Κοινωνικό μέρισμα: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις- Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η έκτακτη ενίσχυση παρέχεται στα άτομα με αναπηρία χωρίς ηλικιακά όρια, σε βραχυχρόνια και μακροχρόνια ανέργους, σε πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και άνω, με συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης και προϋποθέσεις.

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα, αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις αιτήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε, ότι όπως είπε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Τσακαλώτος στη Βουλή, στις 6 Δεκεμβρίου 2019, στόχος ήταν η Κυβέρνησή του «να μειώσει το μέρισμα», χορηγώντας – δήθεν – «13η σύνταξη».

Η έκτακτη ενίσχυση παρέχεται στα άτομα με αναπηρία χωρίς ηλικιακά όρια, σε βραχυχρόνια και μακροχρόνια ανέργους, σε πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και άνω, με συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης και προϋποθέσεις.

Οι δικαιούχοι είναι:

1. Πολύτεκνες οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ (19.140 νοικοκυριά)

2. Οικογένειες στις οποίες τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος (12 μήνες και άνω), έχουν τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ (163.778 οικογένειες)

3. Οικογένειες στις οποίες και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι (κάτω των 12 μηνών), έχουν τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και έως 15.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα (40.927 οικογένειες)

4. Οικογένειες με ένα εξαρτώμενο τέκνο ΑμεΑ έως 24 ετών (25.632 οικογένειες).

Οι προϋποθέσεις χορήγησης του μερίσματος είναι:

*Τουλάχιστον ο ένας γονέας να ζει νόμιμα και μόνιμα την τελευταία 10ετία στη χώρα (βάσει της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος)

*Και οι δύο γονείς να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας

*Το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού και της κινητής περιουσίας τους να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ (όχι για τους γονείς ΑμεΑ).

Το κοινωνικό μέρισμα είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και δεν υπολογίζεται ή συμψηφίζεται με άλλες προνοιακές παροχές ή ελαφρύνσεις.

Χωρίς ηλικιακό κριτήριο για άτομα με αναπηρία

Ως γνωστό, στις αρχικές ανακοινώσεις του μερίσματος ο υπουργός οικονομικών είχε πεί από την Βουλή ότι σε ότι αφορά τους ΑΜΕΑ δικαίωμα για το βοήθημα των 700 ευρώ θα είχαν μόνο τα νοικοκυριά που είχαν προστατευόμενο μέλος ΑΜΕΑ μέχρι και 14 ετών χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Η αρχική ανακοίνωση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους συνδέσμους αναπήρων που θεώρησαν ότι αδικούνται όσοι έχουν μεν τη φροντίδα αναπήρων, αλλά οι ανάπηροι δεν είναι τέκνα.

Με την παρέμβαση και του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου, είχαμε παρέμβαση του Πρωθυπουργού, ο οποίος άλλαξε την αρχική απόφαση και έδωσε εντολή να δοθεί κοινωνικό μέρισμα σε όλους τους αναπήρους ανεξαρτήτου ηλικίας.

Πλέον σε αγώνα δρόμου βρίσκονται κυρίως οι υπηρεσίες του υπουργείου εργασίας και της ΗΔΙΚΑ προκειμένου να είναι έτοιμη μέχρι και την Τρίτη 17 του μήνα η ειδική πλατφόρμα για αιτήσεις των τεσσάρων κατηγοριών τω δικαιούχων.

Σχολιάζοντας την υπογραφή της ΚΥΑ, ο υπουργός οικονομικών κ Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε: «Υπεγράφη σήμερα η ΚΥΑ για τη διανομή της έκτακτης ενίσχυσης σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, που προέκυψε εξαιτίας της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες του 2019, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μοίρασε το κοινωνικό μέρισμα που τα προηγούμενα χρόνια διανέμονταν στο τέλος του έτους, τον μήνα Μάιο, για προεκλογικούς και μόνο λόγους».