Κίτρινα γιλέκα: Τηλεοπτικό διάγγελμα Μακρόν μετά τα νέα επεισόδια

Κίτρινα γιλέκα: Τηλεοπτικό διάγγελμα Μακρόν μετά τα νέα επεισόδια

Ο Γάλλος πρόεδρος θα δεχθεί σήμερα κοινωνικούς εταίρους και βουλευτές και θα ανακοινώσει «συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα» για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ενόψει της αποψινής πολυαναμενόμενης ομιλίας του Γάλλου προέδρου στις 20:00 τοπική ώρα, οι Γάλλοι αναρωτιούνται εάν θα καταφέρει ο Εμανουέλ Μακρόν να πείσει τα «κίτρινα γιλέκα» να γυρίσουν στα σπίτια τους ή εάν θα περάσουν στην «πράξη V » της διαμαρτυρίας τους το ερχόμενο Σάββατο. Εάν θα βρει ο πρόεδρος τα λόγια που ταιριάζουν και εάν θα εξαγγείλει τα μέτρα που θα φανούν ικανά να λύσουν την κρίση.

Περιμένοντας την ομιλία, που αυτή τη φορά δεν θα πρέπει να πέσει στο κενό, τα «κίτρινα γιλέκα» έχουν κάποιες συμβουλές για τον πρόεδρο : «Να μη χρησιμοποιήσει τη συνήθη φράση του ότι ‘κρατά σταθερά την πορεία’, εξηγεί ο Κριστόφ Κουρντέκ, γνωστό πλέον “κίτρινο γιλέκο” που εκπροσωπεί την ομάδα των Παρισίων. «Το ακούμε συνέχεια και από τα μέλη της κυβέρνησης,, όμως εάν είναι έτσι σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε» εξηγεί και προσθέτει: «να σταματήσει και τα περί ‘παιδαγωγικής’, δεν είμαστε παιδιά καταλαβαίνουμε τι γίνεται». «Εμείς μιλάμε για φόρους και μας μιλάει για πολυπολιτισμικότητες», λέει από πλευράς του ο Μπερνάρ από την Πικαρδία (βόρεια Γαλλία), «μιλάμε για δαπάνες και μας απαντούν για τη διεθνή γεωπολιτική, φωνάζουμε για το τέλος του μηνιάτικου και μας μιλάνε για το τέλος του κόσμου. Δεν αντέχουμε άλλο. Να μιλήσουμε απλά επιτέλους».

Στις πλάτες των «κίτρινων γιλέκων» βρίσκουμε γραμμένες ‘ατάκες’ του Μακρόν εξαιτίας των οποίων κατηγορήθηκε για αλαζονεία και οι οποίες θεωρήθηκαν ταπεινωτικές για το πλατύ κοινό. Φράσεις όπως : «Traverse la rue !» “Διάσχισε τον δρόμο και θα βρεις!” (την απηύθυνε σε έναν νεαρό άνεργο που του εξηγούσε ότι δεν έβρισκε δουλειά) ή «Un pognon dingue!» “Τα τρελά φράγκα!” (αναφερόμενος στις κοινωνικές δαπάνες).

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Περιμένοντας την ομιλία τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και ο καθένας στα τηλεοπτικά παράθυρα ή τα ραδιόφωνα έχει μια συμβουλή για τον πρόεδρο. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν, ο αρχηγός των Ανυπότακτων, δεν χάνει ευκαιρία να δηλώσει ότι η μόνη λύση αυτή τη στιγμή είναι η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη νέων εκλογών. ‘Αλλωστε μαζί με τους κομμουνιστές και τους σοσιαλιστές οι Ανυπότακτοι έχουν αποφασίσει να υποβάλουν σήμερα πρόταση μομφής εις βάρος της κυβέρνησης. Βέβαια με 62 μόνο βουλευτές και τα τρία κόμματα μαζί, η πρόταση μομφής δεν έχει καμία ελπίδα να περάσει.

Ο πρώην σοσιαλιστής Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών, που γοητεύτηκε από τον Μακρόν και προσχώρησε από τους πρώτους στο κίνημά του (LREM), συμβουλεύει υπέρ ενός νέου «κοινωνικού μοντέλου» .

Για πρώτη φορά χθες αποφάσισε να δώσει δημοσίως τη συμβουλή του μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής «Grand Jury»: «Προτείνω στον πρόεδρο να μιλήσει για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο», είπε.

Ο Μπενζαμέν Κοσί είναι ένα από τα μέλη της ομάδας των «Ελεύθερων κίτρινων γιλέκων», που συνάντησαν την Παρασκευή τον πρωθυπουργό στον οποίο και παρέδωσαν τη λίστα των απαιτήσεών τους για να την παραδώσει στο πρόεδρο. Στο ερώτημα τι θα πρέπει να γίνει άμεσα προκειμένου να δοθεί τέλος στην κρίση, απάντησε λέγοντας ότι «θα πρέπει ο πρόεδρος να υποβάλει σε δημοψήφισμα οποιοδήποτε πρόγραμμα αποφασίσει να παρουσιάσει απόψε το βράδυ».

Υποχωρούν οι μετοχές γαλλικών εταιρειών 

Πτώση σημείωσαν σήμερα στο άνοιγμα της συνεδρίασης οι μετοχές μεγάλων γαλλικών εταιριών από τους κλάδους ξενοδοχείων, μεταφορών και λιανικής πώλησης, ύστερα από ένα ακόμα σαββατοκύριακο βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα.

Η μετοχή της εταιρίας ξενοδοχείων Accor σημείωσε πτώση 0,7%, της εταιρίας διαχείρισης αεροδρομίων ADP υποχώρησε κατά 0,9% ενώ σε αρνητικό έδαφος κινούνταν οι αλυσίδες λιανικής πώλησης Carrefour, Casino και FNAC Darty.

Η μετοχή της Air France KLM, ωστόσο, ενισχύθηκε κατά 1% αφού η αεροπορική εταιρία ανακοίνωσε αυξημένη επιβατική κίνηση για τον Νοέμβριο, αν και η μετοχή της καταγράφει από τις αρχές του έτους πτώση περίπου 30%.

Οι διαδηλώσεις έπληξαν και τα γαλλικά κρατικά ομόλογα, με τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των γαλλικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων να ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο.

Διαβάστε ακόμη: Λύσεις μετά το χάος στη Γαλλία αναζητά ο Μακρόν

WSJ: Τα «κίτρινα γιλέκα» πιστεύουν ότι ο Μακρόν αδυνατεί να κατανοήσει τις δυσκολίες τους