Κυρ. Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος παντού και πάντα συντονισμένες

Κυρ. Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος παντού και πάντα συντονισμένες
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη (Δ), στο Προεδρικό Μέγαρο. Κύπρος, Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε αυθημερόν την Κύπρο και στη συνέχεια το Ισραήλ. ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Εισερχόμαστε σε μια περίοδο πυκνών εξελίξεων, εν αναμονή και της σύγκλησης της άτυπης πενταμερούς», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη. Στο επίκεντρο κυπριακό και πανδημία.

«Θεώρησα υποχρέωσή μου σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία να βρεθώ στην Κύπρο για να συζητήσουμε δια ζώσης ακόμα μια φορά τις μείζονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, πάντα από κοινού και πάντα συντονισμένα, Ελλάδα και Κύπρος», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Προεδρικό Μέγαρο Κύπρου. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Λίγο πριν από την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ο κος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ μου Νίκο θεώρησα υποχρέωσή μου σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία να βρεθώ στην Κύπρο για να συζητήσουμε δια ζώσης, ακόμα μια φορά, τις μείζονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, πάντα από κοινού και πάντα συντονισμένα, Ελλάδα και Κύπρος. Και καθώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο πυκνών εξελίξεων, εν αναμονή και της σύγκλησης της Άτυπης Πενταμερούς, είναι αυτονόητη υποχρέωση και ανάγκη η Ελληνική Δημοκρατία και η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι απολύτως συντονισμένες, έτσι ώστε από κοινού να διεκδικήσουμε αυτό το οποίο και εσύ διατύπωσες ως την επιθυμία του Κυπριακού λαού: Την επανένωση του νησιού στα πλαίσια πάντα των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, στο πλαίσιο των προδιαγεγραμμένων αποφάσεων του ΟΗΕ, για να εξασφαλίσουμε την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων – Τουρκοκυπρίων σε μια επανενωμένη και ειρηνική Κύπρο.

Θα έχουμε, λοιπόν, την ευκαιρία να τα συζητήσουμε όλα αυτά αναλυτικά και φυσικά όπως είπες να κάνουμε μια συνολική επισκόπηση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλά να συντονιστούμε και στο κρίσιμο ζήτημα της αντιμετώπισης της Πανδημίας όπου Ελλάδα και Κύπρος – πρέπει να το πούμε αυτό – τα έχουμε καταφέρει και οι δυο χώρες καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και καθώς πλησιάζουμε πια στο τέλος αυτής της περιπέτειας, με την αύξηση και του ρυθμού των εμβολιασμών, είναι σημαντικό να προετοιμαζόμαστε και για την επόμενη μέρα. Είμαστε δύο χώρες εξαρτημένες και οι δύο από τον καλοκαιρινό Τουρισμό και είναι καλό στο πλαίσιο αυτό να είμαστε συντονισμένοι έτσι ώστε να διευκολύνουμε ταξιδιώτες υπό προϋποθέσεις που θα θέσουμε να έρθουν να επισκεφθούν το καλοκαίρι την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι πολύ σημαντικό για τις οικονομίες και των δύο χωρών. Και πάλι σε ευχαριστώ για το θερμό σου καλωσόρισμα και προσβλέπω όπως πάντα σε πολύ ουσιαστικές συνομιλίες».

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.