Ο Κύπριος επιχειρηματίας που επενδύει 4,2 δισ. για εξόρυξη πλατίνας στη Ζιμπάμπουε

Το έργο αφορά την ανάπτυξη ορυχείου πλατίνας, αλλά και διυλιστηρίου στη χώρα. 

Συμφωνία εξόρυξης πλατίνας, ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέγραψε ο Κύπριος επιχειρηματίας Λούκας Πουρούλης με την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε. Το έργο αφορά την ανάπτυξη ορυχείου πλατίνας, αλλά και διυλιστηρίου, μια επένδυση που ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, χαρακτήρισε πολύ σημαντική, λέγοντας ότι η χώρα του είναι πλέον ανοικτή στις επενδύσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο, με την πρώτη παραγωγή μετάλλων πλατίνας να αναμένεται το 2020. Στόχος είναι μέσα σε τρία χρόνια η παραγωγή να φτάσει τα 1,4 εκατ. ουγγιές ετησίως.

Το έργο, που βρίσκεται σε περιοχή, δυτικά της πρωτεύουσας Χαράρε, θα περιλαμβάνει ανθρακωρυχείο και σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για το μεταλλουργείο που θα εργοδοτεί 15.000 άτομα.

Το προφίλ του Κύπριου επιχειρηματία

Ο Λούκας Χρήστος Πουρούλης γεννήθηκε στην Κύπρο. Αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα και ξεκίνησε την καριέρα του στην Κύπρο το 1962. Η μεταπτυχιακή του εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, τη Σουηδία και την Κύπρο.

Ειδικεύεται στη μεταλλευτική και μεταλλουργική μηχανική και έχει πάνω από 50 χρόνια εμπειρίας στην εξερεύνηση ορυχείων, στη διαχείριση έργων, στη χρηματοδότηση και την παραγωγή σε υπαίθριες και υπόγειες εξορυκτικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένων των PGM και των ορυχείων χρυσού.

Μετανάστευσε στη Νότιο Αφρική το 1964 από όπου απέκτησε εκτεταμένη κατάρτιση και εμπειρία.

Το 1971 άρχισε να ασχολείται με τα δικά του ορυχεία, αρχικά με επίκεντρο τις ευκαιρίες εξόρυξης χρυσού που θεωρούνται μη οικονομικές από τις μεγάλες εταιρείες.

Μέχρι τη δεκαετία του 1990, ίδρυσε τη Petra Diamonds και από το 2000 ίδρυσε μεταξύ άλλων τις εταιρείες Eland Platinum, Tharisa Plc, Kameni, Keaton Energy and TransAfrika Resources.

Πηγή: philenews