Κυβερνοασφάλεια: Πώς μπορεί το Clubhouse να αποφύγει τα λάθη άλλων κοινωνικών μέσων

AFP

Το Clubhouse έχει ήδη «κατέβει» 12,2 εκατομμύρια φορές παγκοσμίως, από τότε που λανσαρίστηκε για πρώτη φορά πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία mobile analytics Sensor Tower.

της Danielle Abril

Φαίνεται ότι κάθε εβδομάδα όλο και κάποια γνωστή προσωπικότητα …ντεμπουτάρει στο Clubhouse, τη νέα κοινωνική εφαρμογή ήχου που ανεβαίνει σταθερά σε δημοφιλία. Η τελευταία προσθήκη; Ο Bill Gates, ο οποίος προχθές μίλησε για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το Bitcoin, και το νέο του βιβλίο σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Η εμφάνιση του συνιδρυτή της Microsoft έρχεται στον απόηχο άλλων εμφανίσεων από γνωστές φιγούρες όπως ο Mark Zuckerberg, CEO του Facebook, ο Elon Musk, CEO της Tesla, και ο Vlad Tenev, CEO της Robinhood. Το app έχει γίνει το σημείο συνάντησης της τεχνολογικής ελίτ, των venture capitalists και σχεδόν …όλων των άλλων που βρίσκονται κοντά τους.

Αλλά με τους ρυθμούς με τους οποίους επεκτείνεται, το Clubhouse είναι σίγουρο ότι θα συναντήσει κάποια προβλήματα. Πόσες φορές έχουμε ακούσει την ιστορία μιας startup που φτιάχνει ένα νέο «παιχνιδάκι» με τις καλύτερες προθέσεις, προτού καταλήξει να έχει τεράστια προβλήματα για τα οποία δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη; Τα παραδείγματα είναι πολλά, από το Facebook ως το Twitter.

Το Clubhouse έχει ήδη «κατέβει» 12,2 εκατομμύρια φορές παγκοσμίως, από τότε που λανσαρίστηκε για πρώτη φορά πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία mobile analytics Sensor Tower. Εντωμεταξύ, οι εταιρείες δημοσίων σχέσεων προσλαμβάνουν «διαχειριστές clubhouse», οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τον προγραμματισμό και τη στρατηγική των πελατών τους στην εφαρμογή.

Κι όλο αυτό συμβαίνει ενώ το Clubhouse είναι ακόμα περιορισμένο σε άτομα που έχουν προσκληθεί από άλλα άτομα στην εφαρμογή, και διατίθεται μόνο σε συσκευές με iOS.

Ακόμα κι έτσι, όμως, η εφαρμογή συναντά δυσκολίες ως προς την ασφάλεια του ήχου. Πριν από μερικές μέρες, ένας χρήστης κατάφερε να μεταδώσει ήχο σε συνεχή ροή από πολλαπλά chat rooms της εφαρμογής σε μια τρίτη ιστοσελίδα, σύμφωνα με το Bloomberg. Αν και η μετάδοση ήχου από την εφαρμογή απαγορεύεται, δεν είναι σαφές κατά πόσο η εφαρμογή μπορεί να αποτρέψει στην πράξη ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ας μην ξεχνάμε ότι αυτές οι συζητήσεις είναι live στην εφαρμογή, που σημαίνει ότι ο εκφοβισμός και η ρητορική μίσους είναι δύσκολο να αποτραπούν με ενεργητικό τρόπο. Επιπλέον, ένας χρήστης με το όνομα «Brad Pitt» μίλησε πρόσφατα στην εφαρμογή αλλά στο τέλος της συζήτησης αποκάλυψε ότι- τι έκπληξη… – δεν ήταν ο Brad Pitt. Πώς, άραγε, θα καταφέρει η εφαρμογή να διαχειριστεί τα άτομα που θα υποκρίνονται ότι είναι κάποιοι άλλοι;

Το Clubhouse έχει κάποιους κανόνες σε ισχύ για αυτά τα φαινόμενα και μπορεί να διώξει κάποιον χρήστη εάν αυτός δεν τους ακολουθεί. Παράλληλα, η πλατφόρμα ηχογραφεί τον ήχο σε κάθε chat room, και κρατάει προσωρινά το αρχείο σε περίπτωση που κάποιος χρήστης αναφέρει κάποια παράβαση. Όμως, το βάρος του ελέγχου περιεχομένου βρίσκεται στους ώμους των χρηστών, κάτι που ως γνωστόν έχει δημιουργήσει προβλήματα σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter.

Για να αποφύγει τα λάθη άλλων κοινωνικών μέσων, το Clubhouse καλά θα κάνει να αναπτύξει ένα αποτελεσματικό σχέδιο ελέγχου περιεχομένου, μαζί φυσικά με το αντίστοιχο σύστημα. Αλλά το ερώτημα παραμένει: μήπως είναι ήδη πολύ αργά;