Κυβέρνηση: «Ο Τσίπρας ποντάρει σε αποστασία»

Κυβέρνηση: «Ο Τσίπρας ποντάρει σε αποστασία»

ΣΥΡΙΖΑ: «Όσον αφορά τα περί αποστασίας, ο κ. Κεδίκογλου μπορεί να απευθυνθεί στον πρόεδρό του».

Ότι ποντάρει σε αποστασία κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για αληθινό κατάντημα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι ο Αλ. Τσίπρας καλεί σε αποστασία κυβερνητικούς βουλευτές, αλλά αρνείται συνεχώς να απαντήσει από πού θα βρεθούν τα λεφτά για τις υποσχέσεις του, τις οποίες χαρακτηρίζει λαϊκίστικες. «Κι επειδή απάντηση δεν έχει, προσπερνά το ερώτημα, ελπίζοντας ότι αφού δεν ανατρέπει την κυβέρνηση ο λαός, θα βρεθούν κυβερνητικοί βουλευτές να το κάνουν. Εκεί που επαγγελλόταν την επανάσταση, τώρα ποντάρει στην αποστασία. Αληθινό κατάντημα», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η δήλωση αυτή από την πλευρά του κυβερνητικού εκπροσώπου έγινε με αφορμή την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην «Αυγή της Κυριακής». Ο κ. Τσίπρας δήλωσε σχετικά: «Όσοι αποφασίσουν με την ψήφο τους να θέσουν τέρμα στην καταστροφική πορεία της χώρας, παρά τις επιθέσεις του συστήματος της μνημονιακής διαπλοκής, που θα είναι σφοδρές όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Θεοδώρας Τζάκρη, θα έχουν την πλατιά αποδοχή της λαϊκής βάσης, των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών που τους εξέλεξαν και δεν αντέχουν άλλο».

«Έθνος της Κυριακής»: Παρέμβαση Καραμανλή υπέρ Σαμαρά

Επίθεση και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο
Απροκάλυπτη και αγοραία πρόσκληση αποστασίας», «πολιτικό τυχοδιωκτισμό» και «πολιτική αλητεία» προσάπτει με δήλωσή του στα «Νέα» ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή το «προσκλητήριο» που απηύθυνε ο δεύτερος σε βουλευτές του συγκυβερνώντος κόμματος .

Η δήλωση Βενιζέλου:
«Η απροκάλυπτη και αγοραία πρόσκληση αποστασίας που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκφράζει βεβαίως τη θεσμική και πολιτική του ευτέλεια. Αποδεικνύει την τραγική έλλειψη δημοκρατικού και κοινοβουλευτικού ήθους. Δείχνει ότι η στενή ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και όποιοι την καθοδηγούν δεν έχουν καμία σχέση με την παράδοση, τις ευαισθησίες, τις μνήμες και την ιστορική συνείδηση της δημοκρατικής παράταξης που ο Ανδρέας Παπανδρέου ταύτισε μεταδιδακτορικά με το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τσίπρας – αγωνιζόμενος να αντιμετωπίσει το στρατηγικό του αδιέξοδο και να καλύψει τη γκάφα της πρότασης μομφής – υπερβαίνει τα εσκαμμένα και προσβάλλει ευθέως τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ούτε λίγο ούτε πολύ τους εκλαμβάνει ως ζήτουλες μιας βουλευτικής έδρας, εκφράζοντας την ακατάσχετη αλαζονεία του μικροκομματικού του ‘νεοπλουτισμού’. Δεν καταλαβαίνει προφανώς αυτό που του είπα στη Βουλή: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα – συγκυριακό όχημα διαμαρτυρίας και όχι κόμμα παράταξη.

Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σηκώνει τώρα το βάρος της ευθύνης για την οριστική έξοδο από της Πατρίδας μας από το Μνημόνιο και την κρίση. Δεν στηρίζει την κυβέρνηση, στηρίζει τον τόπο. Δεν προσχώρησε σε πολιτικές άλλων, εφαρμόζει τη μόνη υπάρχουσα εθνική στρατηγική που πρώτο και αρχικά μόνο του εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ, πληρώνοντας δυσανάλογο κόστος στο όνομα της Ιστορίας που βάζει τον καθένα στα πραγματικά και τελικά του μεγέθη. Τι μπορεί να καταλάβει όμως από αυτά ο εκφραστής του δήθεν ριζοσπαστικού πολιτικού τυχοδιωκτισμού που εκφράζει την ακινησία, το παλιό, τα προνόμια και τον συντηρητισμό της χειρότερης όψης της Μεταπολίτευσης; Τι μπορεί να καταλάβει από αυτά κάποιος που επενδύει πολιτικά στην καταστροφή της χώρας και στεναχωριέται βλέποντας την προοπτική εξόδου από την κρίση; Ο λόγος του κ. Τσίπρα είναι άσφαιρος. Υπάρχει όμως και θέμα θεσμικό και ηθικό ακόμη και όταν δεν υπάρχει θέμα πρακτικό. Από αυτήν και μόνο τη σκοπιά η απάντηση μας είναι: Ντροπή, κύριε Τσίπρα. Η απάντηση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα σας δοθεί επίσημα και κατά πρόσωπο την Τετάρτη σε έκτακτη σύνοδό της με αντικείμενο την προστασίας των κοινοβουλευτικών θεσμών και ηθών από νέες μορφές πολιτικής αλητείας».

Διαβάστε ακόμη: Κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στους κυβερνητικούς χειρισμούς

ΣΥΡΙΖΑ: «Αν θέλει αποστάτες ο κ. Κεδίκγλου να απευθυνθεί στον πρωθυπουργό»
Στην ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τον σημερινό πρωθυπουργό το 1993, παραπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στις επικρίσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι ο πρόεδρος του κόμματος ούτε για αποστασίες από τα κόμματά τους, ούτε για αγοραπωλησίες έκανε λόγο και παραθέτει τη φράση του Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με την οποία «όσοι αποφασίσουν με την ψήφο τους να θέσουν τέρμα στην καταστροφική πορεία της χώρας (….) θα έχουν την πλατιά αποδοχή της λαϊκής βάσης, των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών που τους εξέλεξαν και δεν αντέχουν άλλο».

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ανεξαρτήτως πολιτικών αποχρώσεων, υφίσταται τις καταστροφικές συνέπειες της ακολουθούμενης από την συγκυβέρνηση πολιτικής και προσθέτει: «Οι βουλευτές όλων των κομμάτων πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ή με την πολιτική των μνημονίων και τη διαπλοκή ή με το λαό. Μέση λύση δεν χωράει».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:
«Όσον αφορά τα περί αποστασίας, ο κ. Κεδίκογλου μπορεί να απευθυνθεί στον πρόεδρό του». Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με κομματικές πηγές, προτίθεται να συντηρήσει το επόμενο διάστημα το μέτωπο αυτό με την κυβέρνηση, αρχής γενομένης από την αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση θα συζητηθεί η καλύτερη οργάνωση και λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η δράση της μέχρι την περίοδο των Χριστουγέννων και η τακτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, καθώς και η πολιτική συμμαχιών.

Εκτιμάται ότι στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν και οι τοποθετήσεις βουλευτών, όπως του Πέτρου Τατσόπουλου και άλλων στελεχών, ώστε να υπάρχει ενιαία έκφραση. Η συνεδρίαση της ΚΟ θα ανοίξει με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και θα είναι κλειστή για τους δημοσιογράφους.