Κυβέρνηση προς δανειστές: Θα προχωρήσουμε το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Κυβέρνηση προς δανειστές: Θα προχωρήσουμε το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην άποψη των θεσμών πως η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και της ανθρωπιστικής κρίσης είναι μονομερείς ενέργειες.

«Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ξεπεραστεί. Οι λογικές ότι η Ελλάδα θα είναι μονίμως σε ανθρωπιστική κρίση είναι παρελθόν», ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στην επιστολή του εκπροσώπου της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, σύμφωνα με την οποία τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τη ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο συνιστούν μονομερείς ενέργειες οι οποίες παραβιάζουν τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση κάλεσε, μάλιστα, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν υφίσταται, ενώ σημειώνεται ότι στόχος είναι να «πρυτανεύσει η λογική» στις προσεχείς συναντήσεις των κυβερνητικών παραγόντων με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους. Τονίζουν μάλιστα ότι δεν υφίσταται ζήτημα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Όπως όμως υπογραμμίζουν πηγές από την κυβέρνηση, εφόσον τεθεί εκβιαστικό δίλημμα προς την Αθήνα, τότε η στόχευση θα είναι προς τις εσωτερικές της υποχρεώσεις. «Σε περίπτωση αδιεξόδου προτεραιότητα έχουν οι ανάγκες της χώρας», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Η προώθηση των νομοσχεδίων αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης και έμπρακτη κυβερνητική κρίση, και μάλιστα για ένα νομοσχέδιο που αφορά την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας, ανέφερε στη βουλή ο υπουργός Γιάννης Βούτσης, απαντώντας στην άποψη των θεσμών.

«Είναι σαφές ότι δεν υφίσταται θέμα παραβίασης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Η προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών και οι σχετικές αναρτήσεις νομοσχεδίων αποτελούν τον πυρήνα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων που από κοινού έχουμε δεσμευτεί», πρόσθεσε ο υπουργός.

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις

Κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της Οικονομίας, προκειμένου να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία (100 δόσεις) ενώ ρυθμίζει και ασφαλιστικά θέματα επείγοντος χαρακτήρα. Η συζήτησή του στις αρμόδιες Επιτροπές θα ξεκινήσει την Πέμπτη.

Διαβάστε ακόμη: Ενστάσεις από το Euro Working Group για ανθρωπιστική κρίση και 100 δόσεις