Κίνηση καλής θέλησης από την Τουρκία: Μειώνει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα

Κίνηση καλής θέλησης από την Τουρκία: Μειώνει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα
epa06879749 A man holds a Turkish flag in front of the Higher Regional Court (Oberlandesgericht OLG) in Munich, Bavaria, Germany, 11 July 2018. The court found Beate Zschaepe guilty on ten counts of murder on 11 July 2018, some five years after the trial started. The court sentenced her to life imprisonment and established the particular severity of guilt. Zschaepe was accused of being a founding member of the extreme right-wing National Socialist Underground (NSU) terror cell and faced charges of complicity in the murder of nine Turkish and Greek immigrants and a policewoman between 2000 and 2007, as well as two bombings in immigrant areas of Cologne, and 15 bank robberies. EPA/FILIP SINGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η μείωση αυτή από την πλευρά της Τουρκίας ήρθε ως απάντηση σε αντίστοιχη πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον.

Η Τουρκία μείωσε τους δασμούς σε κάποιες αμερικανικές εισαγωγές ως απάντηση σε αντίστοιχη κίνηση των ΗΠΑ να μειώσει στο ήμισυ τους δασμούς στις τουρκικές εισαγωγές χάλυβα, όπως ανακοινώθηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης σήμερα.

Οι ΗΠΑ είχαν διπλασιάσει τους δασμούς στις τουρκικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου τον περασμένο Αύγουστο εν μέσω διπλωματικής διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών, συμμάχων στο ΝΑΤΟ, που επιτάχυνε την υποχώρηση της λίρας. Η Τουρκία ανταπάντησε διπλασιάζοντας τους δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές αυτοκινήτων, αλκοόλ και καπνού.

«Αντίστοιχα αποφασίσαμε να μειώσουμε κατά το ήμισυ τους πρόσθετους δασμούς που επιβλήθηκαν σε 22 προϊόντα που προέρχονται από τις ΗΠΑ», έγραψε στο Twitter η υπουργός Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτζάν.

«Με αυτή την απόφαση οι δασμοί που επιβλήθηκαν στα προαναφερθέντα προϊόντα που προέρχονται από τις ΗΠΑ θα μειωθούν από τα 521,2 εκατ. δολάρια στα 260,6 εκατ. δολάρια», πρόσθεσε η υπουργός.

Το Reuters μετέδωσε χθες ότι η Τουρκία θα μείωνε στο ήμισυ τους δασμούς στα επιβατικά οχήματα, τα αλκοολούχα ποτά, τον καπνό, τα καλλυντικά και το PVC. Πριν από την απόφαση, οι δασμοί στο αμερικανικό ουίσκι ήταν στο 140%, ενώ για τα επιβατικά αυτοκίνητα στο 120%, για το PVC στο 50% και για τα καλλυντικά στο 60%.

Η απόφαση του Λευκού Οίκου την περασμένη εβδομάδα να μειώσει στο ήμισυ αυτούς τους δασμούς ήταν μια σπάνια, θετική εξέλιξη μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση τερμάτισε επίσης την υπαγωγή της Τουρκίας στο πρόγραμμα που είναι γνωστό με την ονομασία Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων (GTS), σε μία κίνηση που σύμφωνα με την Τουρκία έρχεται σε αντίθεση με τους εμπορικούς στόχους.

Η Πεκτζάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται για την ενίσχυση του εμπορίου με τις ΗΠΑ στα 75 δισεκ. δολάρια.