Reuters: Κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν για εργασιακά και περικοπές συντάξεων

Reuters: Κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν για εργασιακά και περικοπές συντάξεων
epa05805447 Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (L) and the President of the Eurogroup, Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem (R) welcome each other prior to the start of a Eurogroup Finance Ministers' meeting at the European Council headquarters in Brussels, Belgium, 20 February 2017. EPA/OLIVIER HOSLET

Η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος, αλλά όχι συμφωνία - Η κυβέρνηση γλιτώνει τις ομαδικές απολύσεις, για μετά το 2018 οι συλλογικές συμβάσεις. 

Η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί  φαίνεται να έχουν φτάσει σε προκαταρκτική συμφωνία όσον αφορά στα εργασιακά, στις περικοπές στις συντάξεις και στα θέματα ενέργειας, λίγο πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 7 Απριλίου, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο πηγές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ελλάδα θα μειώσει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες μέχρι 1% του ΑΕΠ το 2019, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στο Reuters.

Επίσης, συμφωνήθηκε η μείωση του αφορολόγητου ορίου σε περίπου 6.000 ευρώ για να εξοικονομηθεί περίπου 1% ακόμα του ΑΕΠ, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ.

Σχετικά με τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα δεν θα αναγκαστεί να προβεί σε απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, όπως αρχικά ζήτησε το ΔΝΤ, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Το θέμα για τις συλλογικές συμβάσεις οι οποίες αποδυναμώθηκαν έναντι των επιχειρησιακών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του 2012, θα εξεταστεί με τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπρέιτχαρτ, δεν επιβεβαιώνει το σχετικό ρεπορτάζ. Πηγές της Κομισιόν ανέφεραν στο Fortune ότι υπάρχει πρόοδος αλλά όχι ακόμα συμφωνία.

Μαξίμου: Όταν κλείσει η συμφωνία θα το μάθετε επίσημα

Όταν θα έχουμε συμφωνία θα το μάθετε επισήμως σχολίαζε κυβερνητική πηγή, με αφορμή δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο «οι δανειστές και η Αθήνα κατέληξαν σε συμφωνία για σημαντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις και μειώσεις συντάξεων στις συνομιλίες για την αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης». Συγκεκριμένα, η ίδια πηγή σημείωνε: «Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή».

Και το χρέος πρέπει να είναι στη συμφωνία

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει αν δεν υπάρξει πρώτα συνολική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, εξέφρασε τη «βαθιά πεποίθηση» ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Για το θέμα της ΔΕΗ σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι «συμπαγής» στην υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της, στα εργασιακά δεν πρόκειται να υποχωρήσει, ενώ στις ομαδικές απολύσεις -και πολύ περισσότερο στο λοκ άουτ και στο συνταξιοδοτικό- είπε πως «γίνεται προσπάθεια να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος για μια ήπια προσαρμογή».