Η κυβερνοασφάλεια βρίσκεται στο «σύννεφο»

Η κυβερνοασφάλεια βρίσκεται στο «σύννεφο»

Ο CEO της Crypteia Networks, Γιάννης Γκιόκας, εξηγεί στο FortuneGreece.com πώς μια ελληνική startup επεκτάθηκε με ταχύ βήμα στην αμερικανική αγορά.

Ο κόσμος της κυβερνοασφάλειας χρειάζεται άμεσες λύσεις και όσο το δυνατόν πιο «ελαφριά» προγράμματα που δεν θα επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις με σημαντικά έξοδα.

Στη φιλοσοφία αυτή κινείται από το 2011 η Crypteia Networks, η εταιρεία ψηφιακής λογισμικού που βασίζεται σε μια μη παρεμβατική προσέγγιση με σκοπό να βοηθήσει επιχειρήσεις κάθε μεγέθους να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν ψηφιακές απειλές νέας γενιάς.

Με την αρχική επένδυση να ανέρχεται στις 150.000 ευρώ, κεφάλαια που προήλθαν από δύο ιδιώτες επενδυτές και τον Γιάννη Γκιόκα*, ιδρυτή και CEO της Crypteia, η εταιρεία γρήγορα προσέλκυσε το ενδιαφέρον επενδυτών από το εξωτερικό.

Πρόσφατα, η PCCW Global, επιχειρηματική και λειτουργική μονάδα της HKT, του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού φορέα του Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε την πλήρη εξαγορά της Crypteia Networks.

Παρόλα αυτά, η εταιρεία εξακολουθεί να εδρεύει στην Αθήνα, διατηρεί γραφεία στη Βοστόνη των ΗΠΑ και έχει ανθρώπινο δυναμικό 20 ατόμων. Διαθέτει περισσότερες από 150 εγκατεστημένες λύσεις διαδικτυακής ασφάλειας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, τη Γερμανία, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το πελατολόγιο της περιλαμβάνει επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, αλλά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο CEO της εταιρείας, Γιάννης Γκιόκας, περιγράφει στο FortuneGreece.com την πορεία της Crypteia και τους λόγους για τους οποίους καινοτομεί.

Τι προσφέρει η Crypteia Networks;
Η Crypteia Networks σχεδίασε, ανέπτυξε και προσφέρει την καινοτόμο πλατφόρμα MOREAL, που αναγνωρίζει απειλές κυβερνο-επιθέσεων κατά τη γένεση τους και αστοχίες στην προστασία των εταιρειών που υποστηρίζει.

Μέσα από την πλατφόρμα αυτή οπτικοποιεί τις απειλές και προτείνει τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους.

Αξιοποιώντας μια τεχνολογικά προηγμένη λύση, οι επιχειρήσεις μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο ασφαλείας στο περιβάλλον τους και να μεγιστοποιήσουν την αξία των πληροφοριών που ήδη παράγουν και συλλέγουν χωρίς να επιφέρουν κάποια αλλαγή στην υποδομή τους ή να αυξήσουν τη διαχειριστική πολυπλοκότητα της.

Τι σας κάνει να ξεχωρίζετε;
Ένας βασικός λόγος που πολλοί οργανισμοί είναι σήμερα ευάλωτοι είναι ότι οι περισσότερες λύσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των νέων κυβερνητικών απειλών είναι εξαιρετικά πολύπλοκες, δαπανηρές και χρονοβόρες για να τις διαχειριστεί κάποιος.

Η λύση που προσφέρει η Crypteia Networks σχεδιάστηκε με την αντίθετη ακριβώς λογική: «ελαφριά», cloud-based, αυτοματοποιημένη και οικονομικά προσιτή. Η προσέγγιση μας είναι μη παρεμβατική, δεν απαιτεί πρόσθετο υλικό ή λογισμικό και χρησιμοποιεί αρχεία καταγραφής δεδομένων που οι περισσότερες εταιρείες ήδη παράγουν ή διαθέτουν.

Αυτό σημαίνει ότι, οι εταιρείες δεν χρειάζεται να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα, ούτε χρειάζεται να κάνουν μεγάλες και δαπανηρές αγορές προκειμένου να έχουν την κατάλληλη προστασία και ανάλυση των δεδομένων τους. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια προσέγγιση είναι ζωτικής σημασίας καθώς εξασφαλίζει ότι οι οργανώσεις όλων των σχημάτων και μεγεθών μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους από το άγνωστο».

Ποιες είναι οι βασικές λειτουργίες της πλατφόρμας MOREAL;
Η πλατφόρμα αναπτύχθηκε ως ένας ενιαίος και all-in-one analytics πίνακας, που συλλέγει πληροφορίες απειλών και ομαλοποιεί τα δεδομένα που καταγράφονται ώστε να δώσει μια πλήρη εικόνα της θέσης, υγείας και κατάστασης του δικτύου καθιστώντας ευκολότερη και αποτελεσματικότερη την διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Πριν την πλατφόρμα MOREAL, δεδομένης της έλλειψης αντίστοιχου εργαλείου, οι CTOs έπρεπε να έχουν διαφορετικές κονσόλες, για διαφορετικούς προμηθευτές, να κάνουν χειροκίνητα συσχετίσεις, να συλλέγουν πληροφορίες απειλών και να καταλήγουν στους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Η πλατφόρμα MOREAL έχει σκοπό να διευκολύνει και να βελτιστοποιεί το έργο των CTOs καθώς συσχετίζει και αναλύει τα δεδομένα των πελατών του δικτύου, τα δεδομένα στο παγκόσμιο δίκτυο, και τις συλλογικές πληροφορίες και γνώσεις απειλών από πελάτες και συνεργάτες, έτσι ώστε να εντοπίζει και αναγνωρίζει πιθανές προηγμένες απειλές. Η υπηρεσία αυτή υποστηρίζεται από το Global Security Operation Centre της Crypteia Networks .

Πως προέκυψε η εξαγορά από την PCCW Global;
Αρχικά δεν σκεφτόμασταν την πώληση. Αναζητούσαμε κυρίως χρηματοδότες όπως άλλωστε και οι περισσότερες startups. Χρειαζόμασταν τη ρευστότητα η οποία θα μας επέτρεπε να ενισχύσουμε τόσο τον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης όσο και την περαιτέρω στελέχωση της ομάδας πωλήσεων μας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της αναζήτησης, ήρθαμε σε επαφή με στελέχη της PCCW Global και πολύ γρήγορα έγινε σαφές ότι υπήρχε αμοιβαία διάθεση και ενδιαφέρον για συνεργασία. Οι υπηρεσίες και τεχνογνωσία της Crypteia Networks θα συνδυαστούν ιδανικά με τις δραστηριότητες της PCCW Global, δίνοντάς μας πρόσβαση σε ένα ευρύ και ανεπτυγμένο δίκτυο πωλήσεων».

Είναι εύκολο για κάποιον να ξεκινήσει μια startup σε εποχή οικονομικής ύφεσης;
Η ελληνική αγορά βρίσκεται σε μια δύσκολη αλλά και ενδιαφέρουσα χρονική στιγμή. Ενδιαφέρουσα γιατί η κρίση έχει γίνει και μια ευκαιρία για πολλές επιχειρήσεις αλλά και startups να επικεντρωθούν εκ νέου, να γίνουν πιο ευέλικτες και εξωστρεφείς.

Έχοντας υπόψη τη δική μας πορεία, η αλήθεια είναι ότι τα μεγαλύτερα μας προβλήματα σχετίζονταν πάντα με την ρευστότητα, η οποία κλυδωνιζόταν από τις καθυστερήσεις πληρωμών, καθώς και τις δυσκολίες και καθυστερήσεις που προέκυπταν εξαιτίας της γραφειοκρατίας.

Αυτό έβαλε κάποιες φορές σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά μας. Η υποστήριξη όμως των ανθρώπων που βρίσκονταν στον ευρύτερο κύκλο «friends, fools & family» μας επέτρεψε να ξεπεράσουμε τη δύσκολη περίοδο και να βγούμε νικητές. Πλέον, τα ζητήματα που μας «προβληματίζουν» αφορούν περισσότερο σε διαχειριστικές λεπτομέρειες και στην ανάγκη να προσεγγίσουμε τα κατάλληλα & ταλαντούχα στελέχη ώστε να ανταποκριθούμε στη διεθνή ανάπτυξη μας, κάτι που όμως θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα επιλύσουμε.

PCCW Global: «Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε στην ελληνική αγορά και για άλλες ευκαιρίες».
Οι εκπρόσωποι της PCCW Global αρνήθηκαν να δημοσιοποιήσουν το ποσό της εξαγοράς ή των επενδύσεων που προγραμματίζουν για την εταιρεία. «Λαμβάνουμε τις επενδύσεις μας στα σοβαρά. Δεν δώσαμε κάποια χρήματα σήμερα με πρόθεση να σταματήσουμε αύριο. Θα συνεχίσουμε την ανάπτυξη της υπηρεσίας που αναπτύσσει η Crypteia Networks, η οποία είναι πολύ σημαντική για τις σύγχρονες επιχειρήσεις» ανέφερε ο Marc Halbfinger, διευθύνων σύμβουλος της PCCW Global, και συμπλήρωσε, «Είμαστε εδώ σήμερα για να υπογραμμίσουμε αυτή τη δυναμική. Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε στην ελληνική αγορά και για άλλες ευκαιρίες».

*Ο Γιάννης Γκιόκας, διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο MBA από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανολόγου από το ΤΕΙ Αθήνας.

Επιμέλεια: Βασίλης Σαμούρκας