Η Κύπρος «βλέπει» έξοδο στις αγορές ένα χρόνο νωρίτερα

Η Κύπρος «βλέπει» έξοδο στις αγορές ένα χρόνο νωρίτερα

«Εφικτός» ο στόχος της άντλησης 500 εκατομμυρίων ευρώ με την έκδοση ομολόγου και με ανοικτή διαδικασία. 

Τις δικές της προβλέψεις ανατρέπει η κυβέρνηση στη Κύπρο που πλέον εκτιμά ότι είναι εφικτό να κάνει έξοδο στις αγορές ενάμιση χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Η κυβέρνηση υπολόγιζε, με αρκετή δόση αισιοδοξίας, ότι θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές το καλοκαίρι του ερχόμενου χρόνου.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σήμερα στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», δήλωσε ότι είναι εφικτός ο στόχος της άντλησης 500 εκατομμυρίων ευρώ με την έκδοση ομολόγου και με ανοικτή διαδικασία.

Είπε, επίσης, ότι υπήρξε συνεννόηση με την Τρόικα για την προοπτική αυτή, ενώ έχουν ενημερωθεί και τα κόμματα.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το γεγονός πως αποκαθίσταται σταδιακά η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη της Κύπρου, σε συνδυασμό με το έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον που αγγίζει και τα περιφερειακά κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο στόχος αυτός καθίσταται εφικτός.

Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη χρεών από εσωτερικό δανεισμό που είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια και δεν καλύπτονται από την Τρόικα.

Πρόσθεσε ότι με την επιστροφή χρημάτων που οφείλονται στις τράπεζες θα αυξηθεί η ρευστότητα στο εσωτερικό.
Οριστική απόφαση για την έκδοση του ομολόγου, που αναμένεται να είναι πενταετούς διάρκειας και με επιτόκιο κάτω από 6,5% αναμένεται να ληφθεί στις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη αυτή.

Τόνισε ότι μια από τις παραμέτρους για επανεκκίνηση της οικονομίας είναι να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά.
«Αυτό θα επιτευχθεί με την αποπληρωμή του χρέους από τον εσωτερικό δανεισμό, που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια,» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Χαρακτήρισε επίσης θετικό στοιχείο το γεγονός ότι παρουσιάζεται διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για την Κύπρο.

Διαβάστε ακόμη: 

Αυτοί «σήκωσαν» λεφτά από τις κυπριακές τράπεζες

Ποιοι ευθύνονται για την οικονομική τραγωδία της Κύπρου