Το cloud-first ελληνικό Δημόσιο και οι προκλήσεις της τεχνολογικής ανάπτυξης σε μια περίοδο έλλειψης ταλέντων

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, ο Γιώργος Δασκαλάκης, ο Απόστολος Λεωνιδόπουλος και ο Νίκος Δημάκος θίγουν τα ζητήματα που απασχολούν επιχειρήσεις και ελληνικό Δημόσιο στον δρόμο για την ψηφιακή μετάβαση.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των επενδύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και στο πώς μπορούμε να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερες στη χώρα μέσα από τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θέτοντας στο επίκεντρο τις υποδομές και την ασφάλεια, εξετάστηκαν στο πάνελ με θέμα «Diving into the future: Digital Transformation, Data and the Cloud Revival: Where to?» που διεξήχθη στο πλαίσιο του CEO Initiative 2022, με συντονιστή τον Deputy Editor του Fortune Greece, Βασίλη Σαμούρκα.

Με τη φράση «Το ελληνικό δημόσιο είναι cloud-first» ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος αναφέρθηκε σε επιτυχημένα ευρωπαϊκά case studies που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στην περίπτωση της Ελλάδας, ώστε η χώρα να κάνει scale up σε ψηφιακό επίπεδο.

«Μελετώντας την Εσθονία διαπιστώσαμε ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις παίζουν ρόλο. Έπρεπε να επενδύσουμε στο ρυθμιστικό πλαίσιο πέρα από την Ε.Ε., η οποία είναι ρυθμιστική υπερδύναμη. Έχουμε μεγάλες ρυθμιστικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο που διαμορφώνουν ένα πλαίσιο, αλλά υπάρχει και το εθνικό πλαίσιο. Ενώ το 2019 δεν υπήρχε πολιτική δεδομένων, επιλέξαμε μια πολιτική cloud-first και θα έχουμε ένα υβριδικό cloud. Μας πρόσεξαν μεγάλες εταιρείες και οργανισμοί και άρα υπήρξαν επενδύσεις με μεγάλο πολλαπλασιαστικό περιεχόμενο».

Συνέχισε λέγοντας πως η Ελλάδα βγήκε από τη λίστα 301 του αμερικανικού υπουργείου εμπορίου – είχαμε λογισμικό παράνομο στο ελληνικό δημόσιο, έπρεπε να αποκτήσουμε τη σχετική άδεια –ένα πρόβλημα το οποίο λύθηκε άμεσα και έτσι η χώρα μπήκε στο ραντάρ των μεγάλων εταιρειών. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε και το Ταμείο Ανάκαμψης προς αυτή την κατεύθυνση. Συνολικά, το σχέδιο αυτό έχει ένα περιεχόμενο θετικό που επιτρέπει την απελευθέρωση αξίας, νέες θέσεις εργασίας, νέες ξένες επενδύσεις.

«Δημιουργείται ένας ενάρετος κύκλος. Όλα αυτά είναι ένα παράδειγμα του πώς έχουμε κινηθεί, υπάρχουν και πολλά άλλα παραδείγματα. Βασιζόμαστε σε hard facts, σε πραγματικά δεδομένα. Το δημόσιο έτρεξε τρομακτικά γρήγορα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κράτος, ιδιωτικός τομέας, τηλεπικοινωνίες, και δεξιότητες. Ποιο θα θεωρούσαμε ότι θα τρέξει γρηγορότερα; Εν τέλει ήταν το κράτος που έτρεξε γρηγορότερα. Αλλά η πολιτική αυτή έχει οριζόντιο χαρακτήρα, δηλαδή ψηφιακή διάσταση της παιδείας, ψηφιακή διάσταση της υγείας».

Ο κ. Πιερρακάκης κατέληξε επισημαίνοντας πως στο παρελθόν έκαναν καθετοποίηση της οριζόντιας πολιτικής και δημιουργούσαν σιλό. Ως εκ τούτου, πρέπει να υπάρχει μια κεντρικά κατευθυνόμενη γραμμή, να υπάρχουν κανόνες και να μην δημιουργούνται σιλό.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα σχέδιο Μάρσαλ για τη χώρα. Ο καλός ρυθμός θα συνεχιστεί. Έχουμε διαμορφώσει τη δυνατότητα σε μεγάλη κλίμακα να προκηρύσσονται διαγωνισμοί, οι ρυθμοί είναι τέτοιοι που δεν έχουν υπάρξει ποτέ ξανά, στο Green, στο Digital. Είναι αυτονόητο ότι τα στελέχη του δημοσίου δεν επηρεάζονται από το πολιτικό κλίμα. Είμαστε όλοι στις επάλξεις και θα τηρηθούν όλα κατά γράμμα» δεσμεύτηκε.

Ο Γιώργος Δασκαλάκης, Founder & CEO, Kaizen Gaming, τόνισε πως η εταιρεία του παράγει τη δικιά της τεχνολογία, έχει παρουσία σε 12 χώρες, διασκεδάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους. «Η τεχνολογία είναι ένα μέσο για μας για να προσφέρουμε το τελικό προϊόν μας. Χρειάζεται όραμα, χρειάζεται δέσμευση, και αυτό το έχουμε καταφέρει ως εταιρεία τα τελευταία χρόνια. Ο πρωταθλητισμός γίνεται και στο επιχειρείν, δεν έχουμε μάθει ως χώρα να δημιουργούμε επιχειρήσεις που να κάνουν πρωταθλητισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει πάντως μια βελτίωση στον χώρο των startups. Θα βοηθήσουμε κι εμείς για να προκύψουν εταιρείες έτοιμες να ανταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ερωτηθείς αναφορικά με το πώς μια επιχείρηση είναι σε θέση να κρατήσει το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό, δήλωσε πως, εκτός από το customer experience υπάρχει και το employee experience.

«Κάναμε το brain gain initiative, φέραμε εκατοντάδες ανθρώπους πίσω στη χώρα, μετά ήρθε ο Covid, τα δεδομένα άλλαξαν με την εξ αποστάσεως εργασία. Πλέον ο κόσμος είναι η αγορά εργασίας, οπότε το θέμα δεν είναι πώς θα κρατήσουμε τους ανθρώπους στην Ελλάδα, αλλά πώς θα κρατήσουμε τους ανθρώπους γενικά. Πρέπει να έχεις ένα καλό περιβάλλον. Ετοιμάζουμε το Kaizen Campus που θα είναι landmark έργο, διότι πρέπει να δίνεις ευκαιρίες για ανάπτυξη και βελτίωση. Οι νέοι άνθρωποι θέλουν επίσης μια εταιρεία υπεύθυνη και ανθρώπινη».

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη πως συμφωνεί πολύ ως προς την ανάγκη οι εταιρείες να προσελκύσουν περισσότερες γυναίκες στο εσωτερικό τους. Ένα θεμελιώδες πρόβλημα είναι, όπως είπε, και η σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, οι νέοι δεν βοηθιούνται από το πανεπιστήμιο για να έχουν ένα πιο commercial mindset. «Θα πρέπει να πάμε στα πανεπιστήμια για να παράξουν ανθρώπους που θα είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι».

Το παρών έδωσε και ο Νίκος Δημάκος, Partner, Head of Consulting ΚPMG, ο οποίος αναγνώρισε ότι εταιρείες δεν σταματούν τις επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό και ότι προσπαθούν να κρατήσουν το market share που έχουν προκειμένου να προσφέρουν μια καλύτερη εμπειρία στον τελικό καταναλωτή.

«Θέλουν να σπάσουν τα σιλό, να δουν τι θέλει ο καταναλωτής και τι μπορεί να προσφέρει το κάθε τμήμα της εταιρείας, αλλά και πώς θα προσελκυσθούν νέοι πελάτες. Όλες οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν πώς να έχουν ασφαλή επικοινωνία με τους πελάτες, πώς θα βελτιώσουν την εμπειρία στον τελικό καταναλωτή, πώς θα οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη με τους πελάτες».

Τόνισε πως κάποιες εταιρείες αναθέτουν σε εξωτερικούς συνεργάτες διάφορα τμήματα της λειτουργίας τους, ενώ κατέληξε λέγοντας πως οι εταιρείες με τις επενδύσεις τους εν τέλει θα προσελκύσουν τους νέους σε καινούργιες ειδικότητες στον κλάδο της τεχνολογίας.

Ως ένα ζωντανό case-study χαρακτήρισε την εταιρεία του ο Απόστολος Λεωνιδόπουλος, Managing Director, Kyndryl Greece & Cyprus. Υπενθύμισε πως ήταν ανέκαθεν τμήμα της IBM με εμπειρία στη διαχείριση κρίσιμων τεχνολογικών υποδομών, αλλά πάντα με έμφαση στην τεχνολογία IBM και εξάρτηση από την IBM ως προς τις επενδύσεις.

«Ως αυτόνομη εταιρεία, όλα αυτά τα αξιοποιήσαμε αλλά στραφήκαμε στη σύναψη συμμαχιών με όλες τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών τεχνολογίας, και με τη Microsoft. Μέσα σε 12 μήνες αυξήσαμε παγκοσμίως τα certifications κατά 65% που σημαίνει πολλαπλασιασμός στα certifications άλλων προμηθευτών, γιατί στο παρελθόν αφορούσαν μόνο την IBM. Εισαγάγαμε μια κουλτούρα παροχής υπηρεσιών και η προσπάθειά μας στο reskilling αγκαλιάστηκε από τους ανθρώπους μας – χωρίς κίνητρα, καθώς συνειδητοποίησαν και θέλησαν να βοηθήσουν στον μετασχηματισμό της εταιρείας. Πάντα είχαμε συνεργασίες, αλλά ως κομμάτι της IBM είχαμε δυσκολία να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των συνεργατών μας. Τονίζω το κομμάτι της κουλτούρας, ότι ξεκινάμε κάτι καινούργιο και θέλουμε να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή λύση στον πελάτη, και θέλουμε ο πελάτης να το γνωρίζει αυτό».

Το κομμάτι του cloud-first policy ήταν πρωτοποριακό για την Ελλάδα, γιατί συνήθως το procurement στηνόταν σε παραδοσιακές υπηρεσίες. Πλέον άλλαξε συνολικά η πολιτική γεγονός που κατά τον Θεοδόση Μιχαλόπουλο, CEO, Microsoft Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας επέτρεψε την ταχεία εισαγωγή νέων υπηρεσιών.

Αναφερόμενος στα  κίνητρα για τη δημιουργία νέων ταλέντων, επικαλέστηκε πρόσφατη έρευνα στην οποία CEO παγκοσμίως, προέβλεπαν στην πλειονότητά τους ύφεση στις ΗΠΑ αλλά και ότι οι επενδύσεις στην τεχνολογία θα αυξηθούν.

«Ως προς το ταλέντο, υπάρχει η εξειδίκευση των ανθρώπων που έχεις ήδη στην αγορά εργασίας και η είσοδος νέων στην αγορά εργασίας. Είμαστε υπερήφανοι για το κομμάτι των δημοσίων υπαλλήλων, έχουμε εκπαιδεύσει χιλιάδες υπαλλήλους και πολλοί έχουν πάρει και certification. Αυτό σημαίνει ότι ο δημόσιος υπάλληλος κάνει καλύτερη την υπηρεσία του. Και στον ιδιωτικό τομέα βλέπουμε επιχειρήσεις που ασχολούνται με το skilling. Παλιά ήμασταν πολύ χαμηλά με τις πιστοποιήσεις ανά υπάλληλο. Αυτό θέλει κίνητρα βεβαίως, και επαφίεται στον CEO να καταλάβει ότι το skilling κάνει καλύτερους τους υπαλλήλους, αλλά φέρνει και πιο ταλαντούχους ανθρώπους νέους στην εταιρεία».

Επεσήμανε πως ως χώρα παράγουμε λιγότερους μηχανικούς απ’ όσους θα έπρεπε. Ακόμα και αν δεν έφευγαν στο εξωτερικό ο τωρινός αριθμός δεν επαρκεί. «Το πρόβλημα της έλλειψης ταλέντου είναι μεγάλο και δεν αφορά μόνο την τεχνολογία, εξαιτίας του πολλαπλασιαστή που έχει για το σύνολο της οικονομίας. Παράγουμε περισσότερους δικηγόρους και ιατρούς, και δεν παράγουμε αρκετούς ανθρώπους στην τεχνολογία. Μετά πηγαίνουν οι νέοι για μάστερ στο εξωτερικό και απορροφώνται από την αγορά εργασίας εκεί. Πρέπει να ανοίξουν περισσότερα τμήματα τεχνολογίας και εμείς να δούμε τις ενέργειές μας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης» ήταν η συμβουλή που έδωσε ο κ. Μιχαλόπουλος.