Το κοινωνικό πρόσωπο της Lego

Το κοινωνικό πρόσωπο της Lego

Ο Michael Hjortlund, της Capital of Children, μιλά για τα άμεσα σχέδια του Ιδρύματος της εταιρείας παιχνιδιών.

Χρειάστηκαν μόλις μερικά τουβλάκια, φαντασία και δημιουργικότητα ως βασικά συστατικά σε μια συνταγή που έφερε αναμφίβολα την παγκόσμια αναγνώριση και μια επιτυχημένη εταιρική πορεία.

Η Lego εδώ και δεκαετίες αποτελεί, ίσως, την πιο αγαπημένη εταιρεία παιχνιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο, ακριβώς επειδή τα παιχνίδια της είναι βασισμένα στη λογικής της αναψυχής μέσω της δημιουργίας.

«Κατά τη γνώμη μου η Lego παραμένει η αγαπημένη εταιρεία των παιδιών γιατί προσφέρει έναν άλλο τρόπο παιχνιδιού, πιο δημιουργικό. Στην ουσία τα παιδιά “χτίζουν” πράγματα με τα χέρια τους και το μυαλό τους αλλά και σε συνεργασία με άλλους. Αυτό είναι για μένα που της χαρίζει της επιτυχημένη πορεία της. Πρόκειται για μια εταιρεία, τα στελέχη της οποίας είναι απίστευτα στον τρόπο που δημιουργούν και εξελίσσουν νέα προϊόντα. Βλέπουν τις τάσεις, αλλά ταυτοχρόνως διατηρούν την αυθεντικότητά τους και επεκτείνονται και σε άλλα πεδία. Το όραμά τους βασίζεται στο παιχνίδι του αύριο σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρει στο Fortunegreece.com, ο Michael Hjortlund, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Capital of Children, η οποία ιδρύθηκε από τη Lego και το Δήμο του Billund.

Η γνωστή πολυεθνική δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διασκέδαση των παιδιών με παιχνίδια εκπαιδευτικού χαρακτήρα και φροντίζει να κάνει γνωστή τη φιλοσοφία της και τις δράσεις της μέσω ενός ξεχωριστού Ιδρύματος που φέρει την επωνυμία της. Στόχος του Ιδρύματος Lego, που εδρεύει στη Δανία, είναι να καταστήσει σαφές στις κοινωνίες τον θεμελιώδη ρόλο του παιχνιδιού για την ανάπτυξη και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Το εν λόγω Ίδρυμα το οποίο έχει λάβει χρηματοδότηση τόσο από την τοπική κυβέρνηση όσο και από την ίδια τη Lego, έχει καταφέρει να λειτουργεί και να εκπονεί projects χάρη και σε άλλες πηγές χρηματοδότησης από funds που βρίσκονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν αρκετά χρήματα για να υλοποιηθούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Αυτή τη στιγμή χτίζεται το international Lego School που θα αλλάξει εξ’ ολοκλήρου τον χαρακτήρα της Δανίας, και τα προγράμματα του θα μπορούν να εφαρμόζονται σε κάθε σχολείο. Θα έλεγα δε πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει ενδιαφέρον για τη δημιουργία αρκετών startup που δίνουν έμφαση στην εκπαίδευση μέσω παιχνιδιού».

Σημειώνεται πως το Ίδρυμα Lego κατέχει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Capital of the Children και πως από το 2012 επενδύει κάθε χρόνο ποσό της τάξης των 800.000 ευρώ.

Δεδομένου ότι το παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας για την πνευματική και τη σωματική ανάπτυξη ενός ανθρώπου, ο κοινός στόχος των προγραμμάτων του Ιδρύματος Lego περιλαμβάνει μωρά, από τη στιγμή που γεννιούνται, μέχρι έφηβους ηλικίας18-19 ετών. «Φυσικά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και το σύμπλεγμα που δημιουργείται μεταξύ των παιδιών με τους παππούδες και τους γονείς και πώς το παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει στη μεταξύ τους αλληλεπίδραση».

Όπως διευκρινίζει ο κ. Hjortlund, το τρέχον πρόγραμμα που υλοποιείται αυτή τη στιγμή αφορά κυρίως παιδιά Δημοτικού μέχρι και εκείνα που φοιτούν στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Εκτιμάται πως κάθε Δήμος θα «νιώθει» την παρουσία του Capital of Children χάρη στη συμμετοχή των παιδιών σε αυτό το πρόγραμμα και ελπίζουν πως η πρωτοβουλία τους θα εμπνεύσει και άλλα μέρη, όπως η Ελλάδα, ούτως ώστε να εφαρμοστούν και να υιοθετηθούν κάποιες από τις ιδέες του Ιδρύματος στον τρόπο που οι τοπικές κοινωνίες χειρίζονται τα παιδιά και στον τρόπο που χτίζουν το μέλλον τους.

Πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Capital of Children επισκέφτηκε τη χώρα μας, καθώς ήταν ένας από τους βασικούς ομιλητές της εκδήλωσης Disrupt Startup ScaleUP που διοργάνωσε στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών ο οργανισμός Industry Disruptors – Game Changers.

«Είδα πολλές σημαντικές ελληνικές startups και έξυπνες ιδέες. Βλέπω αρκετά μεγάλη προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο ιδεών, που έχουν περισσότερο παγκόσμιο χαρακτήρα. Κάποιες, μάλιστα, από τις ιδέες αυτές θα έλεγα ότι είναι μοναδικές και ότι θα έχουν την δυνατότητα να φτάσουν αρκετά μακρυά. Οι Έλληνες καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να προσαρμοστούν σε αυτό που χρειάζεται η αγορά προκειμένου να επιτύχουν. Έχω ενθουσιαστεί από το τοπικό περιβάλλον».

Η συμβουλή του προς τους νέους επιχειρηματίες είναι ότι θα πρέπει να ασχοληθούν με κάτι που να συνδυάζει την πραγματικότητα με το χώρο του διαδικτύου και το ίντερνετ. Επίσης, θα πρέπει να έχουν μια παιχνιδιάρικη προσέγγιση στον τρόπο που υλοποιούν ένα σχέδιο, να είναι δημιουργικοί και να μην το βάζουν κάτω σε αυτά που θέλουν να κάνουν.

«Το σημαντικό είναι να έχεις καλούς συνεργάτες ώστε να ευχαριστιέσαι τη διαδικασία της δημιουργίας. Στην Ελλάδα, από όσα είδα από κοντά και συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα μέρη του κόσμου, το 80% των εφαρμογών αφορούν τις νέες τεχνολογίες και λίγοι από αυτούς στο τέλος τα καταφέρνουν. Σίγουρα, το να γίνει κάποιος επιχειρηματίας είναι το μεγαλύτερο βήμα που μπορεί να κάνει στην επαγγελματική του πορεία και δεν είναι εύκολο».

Τέλος, ο κ. Hjortlund  δεν παραλείπει να αναφερθεί στο αντίστοιχο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή στη Δανία. Όπως διαπιστώνει υπάρχουν αρκετές startups που έχουν τραβήξει την προσοχή του κοινού, αλλά όπως σε κάθε άλλη χώρα υπάρχει χαμηλός βαθμός επιτυχίας. Και στην περίπτωση της Δανίας το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι startup είναι αυτό της εξεύρεσης κεφαλαίων. Παραδέχεται πως η χώρα του επηρεάστηκε από την κρίση και πως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ωστόσο, όχι στο βαθμό που επηρεάστηκε η Ελλάδα και άλλες χώρες της Μεσογείου.