Κυρώσεις στη φερόμενη ως ερωμένη του Πούτιν από την ΕΕ

Κυρώσεις στη φερόμενη ως ερωμένη του Πούτιν από την ΕΕ
epa01124366 Alina Kabaeva of Russia performs her Individual programme with the ribbon during the 28th Rhythmic Gymnastics World Championships being held in Patras, Greece, 18 September 2007. EPA/SIMELA PANTZARTZI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πρώην Ρωσίδα γυμνάστρια, Αλίνα Καμπάεβα, η οποία έχει εδώ και καιρό φέρεται να έχει στενή σχέση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, προστέθηκε στο έκτο πακέτο κυρώσεων που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ιδιωτική ζωή του Ρώσου ηγέτη φυλάσσεται στενά, αλλά φημολογείται ότι είναι η ερωμένη του. Ο Πούτιν το αρνήθηκε αρχικά, αλλά οι αναφορές λένε ότι έκτοτε γέννησε τα παιδιά του, επισημαίνει το BBC.

Δύο πηγές είπαν στο BBC στις Βρυξέλλες ότι είναι στη λίστα κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό οφείλεται στον ρόλο της ως πρόεδρος του National Media Group της Ρωσίας, μιας αυτοκρατορίας στον χώρο της τηλεόρασης και μέσων ενημέρωσης με συμμετοχές σε διάφορα κανάλια και ιστότοπους.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη βάλει στο στόχαστρο τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν δύο από τις κόρες του Πούτιν από τον πρώτο του γάμο, αλλά δεν έχουν κινηθεί εναντίον της Καμπάεβα.

Ενώ τα 27 κράτη της ΕΕ εμπλέκονται σε δύσκολες διαπραγματεύσεις για άλλα μέρη του πακέτου κυρώσεων, κυρίως για το χρονοδιάγραμμα απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, οι προτάσεις που στοχεύουν δεκάδες Ρώσους είναι λιγότερο αμφιλεγόμενες. Εάν περάσουν, οι εμπλεκόμενοι θα αντιμετωπίσουν απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ καθώς και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.