Κυριάκος Μητσοτάκης: «Στόχος μας η ισχυρή ανάπτυξη»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Στόχος μας η ισχυρή ανάπτυξη»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο στη Βουλή, Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019. Κάθε υπουργός, στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, θα παραλάβει έναν φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Στον φάκελο θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι τον Δεκέμβριο και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι φοροελαφρύνσεις στη σύσκεψη του Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο.

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης και η δημοσιονομική αποτύπωση του τρέχοντος και του επόμενου έτους ήταν το αντικείμενο σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου που έγινε στις 10 το πρωί υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας, οι υφυπουργοί κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, Γιώργος Ζαββός και Θόδωρος Σκυλακάκης, συζητήθηκαν εκτενώς οι μεταρρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις το τριήμερο 20-22 Ιουλίου.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι η υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων θα διαφυλάξει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, η υλοποίηση φιλοεπενδυτικών επιλογών και η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αποτελούν βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης με στόχο την ισχυρή ανάπτυξη και τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας».

Τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Σταϊκούρας είχε διαδοχικές επαφές για τα φλέγοντα ζητήματα της οικονομίας, ανάμεσά τους τα «κόκκινα» δάνεια και η ρύθμιση των 120 δόσεων, και σήμερα θα παρουσιάσει στον κ. Μητσοτάκη τα δεδομένα που συγκέντρωσε, στη σύσκεψη για το φορολογικό νομοσχέδιο που θα φέρει 9 βασικές ελαφρύνσεις.

Συγκεκριμένα, στο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθούν τα εξής μέτρα:

– Εισαγωγή χαμηλού συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και υιοθέτηση πιο προοδευτικής κλίμακας. Υπενθυμίζεται ότι η διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα (8.636 ευρώ) έχει ήδη ψηφιστεί από τη ΝΔ.

– Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% το 2020 και σε 20% το 2021

– Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%

– Εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση

– Σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

– Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε δύο φάσεις

– Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος σε ορίζοντα διετίας

– Αναστολή του Φόρου Υπεραξίας και του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια

– Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.