Κοινωνική αποστασιοποίηση για το 1% του πληθυσμού: Τα σούπερ γιοτ έγιναν ακόμα πιο …σούπερ εν μέσω της πανδημίας

Κοινωνική αποστασιοποίηση για το 1% του πληθυσμού: Τα σούπερ γιοτ έγιναν ακόμα πιο …σούπερ εν μέσω της πανδημίας
MUGLA, TURKEY - SEPTEMBER 08: Russian billionaire and owner of Chelsea F.C Roman Abramovich's the private luxury yacht Eclipse anchors in Bodrum of Mugla, Turkey on September 08, 2020. Ali Balli / Anadolu Agency (Photo by Ali Balli / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Το προ 30ετίας σούπερ γιοτ επισκιάζεται από τα σημερινά …λεβιάθαν, καθώς οι ζάπλουτοι απαιτούν όλο και πιο υπέροχα θαλάσσια παλάτια.

του Stephen Burgen

Τα σούπερ γιοτ είναι μια μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα και γίνονται όλο και μεγαλύτερα με κάθε έννοια της λέξης. Όχι μόνο κατασκευάζονται περισσότερα από κάθε άλλη φορά, με τα βιβλία παραγγελιών να είναι γεμάτα μέχρι το 2027, αλλά και γίνονται μεγαλύτερα. Το προ 30ετίας σούπερ γιοτ επισκιάζεται από τα σημερινά …λεβιάθαν, καθώς οι ζάπλουτοι απαιτούν όλο και πιο υπέροχα θαλάσσια παλάτια.

«Όταν ξεκίνησα σε αυτή τη δουλειά, ένα σκάφος 40 μέτρων θεωρείτο τεράστιο, και τώρα δεν είναι καν ο μέσος όρος», λέει ο Pepe García-Aubert, διευθύνων σύμβουλος της MB92, ενός μεγάλου μετασκευαστή σούπερ γιοτ με εγκαταστάσεις ναυπηγείου στο Port Vell. «Όταν πρωτοσχεδιάσαμε το ναυπηγείο το 1994, σκεφτόμασταν σκάφη ίσως 75 μέτρων. Δεν σκεφτόμασταν ότι κάτι πάνω από 75 μέτρα θα μπορούσε να αποτελέσει επιλογή. Μέχρι το 2004 είχαμε αρχίσει να σκεφτόμαστε ότι ίσως 125 μέτρα θα ήταν το όριο, αλλά το 2010 βλέπαμε πλέον ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 200, και τώρα υπάρχουν ήδη σκάφη 185 μέτρων υπό κατασκευή».

Φέτος κατασκευάζονται συνολικά 185 σούπερ γιοτ, κυρίως στη βόρεια Ευρώπη, έναντι 148 το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της MB92.

Το yachting είχε μια εξαιρετική χρονιά το καλοκαίρι του 2021, όταν ο COVID κατέστρεψε την αναμενόμενη επιστροφή στα τακτικά ταξίδια στη Μεσόγειο. Λειτουργώντας ως ένα είδος κοινωνικής αποστασιοποίησης για τους πολύ πλούσιους, περίπου 228 γιοτ, με μέσο μήκος 171 πόδια, εθεάθησαν στα ανοικτά των ακτών της Ιταλίας τον Αύγουστο, 20 περισσότερα από το προηγούμενο έτος. Στην Ελλάδα σημειώθηκε ακόμη μεγαλύτερο άλμα, με τα σκάφη αναψυχής να φτάνουν τα 193 – 60 περισσότερα από πέρυσι.

Τώρα είναι Οκτώβριος και το ναυπηγείο της Βαρκελώνης είναι ιδιαίτερα απασχολημένο. Η σεζόν των γιοτ στη Μεσόγειο έχει τελειώσει και οι ιδιοκτήτες χρειάζονται τα σκάφη τους σε …φόρμα για να περάσουν τον χειμώνα στην Καραϊβική.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η προετοιμασία μεγάλων έργων με σύντομο χρονικό διάστημα και επειδή όλοι θέλουν τα σκάφη τους έτοιμα την ίδια στιγμή», δήλωσε ο εμπορικός διευθυντής του ναυπηγείου Txema Rubio. «Αν θέλετε να πραγματοποιήσετε μια μεγάλη επέκταση χρειάζεστε έναν ναυπηγό, αλλά πρώτα χρειάζεστε έναν σχεδιαστή και την έγκριση του ιδιοκτήτη, και όλα αυτά επηρεάζουν το χρονοδιάγραμμα».

Ο Rubio λέει ότι συνεργάζονται στενά με τα πληρώματα, τα οποία παραμένουν με τα σκάφη κατά τη διάρκεια της μετασκευής, η οποία διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες. Μεγαλύτερα σκάφη αναψυχής σημαίνουν μεγαλύτερα έργα, λέει, με μεγαλύτερα πληρώματα και περισσότερες εταιρείες προς διαπραγμάτευση. Το ίδιο το ναυπηγείο φιλοξενεί περίπου 650 μέλη πληρώματος ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του high season για τις επισκευές.

Το ναυπηγείο MB92 στη Βαρκελώνη μπορεί να εργάζεται σε περίπου 25 σκάφη αναψυχής ταυτόχρονα και απασχολεί άμεσα 170 άτομα στην πόλη, καθώς και άλλα 1.000 έμμεσα, λέει ο García-Aubert. Εκτιμά ότι το μέσο κόστος μιας μετασκευής ανέρχεται σε περίπου 900.000 ευρώ, αλλά λέει ότι ορισμένες μπορεί να είναι χαμηλότερα, π.χ. στα 50.000 ευρώ, ή τόσο ακριβές που να αγγίζουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτός από το ναυπηγείο της Βαρκελώνης, η MB92 έχει επίσης μια βάση στη La Ciotat, κοντά στη Μασσαλία. Η MB92 ανήκει στην εταιρεία εναλλακτικών επενδύσεων Squircle Capital από το 2019.

Πηγή: fortune.com