Κινητά χωρίς… μπαταρία για σίγουρο αποτέλεσμα!

Κινητά χωρίς… μπαταρία για σίγουρο αποτέλεσμα!

Η καλύτερη μπαταρία κινητού τηλεφώνου ίσως να μην είναι καν …μπαταρία.

του Ντέιβιντ Μόρις

Η αναζήτηση καλύτερων μπαταριών μπορεί να είναι η υπέρτατη «κούρσα των εξοπλισμών» για τον κλάδο της τεχνολογίας, καθώς τα τηλέφωνα, τα αυτοκίνητα και άλλες ενεργοβόρες συσκευές εξαπλώνονται στην καθημερινή μας ζωή. Αλλά οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Washington θέλουν να καταφέρουν να αλλάξουν εντελώς τους όρους του παιχνιδιού, κατασκευάζοντας το πρώτο κινητό τηλέφωνο χωρίς μπαταρία.

Το πρωτότυπο τηλέφωνο, το οποίο κατασκευάστηκε με εξαρτήματα «από το ράφι», τρέχει με έναν συνδυασμό ασύρματης ισχύος και μικρών ηλιακών φορτιστών. Η συσκευή μπορεί να κάνει μόνο τα βασικά: να στείλει και να λάβει φωνητικά σήματα, να δεχθεί ακουστικά, και βασικά τίποτε άλλο. Δεν έχει ούτε οθόνη, ούτε μνήμη. Μόλις η συσκευή λάβει μια εισερχόμενη κλήση, πρέπει να πατήσεις ένα κουμπί για να μιλήσεις.

Το τηλέφωνο εξαρτάται από έναν κοντινό σταθμό βάσης που μεταφέρει το σήμα στο κινητό δίκτυο, σε αυτή την περίπτωση μέσω Skype. Ο σταθμός βάσης παρέχει το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργικής ισχύος, την οποία η συσκευή συλλέγει από ραδιοσήματα.

Η συσκευή παράγει το δικό της σήμα χρησιμοποιώντας την τεχνική backscatter, μέσω της οποίας κωδικοποιούνται υπάρχοντα ραδιοσήματα με νέες πληροφορίες και αποστέλλονται πίσω σε έναν δέκτη.

Μία από τις βασικές καινοτομίες του τηλεφώνου είναι η χρήση αναλογικής και όχι ψηφιακής κωδικοποίησης, κάτι που οι ερευνητές λένε ότι οδηγεί στην εξοικονόμηση μεγάλης ποσότητας ενέργειας. Επιπλέον ενέργεια για την αύξηση της ακτίνας δράσης της συσκευής προέρχεται από διόδους φωτός – μικρά ηλιακά πάνελ.

Άρα, έχουμε και λέμε: μην περιμένετε να παίζετε ατελείωτα παιχνίδια Candy Crush στη συσκευή. Αλλά οι ερευνητές οραματίζονται ένα μέλλον όπου αυτή η ασύρματη τεχνολογία θα είναι ενσωματωμένη σε διακομιστές Wi-Fi και κεραίες κινητής τηλεφωνίας, βάζοντας το κινητό τηλέφωνο με μπαταρία στο …χρονοντούλαπο της ιστορίας!

Βέβαια, μέχρι να συμβεί αυτό, μπορεί και να έχουμε εγκαταλείψει εντελώς τη φωνητική συνομιλία στο κινητό ως τρόπο επικοινωνίας, και να την έχουμε αντικαταστήσει με μηνύματα, Snap Stories, ή άλλες μεθόδους επικοινωνίας…