Κυριάκος Μαμιδάκης: Η ζωή του χαρισματικού επιχειρηματία και η πορεία της JETOIL

Κυριάκος Μαμιδάκης: Η ζωή του χαρισματικού επιχειρηματία και η πορεία της JETOIL
¡¸ ÙÁÌ ‰Â˝ÙÂÒÁ ϛҷ ÙÔı Ûı̉ÒflÔı ÙÔı "≈͸ÌÔÏÈÛÙ" Ï ˛Ϸ "–ÂÙқηÈÔ, ¡›ÒÈÔ, «ÎÂÍÙÒÈÛϸÚ". ”ÙÁÌ ˆ˛ÙÔ Ô Ҹ‰ÒÔÚ ÙÁÚ Mamidoil - Jetoil  .÷Ïȉ‹ÍÁÚ

Η ζωή του Κυριάκου Μαμιδάκη, η μεγάλη άνοδος και η κατάρρευση της JETOIL. 

Σοκ στην ελληνική κοινωνία και την επιχειρηματική κοινότητα, προκάλεσε ο θάνατος του προέδρου της JETOIL, Κυριάκου Μαμιδάκη. Ο 84χρονος επιχειρηματίας, βρέθηκε νεκρός από τον οικονόμου του σπιτιού του στην Εκάλη, το μεσημέρι της Κυριακής, 3 Ιουλίου, και όπως επιβεβαίωσαν οι αρχές, πρόκειται για αυτοκτονία. Ο Κυρ. Μαμιδάκης, αφού πρώτα, έριξε μια σφαίρα προς το ταβάνι, για να επιβεβαιώσει ότι λειτουργεί το όπλο του (είχε εδώ και πολλά χρόνια άδεια οπλοκατοχής), στη συνέχεια, έδωσε τέλος στη ζωή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, ο 84χρονος, που μαζί με τα επτά αδέρφια του, δημιούργησε έναν επιχειρηματικό κολοσσό, αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα με τα χρέη του εταιρειών του να αγγίζουν τα 314,5 εκατ.ευρώ. 

Ποιος ήταν ο Κυριάκος Μαμιδάκης

Ο Κυριάκος Μαμιδάκης, γεννήθηκε στο χωριό Ανωσκελή της επαρχίας Κισσάμου στα Χανιά το 1932. Αποφοίτησε από την Εμόρική σχολή το 1951 και παρακολούθησε δι’αλληλογραφίας τα μαθήματα του School of Career του LSE. Ξεκίνησε να εργάζεται δίπλα στον θείο του  Γ.Ι. Μαμιδάκη στην εμπορία Πετρελαιοειδών.

Το Νοέμβριο του 1968 μαζί με τα αδέρφια του, Γιώργο και Νίκο, προχώρησαν στις δικές τους δραστηριότητες ιδρύοντας την JETOIL. Ο Κυριάκος Μαμιδάκης, ήταν πρόεδρος των εταιρειών του Ομίλου Αφών Μαμιδάκη, που περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Η μεγαλύτερη από τις επιχειρήσεις αυτές, είναι η Mamidoil -Jetoil Α.Ε. που ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 με σκοπό την αποθήκευση και διανομή πετρελαιοειδών προϊόντων. Η Mamidoil, μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου, δραστηριοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια στον Βαλκανικό χώρο και πιο συγκεκριμένα στην Αλβανία, στο Κόσοβο και την Βουλγαρία.

Ο Κυρ. Μαμιδάκης, ήταν πρόεδρος και σε άλλες εταιρείες του Ομίλου, όπως η ΕΡΜΗΣ Α.Ε με δραστηριότητα στα τουριστικά και ξενοδοχειακά. Απέκτησε το Coral στον Άγιο Νικόλαο και στη συνέχεια το Ermis, δύο από τις παλαιότερες αλλά πλήρως ανακαινισμένες μονάδες που λειτουργούν όλον τον χρόνο.

Στη συνέχεια αγόρασε μερίδια των Miramare Wonderland στη Ρόδο και Arina Sand στην Κρήτη της αλυσίδας Aquis Hotels & Resort. Σε συνεργασία με την Iberostar, απέκτησε  τον έλεγχο των «Mirabello Hotel» και «Mirabello Village». Οι αδελφές του, Τζίνα και Μαριλένα, που διαχειρίζονται τα ξενοδοχεία, προχώρησαν στη μίσθωση των Miramare Wonderland, Arina Sand και Aquis Hotels & Resorts.

Σημαντικό οικονομικό πλήγμα αποτέλεσε το σφράγισμα με απόφαση του ΣτΕ του πολυτελέστατου «Life Gallery» στην Εκάλη, το οποίο ανεγέρθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και πέρασε στην ιδιοκτησία της Mamidakis Hotels το 2002. Η συνολική επένδυση, στοίχισε 14 εκατ. ευρώ, με τον χώρο να έχει διακοσμηθεί με αυθεντικά έργα τέχνης, επιτοίχια και γλυπτά αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Η οικογένεια, είχε επενδύσει στον πολιτισμό, εκτός των άλλων, και μέσω της αναδιαμόρφωσης του πολυχώρου Αθηναϊς στο Γκάζι. Η ανακαίνηση αυτή, στοίχισε περόπου 15 εκατ. ευρώ.

Ο Κυριάκος Μαμιδάκης ίδρυσε την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΩΣΚΕΛΗ ΑΒΕΕ, εταιρεία παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου και κρασιού και είχε μετοχές σε ναυτιλιακές εταιρείες. Ήταν μέλος του ΣΕΠΕ, του ΣΕΒ, του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου και μέλος του ΔΣ του Ελληνο-ρωσικού επιχειρηματικού Συνδέσμου.

O γνωστός επιχειρηματίας, είχε μεγάλη αδυναμία προς τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, και παλαιότερα συμμετείχε σε γνωστές διοργανώσεις και ράλι.

Τα milestones της JETOIL 

1969: Ιδρυση της MAMIDOIL A.E.
1970: Ιδρυση της JETOIL A.E.
1971: Εγκαίνια του πρώτου τμήματος των εγκαταστάσεων στο Καλοχώρι Θεσ/νικης
1974: Συγχώνευση και δημιουργία της MAMIDOIL JETOIL A.E.
1980: Ιδρυση της JET TANK A.E., ειδικού τύπου Ελληνική Ναυτιλιακή Εταιρία
1983: Ολοκληρώθηκαν πλήρως οι εγκαταστάσεις Καλοχωρίου
2001: Εναρξη λειτουργίας των Εγκαταστάσεων της MAMIDOIL ALBANIAN, στο Δυρράχιο της Αλβανίας
2003: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επέκτασης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων Καλοχωρίου
2007: Εξαγορά του 50% των εγκαταστάσεων της Standardplin στο Κόσοβο. Ιδρυση και έναρξη λειτουργίας της Mamidoil Kosovo με έδρα την Πρίστινα
2008: Εναρξη λειτουργίας της Jetoil Bulgaria με έδρα τη Σόφια

Τα χρέη της JETOIL

Η εταιρεία εμφάνιζε υψηλό δανεισμό, τον οποίο όπως επισημαίνε στην αίτησή της αδυναμίας να εξυπηρετήσει, αφού οι συνθήκες κρίσης στην αγορά προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στη ρευστότηα και ταμειακή αδυναμία.

Στις 9 Ιουνίου η εταιρεία Jet Oil κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού δικαίου.

Από τις συνολικές υποχρεώσεις της Jet Oil ύψους 314,5 εκατ.ευρώ , τα 184 εκατ. είναι προς τις Τράπεζες, 87 εκατ. προς προμηθευτές, 2,5 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο, 650 χιλιάδες ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία, 920 χιλιάδες ευρώ προς τους εργαζόμενος.  Η εταιρεία απασχολεί σήμερα περίπου 160 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει δάνεια περίπου 57 εκατ. στην Aplha, 48 εκατ . στην Εθνική, 37 στην Eurobank, 31 στην Πειραιώς και 11 στην AtticaBank.

Η αίτηση, θα εκδικαστεί τον Νοέμβριο, αλλά ήδη η εταιρεία εξασφάλισε μέσω ασφαλιστικών μέτρων την προστασία από τους πιστωτές.

Διαβάστε επίσης: Αυτοκτόνησε ο Κυριάκος Μαμιδάκης της Jetoil