους για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Με 10 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μητέρες με παιδιά, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, από διάφορες εθνικότητες, θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής, στις 3.15 μετά το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη Λέσβο, ο Πάπας Φραγκίσκος. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

– Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας την παρουσία του στον τόπο μας, στα χώματα της Εκκλησίας της Ελλάδος, «διότι μαζί υπογραμμίζουμε ενώπιον ολοκλήρου του χριστιανικού και όχι μόνο κόσμου την σύγχρονη τραγωδία των προσφύγων». Ευχαρίστησε θερμά τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη και αγαπητό εν Χριστώ αδελφό Βαρθολομαίο, όπως είπε, που ως πρώτος της Ορθοδοξίας μας ευλογεί με την παρουσία του και ως πρώτος ήρθε να ενώσει τη φωνή του».

«Σήμερα ενώνουμε τις φωνές μας για να καταδικάσουμε τον ξεριζωμό των προσφύγων, να στηλιτεύσουμε κάθε μορφή απαξίωσης του ανθρώπινου προσώπου», τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα από τη Λέσβο να ξεκινήσει ένα παγκόσμιο κίνημα ευαισθητοποίησης ώστε αυτοί που κρατούν τις ζωές άλλων στα χέρια τους να αλλάξουν ρότα ώστε η ευθύνη και η ασφάλεια να επιστρέψουν σε κάθε χώρα και σπίτι και πολίτη.

Επισήμανε ότι δεν είναι πρώτη φορά που καταδικάζουν οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες τις πολιτικές που φέρνουν αυτούς τους ανθρώπους σε αδιέξοδο και τόνισε ότι «θα δράσουμε μέχρι να πάψει αυτός ο παραλογισμός και η απαξίωση του ανθρώπινου προσώπου».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισήμανε ότι δεν χρειάζονται πολλά λόγια, για να τονίσει πως «μόνο όσοι δουν τα μάτια αυτών των μικρών παιδιών που συναντήσαμε στον καταυλισμό προσφύγων θα μπορέσουν να αντιληφθούν αμέσως το πλήρες μέγεθος της χρεοκοπίας της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης που επιδεικνύει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια σε αυτούς τους ανθρώπους και όχι μόνο».

Είπε ότι καμαρώνει για τους Έλληνες που παρά τις δικές τους δυσκολίες, βοηθούν τους πρόσφυγες ώστε να γίνει ο «Γολγοθάς» του ελαφρύτερος. Είπε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος και ο ίδιος προσωπικά θρηνούν τις χιλιάδες ψυχές που χάθηκαν στο Αιγαίο.

«Έχουμε κάνει αρκετά και θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε αυτή την προσφυγική κρίση», τόνισε και στο ίδιο πλαίσιο απηύθυνε έκκληση «να αναλάβει επιτέλους ο ΟΗΕ με την μεγάλη εμπειρία που διαθέτει να πράξει τα δέοντα ώστε να αντιμετωπίσει αυτή η τραγική κατάσταση που ζούμε».

«Ελπίζω να μην ξαναδούμε παιδάκια να ξεβράζονται στις παραλίες του Αιγαίου. Εύχομαι σύντομα να τα δούμε να παίζουν εκεί ανέμελα και να χαίρονται τη ζωή», είπε, ολοκληρώνοντας το μήνυμα του.

– Ο Οικουμενικός Πατριάρχης 

Απευθυνόμενος στους πρόσφυγες με την προσφώνηση «αδελφοί και αδελφές μου», ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι ταξιδέψαμε εδώ «για να σας κοιτάξουμε στα μάτια να ακούσουμε τις φωνές σας, να κρατήσουμε τα χέρια σας, για να σας πούμε οτι σας νοιαζόμαστε, γιατί ο κόσμος δεν σας έχει ξεχάσει». Είπε ότι με τους αδελφούς του τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, βρίσκονται εδώ για να εκφράσουν την αλληλεγγύη και την υποστήριξη τους στους Έλληνες που καλωσόρισαν και φρόντισαν τους πρόσφυγες, για να τους θυμίσουν ότι ακόμα κι αν οι άνθρωποι απομακρύνονται από εμάς, ο Θεός είναι καταφύγιο δύναμης.

Αναφέρθηκε στις αιτίες του ξεριζωμού των προσφύγων, που είναι η αποφυγή των πολέμων και της πείνας, αλλά και στην αγωνία που έχουν αυτοί οι άνθρωποι στην καρδιά τους για τις οικογένειες τους, αναζητώντας ένα ασφαλέστερο και πιο ασφαλές μέλλον.

«Θρηνήσαμε βλέποντας τη Μεσόγειο να γίνεται ένας τάφος για τους προσφιλείς σας. Θρηνήσαμε καθώς γίναμε μάρτυρες της ευαισθησίας των ανθρώπων της Λέσβου και άλλων νησιών. Θρηνήσαμε καθώς είδαμε την σκληρότητα των αδελφών μας, των αδελφών σας, να κλείνουν τα σύνορα και να γυρίζουν τις πλάτες τους», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης για να συμπληρώσει: «Όσοι φοβούνται εσάς δεν σας κοίταξαν στα μάτια. Όσοι σας φοβούνται δεν βλέπουν τα πρόσωπα σας, δεν βλέπουν τα παιδιά σας. Ξεχνούν ότι η αξιοπρέπεια και η ελευθερία υπερβαίνουν τον φόβο και τις διακρίσεις. Ξεχνούν ότι η μετανάστευση δεν είναι ένα θέμα που αφορά τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη και την Ελλάδα, αλλά όλον τον κόσμο». Είπε ότι «ο κόσμος θα κριθεί από τον τρόπο που σας αντιμετώπισε και όλοι μας θα βρεθούμε υπόλογοι για τον τρόπο θα αντιδράσουμε στην κρίση και τις συγκρούσεις».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι η Μεσόγειος δεν θα πρέπει να γίνει ένας τάφος, είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και πως το Αιγαίο θα πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης. Ευχήθηκε οι συρράξεις στη Μ. Ανατολή «που βρίσκονται στη ρίζα της μεταναστευτικής κρίσης σύντομα να τελειώσουν». «Προσευχόμαστε για όλους τους ανθρώπους. Ιδιαίτερα θα θέλαμε να τονίσουμε την δραματική κατάσταση των χριστιανών στη Μ. Ανατολή, αλλά και των άλλων εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στην περιοχή που κατεπείγοντα χρειάζεται την κινητοποίηση μας αν δεν θέλουμε να εξαφανιστούν», είπε.

«Υποσχόμαστε», συνέχισε, «ότι δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ, δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε για εσάς» και διαβεβαίωσε οτι θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να ανοίξουν τα μάτια και οι καρδιές του κόσμου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ειρήνη δεν είναι το τέλος της ιστορίας, η Ειρήνη είναι η αρχή της ιστορίας που είναι δεμένη με το μέλλον», για να υπογραμμίσει ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να το ξέρει αυτό πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο».

– Ο Πάπας Φραγκίσκος 

«Αγαπητοί αδελφοί, αγαπητές αδελφές μου. Σήμερα ήθελα να βρεθώ δίπλα σας και θα ήθελα να σας πω ότι δεν είστε μόνοι σας».

Με αυτή την φράση ξεκίνησε το μήνυμα του ο Πάπας Φραγκίσκος απευθυνόμενος στους πρόσφυγες, επισημαίνοντας ότι αυτές τις εβδομάδες, αυτούς τους μήνες, πέρασαν πάρα πολλά δεινά σε αναζήτησή μιας καλύτερης ζωής, καθώς πολλοί από τους πρόσφυγες υποχρεώθηκαν να φύγουν από συνθήκες συγκρούσεων για χάρη των παιδιών τους. Μίλησε για τις πολλές θυσίες που έκαναν για τις οικογένειες τους, για το ότι γνώρισαν πόσο πονάει το ότι άφησαν πίσω τους όσα τους ήταν προσφιλή. «Και αυτό είναι το πιο δύσκολο, δίχως να γνωρίζετε τι επιφυλάσσει το μέλλον για εσάς», πρόσθεσε, όπως και πολλοί άλλοι, όπως εκείνοι, που βρίσκονται σε καταυλισμούς, ελπίζοντας να φτιάξουν μια καινούρια ζωή σε αυτή την ήπειρο.

Μιλώντας για την επίσκεψή τους με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, είπε ότι ήρθαν εδώ «απλά και μόνο για να σταθώ δίπλα σας, να ακούσω τις ιστορίες σας, ήρθαμε για να επιστήσουμε και πάλι την προσοχή του κόσμου στη σοβαρή αυτή ανθρωπιστική κρίση, για να κάνουμε μια έκκληση ώστε να βρεθεί μια λύση». «Θα θέλαμε να ενώσουμε τις φωνές μας με τις δικές σας και να μιλήσουμε στο όνομα σας ως άνθρωποι της πίστης. Ελπίζω ο κόσμος να προσέξει αυτές τις τραγικές καταστάσεις και να αποκριθεί με έναν αξιοπρεπή τρόπο», υπογράμμισε.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι ο Θεός έφτιαξε τους ανθρώπους σαν μία οικογένεια, για να εξηγήσει πως όταν πάσχει ο αδελφός ή η αδελφή μας αυτό μας αγγίζει όλους.

«Ξέρουμε», είπε, «πόσο εύκολο είναι για μερικούς ανθρώπους να αγνοήσουν τα δεινά των άλλων και να εκμεταλλευτούν την ευάλωτη θέση στην οποία έχουν περιέλθει».

«Ξέρουμε όμως ότι αυτές οι κρίσεις μπορεί να βγάλουν προς τα έξω ό,τι καλύτερο έχουμε», συνέχισε, για να επισημάνει πως αυτό το είδαμε, παραπέμποντας στη στάση του ελληνικού λαού: «ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίθηκε στις ανάγκες παρά το γεγονός ότι διανύει μια δύσκολη περίοδο». Πρόσθεσε ότι μένουν πολλά να γίνουν, όμως θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Θεό πως στα δεινά μας δεν μένουμε ποτέ μόνοι μας.

«Μη χάνετε την ελπίδα», είναι το μήνυμα που έστειλε σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος προσθέτοντας πως το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε οι μεν στους δε είναι η αγάπη, ένα ελεήμον βλέμμα, η διάθεση να ακούσουμε ο ένας τον άλλον, ένας ενθαρρυντικός λόγος, μια προσευχή». «Αυτό το δώρο μπορείτε να το μοιραστείτε μεταξύ σας», είπε.

Αναφέρθηκε στην παραβολή του «καλού Σαμαρείτη» που, όπως επισήμανε, είναι μια παραβολή για το έλεος του Θεού που προορίζεται για τον καθέναν μας. Είπε ότι ο Θεός είναι εκείνος που δείχνει οίκτο στους ανθρώπους κι αυτό είναι μια έκκληση για να δείξουμε την αγάπη μας σε αυτούς που έχουν ανάγκη. «Μακάρι, όπως ο καλός Σαμαρείτης, οι αδελφοί μας και οι αδελφές μας να σας βοηθήσουν, σε πνεύμα αλληλεγγύης, αδελφοσύνης και σε σεβασμού για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», τόνισε.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ολοκλήρωσε το μήνυμα του με την αναφορά «σας αγκαλιάζω όλους με στοργή» και κάνοντας επίκληση στα θεία δώρα της δύναμης και της ειρήνης.

«Δεν πρέπει να χτίζουμε τείχη αλλά γέφυρες»

«Δεν πρέπει να χτίζουμε τείχη αλλά γέφυρες», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, κατά την πτήση της επιστροφής του στην Ρώμη από την Λέσβο.

Ο πάπας κάλεσε όλους τους υπεύθυνους να εργασθούν υπέρ της ένταξης των μεταναστών στην ευρωπαϊκή κοινωνία και υπενθύμισε, παράλληλα, ότι πολλοί πατεράδες των ατόμων που ενέχονται στις τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα στην Ευρώπη, «είχαν γεννηθεί στην ήπειρό μας».

Παράλληλα, κατά την διάρκεια της πτήσης από την Λέσβο προς την Αιώνια Πόλη, ο Φραγκίσκος έδειξε στους δημοσιογράφους κάποια από τα παιδιά που συνάντησε στην Μυτιλήνη.

Σε ότι αφορά, τέλος, τις τρεις οικογένειες Σύρων προσφύγων που ταξίδεψαν μαζί του, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται να φιλοξενηθούν από την καθολική κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου, η οποία έχει αναπτύξει σημαντική διαμεσολαβητική δραστηριότητα σε εμπόλεμες περιοχές. Την πλήρη κάλυψη όλων των εξόδων αναλαμβάνει η Αγία Έδρα.

Διαβάστε ακόμη: Στη Λέσβο ο Πάπας Φραγκίσκος μαζί με Ιερώνυμο, Βαρθολομαίο και Αλέξη Τσίπρα