Κινητό vs κατοικίδια σημειώσατε «1»

Κινητό vs κατοικίδια σημειώσατε «1»

Η εξάρτηση από τις προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές «χτυπάει κόκκινο» και εγκυμονεί κινδύνους.

 

Κανείς στο παρελθόν δεν φανταζόταν ότι η σχέση που θα είχε με την ηλεκτρονική του συσκευή θα άγγιζε τα όρια της εξάρτησης. Σήμερα όποιος δεν είναι συνδεδεμένος στο ιντερνέτ στιγματίζεται ως “αντικοινωνικός” η ως κάποιος που είναι αποκομμένος από τις τρέχουσες εξελίξεις. Η προσωπική επαφή με το κινητό, το tablet και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή είναι τόσο στενή που σε αρκετές περιπτώσεις περιορίζει δραματικά τον ελεύθερο χρόνο που διατίθεται για συγγενείς και φίλους.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που διεξήγαγε η  Kaspersky Lab προκύπτει ότι ένα μέσο σπίτι – το οποίο βαδίζει στα χνάρια του “έξυπνου” – διαθέτει κατά μέσο όρο 0,3 κατοικίδια και 6,3 συνδεδεμένες συσκευές όταν  άνθρωποι που ζουν μέσα σε αυτό  αντιστοιχούν σε 2,4!

Κοιτώντας με μια πρώτη ματιά τα νούμερα, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι συσκευές ξεπερνούν σε αριθμό  τους ανθρώπους και τα κατοικίδια και ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητά τους, αφού ο χρήστης τις χρησιμοποιεί όχι μόνο για την προσωπική του διασκέδαση, αλλά και ως “εγχειρίδιο” μέσα στο οποίο βρίσκονται οι λύσεις για κάθε είδους πρόβλημα. Αρκεί η αναζήτηση μιας λέξης – κλειδί στο διαδίκτυο και όλα είναι θέμα μερικών δευτερολέπτων.

Ωστόσο, αυτή η αυξημένη συνδεσιμότητα εγείρει ταυτόχρονα ανησυχίες ασφάλειας, οι οποίες χειροτερεύουν αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι τα δύο πέμπτα (39%) των ανθρώπων αφήνουν τις συσκευές τους απροστάτευτες απέναντι σε ψηφιακές απειλές, όπως το χακάρισμα, το κακόβουλο λογισμικό, η οικονομική απάτη και άλλες.

Τι σημαίνει το ότι υπάρχουν κατά μέσο όρο 6,3 συσκευές σε κάθε νοικοκυριό; Μα φυσικά ότι οι κάτοικοί του περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας στη σφαίρα της «ηλεκτρονικής» πραγματικότητας χάνοντας πολύτιμες εμπειρίες. Την ίδια ώρα η ομάδα της Kaspersky Lab, επισημαίνει πως όσο περισσότερο οι άνθρωποι σερφάρουν στο Διαδίκτυο τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να πέσουν θύμα κακόβουλου προγράμματος ή κακόβουλης ιστοσελίδας. Ειδικότερα, στην ετήσια έρευνα της διαπίστωσε ότι το 63% των χρηστών του Διαδικτύου ανησυχεί για τα phishing email και ιστοσελίδες.

Ο μεγαλύτερος δε φόβος είναι η απώλεια προσωπικών δεδομένων, με τις ψηφιακές φωτογραφίες από ταξίδια και σημαντικές στιγμές να βρίσκονται πρώτα στη λίστα. Μάλιστα πολλοί εκ των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι το να χάσουν μια φωτογραφία τους προκαλεί περισσότερο άγχος, ακόμα και από ένα χωρισμό ή αρρώστια κατοικίδιου. Ορμώμενοι από την πρόσφατη επιδημία του WannaCry, πάνω από τους μισούς χρήστες (56%) νιώθουν ευάλωτοι και εκφράζουν έντονη ανησυχία στο ενδεχόμενο να κλαπούν τα προσωπικά τους δεδομένα και να τους ζητηθεί να δώσουν λύτρα προκειμένου να τα ανακτήσουν.

Η ιδιωτικότητα φαίνεται πως έχει χάσει τον «πέπλο» ασφαλείας  και ο κίνδυνος να φτάσουν προσωπικά δεδομένα σε λάθος χέρια είναι αυξημένος, ειδικά όταν ο αριθμός των συσκευών είναι μεγάλος και χρησιμοποιούνται από μικρότερης ηλικίας χρήστες που δεν έχουν την ωριμότητα να αξιολογήσουν τις «παγίδες» που κρύβει ο κυβερνοχώρος.