Κυρ. Μητσοτάκης στην εκδήλωση Elevate Greece: Η Ελλάδα μπαίνει στο χάρτη της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας

Κυρ. Μητσοτάκης στην εκδήλωση Elevate Greece: Η Ελλάδα μπαίνει στο χάρτη της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων - Elevate Greece είναι γεγονός.

Την έμπρακτη στήριξή της στις νεοφυείς επιχειρήσεις δείχνει η κυβέρνηση μέσω της πλατφόρμας Elevate Greece, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει την πύλη εισόδου του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας. Για πρώτη φορά στη χώρα μας δημιουργείται ουσιαστικά ένα μητρώο για τις startups, με real time data, το οποίο χαρτογραφεί την ελληνική νεοφυή επιχειρηματική σκηνή, ενώ μέσω τις πλατφόρμας προσφέρονται παράλληλα χρήσιμα χρηματοδοτικά,  και άλλης φύσεως, εργαλεία που θα συμβάλλουν στην περεταίρω ανάπτυξη των εταιρειών.

Ειδικότερα το Elevate Greece αποσκοπεί στην ενίσχυση, ανάπτυξη και εξωστρέφεια των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων. Βασικός στόχος του είναι να προωθήσει τη μεταξύ τους δικτύωση, καθώς και την δυνατότητα ανάδειξής τους σε διεθνές επίπεδο. Θα καταγράφεται επίσης η πορεία τους στη βάση κρίσιμων δεικτών, καθιστώντας τις νεοφυείς επιχειρήσεις πόλο έλξης για επενδυτικούς αγγέλους και επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή, οι startups θα έχουν δυνατότητα συμμετοχής στα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας καθώς και πρόσβαση σε οφέλη και χορηγίες από τους Επίσημους Υποστηρικτές του Elevate Greece, οι οποίοι καλούνται να ενισχύσουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που σχετίζονται με το αντικείμενο δραστηριότητάς τους. Ήδη 22 επιχειρήσεις έχουν στηρίξει την εν λόγω πρωτοβουλία σε επίπεδο mentoring, χρηματοδότησης, σύνδεσης με τα διεθνή δίκτυα καινοτομίας, αλλά και μέσω διάθεσης εξειδικευμένων τραπεζικών προϊόντων από την πλευρά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ειδικότερα, η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις που πληρούν 2 βασικά χαρακτηριστικά: α) της καινοτομίας και β) της δυνατότητας κλιμάκωσης του εγχειρήματος και θα κρίνονται από αξιολογητές εγνωσμένου κύρους στους τομείς της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Το «παρών» στην έναρξη λειτουργίας του Elevate Greece έδωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έκανε λόγο για μια ανταγωνιστική πλατφόρμα σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και για ένα οικοσύστημα που είναι σε θέση να προσελκύσει κεφαλαία εντός και εκτός συνόρων.

«Αρχίζει πια να κλείνει ένα κύκλος που κάποιοι από εμάς ανοίξαμε πριν χρόνια και αφορούσε στην ανάδειξη της καινοτομίας. Αυτό το οικοσύστημα έρχεται τώρα που το αγκαλιάζει και το στηρίζει η κοινωνία στο μέτρο των δυνατοτήτων της. Σε καμία περίπτωση το Κράτος δεν πάει να αντικαταστήσει τον ιδιωτικό τομέα» διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός.

Μιλώντας για καινοτομία τόνισε ότι είναι ένας διαφορετικός τρόπος για να κάνουμε τα πράγματα στο επιχειρείν και πως αυτό που τελικά έχει σημασία σε μια επιχείρηση είναι η ικανότητά της να εξελίσσεται. Αναγνώρισε πως αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν πολλές startups που πληρούν αυτά τα κριτήρια, με μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα, το ταλέντο, την ευρηματικότητα και την ποιότητα των ανθρώπων τους.

«Το Elevate Greece θα αποκτήσει αξία μόνο αν καταφέρει να προσελκύσει έναν μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων. Αυτή άλλωστε είναι και η αξία των δικτύων. Έχουμε κάνει πολλά ως κυβέρνηση για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις στα πρώτα στάδια της δραστηριότητας τους. Επιπρόσθετα, έχουμε πάρει την απόφαση να μειώσουμε σημαντικά το κόστος εργασίας ώστε να μην χάνεται το ταλέντο στο εξωτερικό εξαιτίας της υψηλής φορολογίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπαίνει πλέον στον χάρτη της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας και ανακοίνωσε την ένταξη της επιχειρηματικότητας ως μάθημα στα σχολεία.

Τέλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επένδυση της Microsoft στη χώρα, άνω του 1 δις ευρώ, μια επένδυση, που όπως είπε, έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα καθώς επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του παγκόσμιου τεχνολογικού κολοσσού στην μεσομακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

«Η πατρίδα έχει την ικανότητα πια να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Επιβραβεύσουμε τις νέες ιδέες, δημιουργείται κάτι καινούριο στη χώρα που θεωρείται ασφαλής και διαθέτει υψηλού επιπέδου υποδομές. Τα ανήσυχα πνεύματα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν την επιτυχία και δουλειά της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον» κατέληξε.