Κοινό πιλοτικό πρόγραμμα από Λέγκα-Κίνημα Πέντε Αστέρων – Αναζητείται πρωθυπουργός

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χωρίς αναφορές σε ενδεχόμενη έξοδο από την ευρωζώνη το πρόγραμμα, αλλά με αίτημα μη προσμέτρησης σημαντικού μέρους του χρέους.

Οι ηγέτες του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκα στην Ιταλία ενέκριναν σήμερα ένα κοινό πολιτικό πρόγραμμα για την κυβέρνηση συνασπισμού που σχεδιάζουν, δήλωσε πηγή στα Πέντε Αστέρια.

Οι επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο και της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι εξακολουθούν να συζητούν ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης, όμως έχουν κάνει πρόοδο στο θέμα αυτό, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Λουίτζι ντι Μάιο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Λέγκας διέψευσε στο ιταλικό πρακτορείο ANSA ότι η συμφωνία είναι οριστική, τουλάχιστον μέχρι να αποφασιστεί ποιος θα αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο.

Το πρόγραμμα, το οποίο δεν δόθηκε αμέσως στη δημοσιότητα, δεν περιέχει αναφορά σε ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ, ούτε «κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει οποιαδήποτε ανησυχία αναφορικά με τη συμμετοχή της Ιταλίας στο ευρώ», πρόσθεσε η πηγή.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το σχέδιο προγράμματος φέρεται να περιλαμβάνει αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην προσμετράται στον λόγο χρέους προς ΑΕΠ τμήμα περίπου 250 δισ. ευρώ κρατικού χρέους, το οποίο διακρατείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ανοδικά κινείται και σήμερα το ιταλικό 10ετές

Άνοδο σημειώνει σήμερα η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου, με τους επενδυτές να εκφράζουν φόβους για μια αντιπαράθεση μεταξύ μιας νέας κυβέρνησης της χώρας και της ΕΚΤ για τη διαγραφή χρέους.

Το κόστος δανεισμού στην Ιταλία σημείωσε άλμα για δεύτερη συνεχή ημέρα, με τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων να φθάνει νωρίτερα τις 156 μονάδες βάσης, που είναι η μεγαλύτερη από τις αρχές Ιανουαρίου. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το spread ήταν γύρω στις 130 μονάδες βάσης.

Δείτε ακόμη: Ο…αστάθμητος παράγοντας που απειλεί να βυθίσει την Ευρωζώνη